| Efterrätter | Påsk - mat och godis |

Citronkladdkaka

citronkladdkaka

Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Ett favorit-recept!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

    Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

  7. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  8. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

  10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 citronkladdkaka
1. Smält smör.
instruktion steg 2 citronkladdkaka
2. Smörj formen.
instruktion steg 3 citronkladdkaka
3. Tvätta citron.
instruktion steg 4 citronkladdkaka
4. Riv citronskal.
instruktion steg 5 citronkladdkaka
5. Pressa ur saften.
instruktion steg 6.1 citronkladdkaka
6.1. Ägg och socker.
instruktion steg 6.2 citronkladdkaka
6.2. Vispa.
instruktion steg 7.1 citronkladdkaka
7.1. Tillsätt vaniljsocker och citron.
instruktion steg 7.2 citronkladdkaka
7.2. Blanda.
instruktion steg 8.1 citronkladdkaka
8.1. Tillsätt vetemjöl och smält smör.
instruktion steg 8.2 citronkladdkaka
8.2. Blanda.
instruktion steg 9 citronkladdkaka
9. Smeten i formen.
instruktion steg 10.1 citronkladdkaka
10.1. Färdiggräddad.
instruktion steg 10.2 citronkladdkaka
10.2. Servera med florsocker på.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Citronkladdkaka

Skriv och läs alla 106 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Anna Smedslett    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Men så himla roligt att höra! :) Tack Anna och du får hälsa tillbaka, jag tackar för rekommendationerna och det är väldigt roligt att det jag gör uppskattas och jag kommer definitivt fortsätta! :) Kram!
   kommentar  Skrivet av  Anna Smedslett  
Hej Susanne!
Var på knytis där ett av bidragen var denna kladdkaka. Den var så god att jag bad om receptet. Fick reda på att det var från din site och sen bara fortsatte rekommendationerna om denna fantastiska recepten.se. När jag sa att vi var gamla kollegor bad hon mig att hälsa och tacka för alla fantastiska recept och att fortsätta precis som du gör :)
Nu kör jag igång med baket igen, kram!
/Anna
 svar  Svar till  Solie    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Du kan inte byta ut vetemjöl mot mandelmjöl rakt av i vilket recept som helst. Det är absolut inte samma sak. Så det är med största sannolikhet därför det inte blev bra. Receptet så som det står är väl beprövat så jag vågar lova att det inte är något fel på det. Tråkigt förstås att det misslyckades men tänk som sagt i fortsättningen på att mandelmjöl oftast inte kan ersätta vetemjöl, det behövs ofta något mer eller annan ändring, inte så enkelt med andra ord tyvärr.

Skriv och läs alla 106 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronkladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus