| Efterrätter | Påsk - mat och godis |

Citronkladdkaka

citronkladdkaka

Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Ett favorit-recept!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

    Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

  7. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  8. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

  10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

Beskrivande bilder

Citronkladdkaka steg 1
1. Smält smör.
Citronkladdkaka steg 2
2. Smörj formen.
Citronkladdkaka steg 3
3. Tvätta citron.
Citronkladdkaka steg 4
4. Riv citronskal.
Citronkladdkaka steg 5
5. Pressa ur saften.
Citronkladdkaka steg 6.1
6.1. Ägg och socker.
Citronkladdkaka steg 6.2
6.2. Vispa.
Citronkladdkaka steg 7.1
7.1. Tillsätt vaniljsocker och citron.
Citronkladdkaka steg 7.2
7.2. Blanda.
Citronkladdkaka steg 8.1
8.1. Tillsätt vetemjöl och smält smör.
Citronkladdkaka steg 8.2
8.2. Blanda.
Citronkladdkaka steg 9
9. Smeten i formen.
Citronkladdkaka steg 10.1
10.1. Färdiggräddad.
Citronkladdkaka steg 10.2
10.2. Servera med florsocker på.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Citronkladdkaka

Skriv och läs alla 88 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-01-06 01:40
Tack för bra tips som du delar med dig av!
 svar  Svar till  Therese Svensson    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-01-06 01:39
Tack! Åh vad kul att höra! :) Tack för att du skrev och God fortsättning!
   kommentar  Skrivet av  Maria  2015-01-04 14:48
Jag la i lite mer socker och vaniljsocker i för det var lite för sur för min del. Sen använde jag kokos att bröa formen med. Det blev väldigt lyckat så kan tänka mig kokos i själva kakan blir också jätte gott. Sen behövde jag göra slut på lite dime så det strödde jag uppe på. Blev super gott att äta kall till lite glass. Vad jag vill säga är se vad ni har hemma allt funkar

Skriv och läs alla 88 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronkladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne