| Efterrätter | Påsk - mat och godis |

Citronkladdkaka

citronkladdkaka

Citronkladdkaka serverad med vispad grädde. Syrlig och god!

Otroligt god citronkladdkaka som dessutom är superenkel att göra! Ett favorit-recept!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 60 minuter varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Garnering:

Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Ta glutenfritt mjöl.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Låt svalna.

  2. Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter.

  3. Tvätta citronen med diskmedel och torka den torr.

  4. Riv citronskalet, bara det yttersta skalet ej det vita, på ett rivjärn.

  5. Skär citronen mitt itu och pressa ur saften, använd gärna en citruspress.

  6. Knäck äggen och häll på strösocker i en bunke.

    Vispa ägg och strösocker till en ljusgul fluffig smet med elvisp.

  7. Tillsätt vaniljsocker, rivet citronskal och citronsaft. Blanda till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  8. Tillsätt det smälta smöret och vetemjölet. Blanda till en jämn smet, gärna med elvispen på lägsta hastighet.

  9. Häll smeten i den smorda formen. Grädda mitt i ugnen i 150°C i ca 35 minuter.

  10. Låt kakan svalna. Pudra över florsocker. Vispa grädden. Servera kakan ljummen eller kall med vispad grädde.

Beskrivande bilder

Citronkladdkaka steg 1
1. Smält smör.
Citronkladdkaka steg 2
2. Smörj formen.
Citronkladdkaka steg 3
3. Tvätta citron.
Citronkladdkaka steg 4
4. Riv citronskal.
Citronkladdkaka steg 5
5. Pressa ur saften.
Citronkladdkaka steg 6
6.1. Ägg och socker.
Citronkladdkaka steg 6.2
6.2. Vispa.
Citronkladdkaka steg 7
7.1. Tillsätt vaniljsocker och citron.
Citronkladdkaka steg 7.2
7.2. Blanda.
Citronkladdkaka steg 8
8.1. Tillsätt vetemjöl och smält smör.
Citronkladdkaka steg 8.2
8.2. Blanda.
Citronkladdkaka steg 9
9. Smeten i formen.
Citronkladdkaka steg 10
10.1. Färdiggräddad.
Citronkladdkaka steg 10.2
10.2. Servera med florsocker på.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj äkta vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kakan i kylskåp där den håller sig bra en vecka. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Citronkladdkaka

Skriv och läs alla 93 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Ida Weitz  2015-07-16 18:35
Det blev jättegod!! :)

Åter igen älskar denna fantastiska sida!

Några bra tips på något väldigt svenskt som är enkelt som man kan baka?
 svar  Svar till  matilda    kommentar  Skrivet av  Annette  2015-07-16 11:15
Rådet att tvätta citronen först är helt rätt. Det mesta av gifterna sitter i skalet, även om det kan finnas rester även i fruktköttet. Så det är verkligen inte onödigt att tvätta citronskalet innan man använder det. Tvätta/skrubba med varmt vatten och skölj sedan av med kallt. Vill du vara säker så använd ekologiskt odlade citrusfrukter i stället.
   kommentar  Skrivet av  matilda  2015-03-20 16:31
Varför ska man tvätta citronen? Gifterna sitter i citronen också inte bara utanpå så jag tycker att det är helt onödigt

Skriv och läs alla 93 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronkladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne