| Efterrätter | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Citronpaj med lime

Citronpaj med lime

En bit citronpaj med lime serverad med vispgrädde

En god citron och limepaj som verkligen rekommenderas. En perfekt balans mellan surt och sött med vispgrädde till är en perfekt avrundning på en god middag.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Pajskal:

Fyllning:

Garnering:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

    Pajskal:

  1. Mät upp vetemjöl och strösocker i en bunke och blanda. Tillsätt smöret och dela det gärna i mindre bitar och låt stå en stund så det blir rumsvarmt.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Om du gräver med decilitermått i mjölpåsen packas mjölet och du tar oftast för mycket.)

  2. Arbeta ihop till en grynig massa. Använd gärna elvisp med vispar så går det fort.

  3. Tillsätt äggula eller vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Använd gärna elvispen igen med vispar (ca 45-60 sek).

    (Om degen inte går ihop tillsätt lite vatten och blir den för kladdig tillsätt mera mjöl.)

  4. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter.

  5. Ställ in pajskalet i kylen minst 30 minuter eller frysen 10 minuter.

    Gör under tiden fyllningen och sätt ugnen på 200°C.
  6. Fyllning:

  7. Tvätta skalet (jag använder diskborste och diskmedel) på citron och lime och torka av så det är torrt.

    Riv sedan skalet på lime och citron och pressa ur saften.

    (När du river skalet, var noga med att bara riva det yttersta, ej det vita innanför eftersom det ger en besk smak.)

  8. Vispa ägg och socker pösigt till en ljusgul smet. Använd elvisp eller vispa för hand.

  9. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker. Vispa.

  10. Tillsätt grädden (som ej behöver vispas) samt rivet citron- och limeskal och citron- och limesaft. Vispa ihop till en jämn smet.

  11. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C i ca 30 minuter.

  12. Låt pajen svalna. Lägg gärna en bakhandduk över.

  13. Garnering:

  14. Sikta över florsocker och skiva lime och garnera med.

  15. Servering:

  16. Vispa grädden och servera med den.

    Citronpajen kan serveras antingen lite ljummen eller kall.

Beskrivande bilder

Citronpaj med lime steg 1.1
1.1. Mjöl och socker.
Citronpaj med lime steg 1.2
1.2. Blanda.
Citronpaj med lime steg 1.3
1.3. Tillsätt smöret.
Citronpaj med lime steg 2
2. Arbeta ihop.
Citronpaj med lime steg 3.1
3.1. Tillsätt äggula eller vatten.
Citronpaj med lime steg 3.2
3.2. Arbeta ihop till en deg.
Citronpaj med lime steg 4.1
4.1. Degklumpen.
Citronpaj med lime steg 4.2
4.2. Tryck ut degen.
Citronpaj med lime steg 6.1
6.1. Tvätta citron och lime.
Citronpaj med lime steg 6.2
6.2. Riv skalet.
Citronpaj med lime steg 6.3
6.3. Skär mitt itu.
Citronpaj med lime steg 6.4
6.4. Pressa ur saften.
Citronpaj med lime steg 7.1
7.1. Ägg och socker.
Citronpaj med lime steg 7.2
7.2. Vispa pösigt.
Citronpaj med lime steg 8.1
8.1. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker.
Citronpaj med lime steg 8.2
8.2. Vispa.
Citronpaj med lime steg 9.1
9.1. Tillsätt grädde, citron, lime.
Citronpaj med lime steg 9.2
9.2. Blanda.
Citronpaj med lime steg 10.1
10.1. Häll i pajskalet.
Citronpaj med lime steg 10.2
10.2. Grädda i ugnen.
Citronpaj med lime steg 11
11. Pajen direkt från ugnen.
Citronpaj med lime steg 12.1
12.1. Pajen har svalnat.
Citronpaj med lime steg 12.2
12.2. Lägg på skivad lime.
Citronpaj med lime steg 12.3
12.3. Sikta över florsocker.

glödlampa Tips:

Man kan smaksätta pajdegen med 1 msk citronsaft.

planera Planeringstips:

Pajen kan förvaras färdiggräddad i kylskåp två dagar innan servering. Gör garneringen precis innan servering eftersom limeskivorna torkar och florsockret annars smälter.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pajen kan förvaras i kylskåp åtminstone 5 dagar. Pajen går bra att frysa och tina i mikron. I frysen håller sig pajen minst 3 månader.

Kommentera receptet på Citronpaj med lime

Skriv och läs alla 166 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Magnus    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-06 22:06
Bra att veta! Tack! :)
   kommentar  Skrivet av  Magnus  2014-04-06 17:57
Väldigt god, fungerade utmärkt med glutenfritt mjöl.
tack för receptet, du är bäst!
   kommentar  Skrivet av  Josefin  2013-04-08 19:54
Måste testas! :)

Skriv och läs alla 166 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Citronpaj med lime är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne