| Efterrätter |

Citronmarängpaj

citronmarängpaj

Citronmarängpaj är en sötsyrlig paj med citronkräm och marängtäcke.

Mycket god citronmarängpaj med syrlig citronkräm och sött marängtäcke - en fin smakkombination. Enkelt och bra recept där det inte blir några äggulor eller äggvitor över.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 45 min varav 1 timme i ugnen
Portioner ca 10 bitar

Ingredienser:

Pajdeg:

Citronkräm:

Maräng:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajdeg:

  1. Mät upp vetemjöl, smör och strösocker. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir rumsvarmt.

  2. Rör ihop så att smöret finfördelas. Använd gärna elvisp.

  3. Tillsätt äggula och vatten. Spara äggvitan i en annan bunke. Den ska användas till marängtäcket.

  4. Rör ihop allt till en jämn smulig smet. Använd gärna elvisp.

  5. Tryck ut degen i en pajform. Ställ in i kylskåp i minst 30 minuter eller i frysen ca 5-10 minuter.

  6. Grädda pajskalet i nedre delen av ugnen i 175°C i 15 min. Gör gärna citronkrämen under tiden.

  7. Citronkräm:

  8. Gör rent citronerna ordentligt. Jag brukar använda diskmedel och diskborste. Torka av.

    Riv av citronskalet. Tänk på att bara riva av det yttersta, inte det vita för då kommer det smaka beskt.

  9. Pressa citronsaften ur citronerna. Använd citruspress eller pressa för hand.

  10. Mät upp citronsaft och vatten i en kastrull (ej aluminium). Den totala mängden vätska, alltså citronsaft + vatten ska bli 3.25 dl (avser en sats) så man får anpassa mängden vatten efter det.

  11. Vispa ner det rivna citronskalet, strösocker och majsstärkelse.

  12. Låt koka upp under omrörning. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknar.
  13. Ta av kastrullen från plattan och vispa ner smöret.

  14. Dela äggen. Häll äggvitorna i bunken tillsammans med den överblivna äggvitan från pajdegen. Lägg äggulorna i en skål. Knäck även det hela ägget.

  15. Vispa ner äggulorna och hela ägget ett i taget. (Kastrullen fortfarande borttagen från plattan.)

  16. Sätt tillbaka kastrullen på plattan på svag-medelvärme och sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknat och blivit en kräm. Undvik att det kokar, krämen bränns lätt vid. Ta bort kastrullen från plattan.

  17. Maräng:

  18. Använd äggvitorna från äggen du tidigare delat.

  19. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt strösockret, lite i taget och allt vaniljsocker. Vispa till ett fast skum. Det ska gå att vända upp och ner på bunken.

    Jag använder på bilden min assistent med dubbelvisp men det går även bra med elvisp.

  20. Häll citronkrämen i pajskalet.

  21. Klicka ut marängsmeten ovanpå citronkrämen.

  22. Grädda pajen i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

    Låt pajen svalna ordentligt. Låt den stå i rumstemperatur i minst 2 timmar innan den skärs upp. Marängen kommer sjunka ihop lite grann.

Beskrivande bilder

Citronmarängpaj steg 1
1. Vetemjöl, smör, strösocker.
Citronmarängpaj steg 2
2. Smöret ska finfördelas.
Citronmarängpaj steg 3
3. Tillsätt äggula och vatten.
Citronmarängpaj steg 4
4. Rör ihop.
Citronmarängpaj steg 5
5. Tryck ut degen i pajformen.
Citronmarängpaj steg 6
6. Grädda i ugnen.
Citronmarängpaj steg 7
7. Riv citronskal.
Citronmarängpaj steg 8
8. Pressa ut citronsaften.
Citronmarängpaj steg 9
9. Citronsaft och vatten.
Citronmarängpaj steg 10
10. Tillsätt rivet citronskal, socker och majsstärkelse.
Citronmarängpaj steg 11
11. Koka upp.
Citronmarängpaj steg 12
12. Vispa ner smöret.
Citronmarängpaj steg 13
13. Äggulorna och det hela ägget.
Citronmarängpaj steg 14
14. Vispa ner äggulorna och ägget ett i taget.
Citronmarängpaj steg 15
15. Såsen tjocknar.
Citronmarängpaj steg 16
16. Vispa äggvitorna.
Citronmarängpaj steg 17
17. Tillsätt sockret.
Citronmarängpaj steg 18
18. Citronkrämen i pajskalet.
Citronmarängpaj steg 19
19. Marängsmeten ovanpå.
Citronmarängpaj steg 20
20. Färdiggräddad paj.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde.

Kommentera receptet på Citronmarängpaj

Skriv och läs alla 14 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Sedef    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-12-06 17:56
It doesn't matter. You pour the cream in the pie shell just before you put it in the oven (as it says in the recipe). Good luck! :)
   kommentar  Skrivet av  Sedef  2014-12-06 17:40
Hey there, actually it's too late to ask because I have already started to prepare the paj :)

But could you please tell the timing to put the cream on the pie? Do we wait until the pie gets cold to put the cream on it and how should the cream be, warm?

I got confused after I have started..

Many thanks in advance.
Sedef
 svar  Svar till  Elina    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-03-19 16:02
Marängen blir krispig. Själv gillar jag krispig maräng och inte fluff så jag gillar dessa bakverk! :)

Skriv och läs alla 14 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronmarängpaj är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne