| Efterrätter | Glass | Glutenfritt | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Cheesecake

Cheesecake

Cheesecake - mycket god frusen glasstårta.

En mycket god frusen cheesecake som är som en glasstårta. Enkel att göra och kan förberedas månader i förväg om man så vill.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 min + 4 timmar i frysen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt - Välj glutenfria digestivekex eller andra glutenfria kaksmulor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.

    (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)

  2. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.

  3. Tillsätt färskosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.

  4. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.

    Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.

    (Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)

  6. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.

  7. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.

    (När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)

  8. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.

  9. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av en rund form med löstagbar botten.

    Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.

    Strö resten av kaksmulorna ovanpå.

  10. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

    Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering eller ställ den i kylen 1-1,5 timmar.

    (Tag bort den löstagbara kanten efter att formen stått framme i rumstemperatur eller i kylen. Om du av någon anledning vill ta bort den direkt så låt den i så fall stå framme i rumstemperatur minst 5 minuter innan du lossar den löstagbara kanten, det är annars lätt att den går sönder, var försiktig.)

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 cheesecake
1.1. Äggvitorna i en bunke.
instruktion steg 1.2 cheesecake
1.2. Äggulorna.
instruktion steg 2.1 cheesecake
2.1. Äggulor och socker.
instruktion steg 2.2 cheesecake
2.2. Vispa.
instruktion steg 3.1 cheesecake
3.1. Tillsätt färskosten.
instruktion steg 3.2 cheesecake
3.2. Blanda.
instruktion steg 4.1 cheesecake
4.1. Vispad grädde.
instruktion steg 4.2 cheesecake
4.2. Tillsätt vispad grädde.
instruktion steg 4.3 cheesecake
4.3. Blanda.
instruktion steg 5 cheesecake
5. Vispa äggvitorna.
instruktion steg 6.1 cheesecake
6.1. Tillsätt äggviteskummet.
instruktion steg 6.2 cheesecake
6.2. Blanda.
instruktion steg 7.1 cheesecake
7.1. Rivet citronskal.
instruktion steg 7.2 cheesecake
7.2. Pressa ut citronsaften.
instruktion steg 7.3 cheesecake
7.3. Tillsätt citronsaft och citronskal.
instruktion steg 7.4 cheesecake
7.4. Blanda.
instruktion steg 8 cheesecake
8. Krossa kexen.
instruktion steg 9.1 cheesecake
9.1. Hälften av kaksmulorna.
instruktion steg 9.2 cheesecake
9.2. Häll på smeten.
instruktion steg 9.3 cheesecake
9.3. Strö över andra hälften av kaksmulorna.
instruktion steg 10.1 cheesecake
10.1. Servera.
instruktion steg 10.2 cheesecake
10.2. En tårtbit.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon.

byt ut Variationstips:

Byt ut digestivekex mot pepparkakor. Man kan också blanda i blåbär, hallon, jordgubbar och/eller sylt. I kommentarerna till detta recept finns massor av tips så läs gärna dem!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Cheesecaken kan förvaras i frysen 3 månader innan servering.

Kommentera receptet på Cheesecake

Skriv och läs alla 449 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Jessica    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det är ett medvetet val jag gjort att recept som innehåller mjölk och ägg är vegetariska eftersom de flesta vegetarianer äter det. Kul att du tycker om receptet!
   kommentar  Skrivet av  Jessica  
Hej!
Vill bara berätta att man kan inte flagga ett recept som vegetariskt när där är ägg och mjölk i det. Då är det lakto-ovo-vegetariskt.
Annars ett toppenrecept 😍
 svar  Svar till  Anna-Kaisa    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror det blir väldigt isigt då. Jag rekommenderar inte det.

Skriv och läs alla 449 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Cheesecake är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus