| Efterrätter | Påsk - mat och godis |

Citronkladdkaka

citronkladdkaka

Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Ett favorit-recept!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

    Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

  7. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  8. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

  10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 citronkladdkaka
1. Smält smör.
instruktion steg 2 citronkladdkaka
2. Smörj formen.
instruktion steg 3 citronkladdkaka
3. Tvätta citron.
instruktion steg 4 citronkladdkaka
4. Riv citronskal.
instruktion steg 5 citronkladdkaka
5. Pressa ur saften.
instruktion steg 6.1 citronkladdkaka
6.1. Ägg och socker.
instruktion steg 6.2 citronkladdkaka
6.2. Vispa.
instruktion steg 7.1 citronkladdkaka
7.1. Tillsätt vaniljsocker och citron.
instruktion steg 7.2 citronkladdkaka
7.2. Blanda.
instruktion steg 8.1 citronkladdkaka
8.1. Tillsätt vetemjöl och smält smör.
instruktion steg 8.2 citronkladdkaka
8.2. Blanda.
instruktion steg 9 citronkladdkaka
9. Smeten i formen.
instruktion steg 10.1 citronkladdkaka
10.1. Färdiggräddad.
instruktion steg 10.2 citronkladdkaka
10.2. Servera med florsocker på.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Citronkladdkaka

Skriv och läs alla 101 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Vibeke  
Citronkladdkakan är i ugnen nu. Första gången jag gör den. Roligt att läsa om alla tips. Någon hade strösslat mandelflarn på men var det innan kakan skulle in i ugnen eller efter månne?
 svar  Svar till  Marie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Då behöver man byta ut både vetemjöl och socker, receptet behöver göras om en del då för det är inte "bara" att byta ut, jag har dock inte provat. Skriv gärna om du provar någon bra variant! :)
   kommentar  Skrivet av  Marie  
Hej, kan man göra den LCHF??

Skriv och läs alla 101 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronkladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus