| Efterrätter | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Citronpaj med lime

Citronpaj med lime

En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde.

En god citronpaj med lime som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött - en riktigt god sötsyrlig paj som är en perfekt efterrätt och avrundning på en god middag.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Pajskal:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajskal:

  1. Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)

  2. Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.

  3. Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).

    (Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)

  4. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.

  5. Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.

    Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.

  6. Fyllning:

  7. Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.

    Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.

    (När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)

  8. Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.

  9. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.

  10. Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.

  11. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

  12. Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.

  13. Garnering:

  14. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

  15. Servering:

  16. Vispa grädden och servera med den.

    Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 citronpaj med lime
1.1. Mjöl och socker.
instruktion steg 1.2 citronpaj med lime
1.2. Blanda.
instruktion steg 1.3 citronpaj med lime
1.3. Tillsätt smöret.
instruktion steg 2 citronpaj med lime
2. Arbeta ihop.
instruktion steg 3.1 citronpaj med lime
3.1. Tillsätt äggula eller vatten.
instruktion steg 3.2 citronpaj med lime
3.2. Arbeta ihop till en deg.
instruktion steg 4.1 citronpaj med lime
4.1. Degklumpen.
instruktion steg 4.2 citronpaj med lime
4.2. Tryck ut degen.
instruktion steg 6.1 citronpaj med lime
6.1. Tvätta citron och lime.
instruktion steg 6.2 citronpaj med lime
6.2. Riv skalet.
instruktion steg 6.3 citronpaj med lime
6.3. Skär mitt itu.
instruktion steg 6.4 citronpaj med lime
6.4. Pressa ur saften.
instruktion steg 7.1 citronpaj med lime
7.1. Ägg och socker.
instruktion steg 7.2 citronpaj med lime
7.2. Vispa pösigt.
instruktion steg 8.1 citronpaj med lime
8.1. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker.
instruktion steg 8.2 citronpaj med lime
8.2. Vispa.
instruktion steg 9.1 citronpaj med lime
9.1. Tillsätt grädde, citron, lime.
instruktion steg 9.2 citronpaj med lime
9.2. Blanda.
instruktion steg 10.1 citronpaj med lime
10.1. Häll i pajskalet.
instruktion steg 10.2 citronpaj med lime
10.2. Grädda i ugnen.
instruktion steg 11 citronpaj med lime
11. Pajen direkt från ugnen.
instruktion steg 12.1 citronpaj med lime
12.1. Pajen har svalnat.
instruktion steg 12.2 citronpaj med lime
12.2. Lägg på skivad lime.
instruktion steg 12.3 citronpaj med lime
12.3. Sikta över florsocker.

glödlampa Tips:

Man kan smaksätta pajdegen med 1 msk citronsaft.

planera Planeringstips:

Pajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering. Gör garneringen precis innan servering eftersom limeskivorna torkar och florsockret annars smälter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen kan förvaras i kylskåp åtminstone 5 dagar. Pajen går bra att frysa och tina i mikron. I frysen håller sig pajen minst 3 månader.

Kommentera receptet på Citronpaj med lime

Skriv och läs alla 175 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Nacer    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag hoppas du gillade slutresultatet! :)
   kommentar  Skrivet av  Nacer  
Mmmmmmmmm...
Det Doftar Gott och ser mmmmmmm...ut.
får hoppas det smakar som det doftar!
Wish me luck!
 svar  Svar till  Alexander    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Om man inte kyler ner pajskalet så halkar det ner när man gräddar det i ugnen. När degen halkar ner så blir den tjockare och mjukare. Så för att få pajskalet hårdare och "krispigare" så är det bra om pajdegen är tunn och har stått i kylen/frysen. Du kan ju även prova att nagga med en gaffel.

Skriv och läs alla 175 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronpaj med lime är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus