Florsocker

florsocker
Florsocker är ett fint fluffigt pulver som används till glasyr och i olika bakverk.

Florsocker är finamlet strösocker blandat med stärkelse för att förhindra klumpbildning. Florsocker används i glasyrer, i grädde och som dekoration.

Vanligt strösocker har mycket större sockerkristaller och när man inte vill se eller känna dem kan man använda florsocker att söta med.

Sikta florsocker

För att dekorera olika bakverk med florsocker är det bra att ha en liten sil som man tar lite florsocker i och slår lite på kanten över bakverket för att florsockret ska sprida sig fint. Detta kallas att sikta.

Dekorera med mönster

Vill man göra vackra mönster kan man klippa figurer i papper, t.ex. stjärnor eller hjärtan som man lägger på bakverket så att florsockret ej kommer på den ytan när man siktar florsockret över bakverket.

Glasyr

Florsocker används också för att göra glasyr. Då blandar man florsocker med någon vätska, t.ex. vatten, apelsinsaft, kaffe eller något annat. Viktigt att tänka på är att bara tillsätta lite vätska i taget och röra om ordentligt så att man får den konsistens på glasyren man vill ha. Konsistensen på glasyren avgör hur mycket den flyter ut på bakverket man ska breda den på och hur lång tid det tar innan den stelnar. Råkar man ta för mycket vätska - ta mera florsocker. Är glasyren för trög och fast - ta mera vätska. Det går alltid att späda med vatten.

I recepten står det angivet hur mycket vätska man ska ta till angiven mängd florsocker men vill man göra glasyr själv eller om man vill ändra lite i recepten efter eget tycke och smak så är detta bra att tänka på.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

grön flagga Laktosfritt:  Ja

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av florsocker.

Energi: 406 kcal
Kolhydrater: 100 g
Protein: 0 g
Fett: 0 g
Fibrer: 0 g

Tips och info

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

powdered sugar, icing sugar

Hitta Finns i affären:

På bakavdelningen bland socker och mjöl.

Tummen upp GI tips:

Florsocker har högt GI, högre än vanligt strösocker.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Torrt i rumstemperatur

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Innehåller per 100 g: 99.6 g kolhydrater varav 97.91 g sockerarter, 0 g protein, 0 g fibrer, 0.1 g fett och 0.3 g vatten. Mineraler per 100 g: Kalium 2 mg, ntrium 1m g, kalcium 1 mg, järn 0,02 mg

Byt ut Ersätt med:

Man kan tillverka eget florsocker genom att mixa strösocker med maizena (majsstärkelse) tills det blivit ett pulver. Tag ½ tsk maizena för varje deciliter strösocker. Rör om manuellt om det bildas klumpar.

Vad väger florsocker?

Måttomvandla florsocker mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Socker och sötningsmedel |


ambrosiakaka

Ambrosiakaka

Mycket god ambrosiakaka - en mjuk och saftig apelsinkaka, en sockerkaka glaserad med syltade apelsinskal. En klassiker. Gott till fikat.

klocka Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
chokladmousse

Chokladmousse

Underbar chokladmousse. Med mörk choklad, vispgrädde och äggulor. Ett lyxigt recept på en dessert för chokladälskaren.

klocka Tid: 1 timme, 15 min varav 1 timme i kylskåp
Chokladpaj med tryffel

Chokladpaj med tryffel

Recept på en utsökt god chokladpaj med tryffelfyllning. Enkel att göra. En fantastiskt god chokladdessert.

klocka Tid: 2 timmar, 15 min
Chokladsockerkaka

Chokladsockerkaka

Ett recept på en mycket god och saftig chokladsockerkaka som är enkel att göra. Måste provas!

klocka Tid: 1 timme och 15 min varav 50 minuter i ugnen
Citronpaj med lime

Citronpaj med lime

Citronpaj är en underbart god sötsyrlig efterrättspaj med citron och lime. Servera med vispad grädde. Enkelt recept.

klocka Tid: 1 ½ timme, varav 30 min arbetsinsats
dajmtårta eller glassmarängtårta

Dajmtårta / Glassmarängtårta

En drömgod glassmarängtårta. En lyxigt god glasstårta som är perfekt att göra i förväg och förvara i frysen. Kallas även dajmtårta.

klocka Tid: 7 timmar varav 1 timmes jobb
Drömtårta - Drömrulltårta

Drömtårta - Drömrulltårta

Baka drömtårta / drömrulltårta. En otroligt god chokladrulltårta med smörkrämsfyllning. Enkelt recept.

klocka Tid: 35 minuter
enkel glass

Enkel glass

Gör din egen glass med detta superenkla recept som kan varieras i det oändliga. Förslag på massor av smaksättningar.

klocka Tid: 10 min + 4 timmar i frysen
hallonglass med hallon

Hallonglass

Superenkelt recept på supergod glass som inte innehåller så mycket socker.

klocka Tid: Med glassmaskin ca 40 min, utan glassmaskin ca 4 timmar, varav 10 min jobb
jordgubbar med citronyoghurt och vaniljyoghurt

Jordgubbar med yoghurtsås

God efterrätt med jordgubbar och en klick smaksatt yoghurt med citron eller vanilj. Enkelt recept.

klocka Tid: 10 minuter
Jordgubbsglass

Jordgubbsglass

Recept på jättegod jordgubbsglass. Med eller utan glassmaskin. Bilder steg för steg.

klocka Tid: Utan glassmaskin: 4 ½ timme, varav 4 timmar i frysen. Med glassmaskin: 50 min.
kladdkaka

Kladdkaka

Underbart god kladdkaka, en kladdig chokladtårta som är superenkel att göra med detta recept! Perfekt till fikat med en klick vispad grädde.

klocka Tid: 15 minuters jobb + 22 min i ugnen + 1-2 timmar att stelna
Kokosmums eller gräddbullar

Kokosmums / Gräddbullar

Baka klassiska kokosmums eller gräddbullar. Goda, gräddiga och fluffiga. Mycket enkla att göra med detta recept.

klocka Tid: 3 timmar, varav 30 minuters jobb
kärleksmums - mockarutor

Kärleksmums

Recept på klassiska mockarutor, även kallade kärleksmums och snoddas. En mjuk chokladkaka i långpanna med chokladglasyr och kokosflingor.

klocka Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
glasstårta med lime

Limeglasstårta

Recept på en mycket god glasstårta med lime som består av lime-glass och en biskvi-liknande tårtbotten. Enkel att göra, glutenfri och går bra att förbereda.

klocka Tid: 30 min effektiv arbetstid + 20 min i ugnen och 4 timmar i frysen
Lätta Mazariner

Lätta Mazariner

Jättegoda mazariner som går snabbt att baka! Underbart god mandelsmak och söt knaprig glasyr som kan smaksättas. Enkelt recept.

klocka Tid: ca 45 min, varav 15 min i ugnen
mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Mycket god mjuk pepparkaka. En underbart god sockerkaka med pepparkakskryddorna ingefära, nejlikor och kanel som är enkel att baka med detta recept.

klocka Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
morotskaka

Morotskaka

God och saftig morotskaka med len och fin färskostglasyr. Enkelt recept. Kakan går extra snabbt och enkelt att göra i matberedare.

klocka Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
glass med passionfrukt

Passionsfruktparfait

God glass du gör själv med färsk passionsfrukt. Mycket god och lyxig glass som är enkel att göra. Bilder steg för steg.

klocka Tid: 4 ½ timme
plommonpaj

Plommonpaj

Recept på en underbar plommonpaj som räcker till 10-12 bitar. Tid: 1 timme. Pajdeg och fyllning med mandelmassa och plommon.

klocka Tid: 1 timme varav 30 min i ugnen
en tårtbit prinsesstårta

Prinsesstårta

Gör din egen prinsesstårta med detta enkla recept. En god klassisk tårta med vaniljkräm- och gräddfyllning med ett grönt marsipanlock.

klocka Tid: 2 ½ timme, varav 30 min i ugnen
Ägg av marsipan doppade i choklad

Påskgodis

Marsipanägg doppade i choklad är påskgodis som du enkelt gör själv med marsipan eller mandelmassa och choklad med detta recept.

klocka Tid: 30 minuter
rabarberglass

Rabarberglass

Recept på god rabarberglass som du enkelt gör själv med rabarber, grädde, yoghurt, socker och kanel. God och syrlig glass.

klocka Tid: 15 minuters jobb och ca 20 min med glassmaskin eller 4 timmar i frysen
ris à la malta

Ris à la Malta

Ris à la Malta. Klassikt recept på efterrätt till jul med risgrynsgröt, grädde och apelsin. Mycket gott och enkelt!

klocka Tid: 15 min
saffranskaka

Saffranskaka

Härligt god saffranskaka, till jul eller vid andra tillfällen. Mycket fin, mjuk, saftig kaka som doftar och smakar saffran!

klocka Tid: 50 min, varav 30 min i ugnen
semlor

Semlor

Mycket goda luftiga hembakade semlor med ljuvlig hemgjord mandelmassa. Recept på de godaste semlorna som du bakar själv!

klocka Tid: 2 timmar
Strassburgare

Strassburgare

Kakor som du spritsar smeten krusig med en sprits. Smör, margarin, potatismjöl är vad du behöver.

klocka Tid: 45 minuter
Våfflor

Våfflor

Frasiga och goda våfflor. Det är mycket enkelt att göra egen våffelsmet med mitt recept och grädda i våffeljärn. Godaste frasvåfflorna.

klocka Tid: 30 minuter
wienerstänger

Wienerstänger

Recept på de goda klassiska småkakorna Wienerstänger som är kakor gjorda på mördeg med hallonsylt och glasyr.

klocka Tid: 1 timme och 15 min varav 30 min i kylen och 15 min i ugnen
äppelmazariner

Äppelmazariner

Ett recept på mycket goda och lyxiga mazariner med mandel- och äppelfyllning. Om du gör smeten i matberedare går det fort!

klocka Tid: 50 min varav 25 min i ugnen

Kommentarer

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Malin ✏️ Skrivet av Susanne

En diabetiker bör inte äta potatismjöl precis som den inte bör äta socker. Det har samma effekt på blodsockret.

Sedan är det klart att om det är i mindre mängder så kan en diabetiker äta det precis som att den kan äta socker i mindre mängder.

 

✏️ Skrivet av Malin
Mjo, men om man bakar till en diabetiker så måste det väl vara bättre att göra så?
💬 Svar till Malin ✏️ Skrivet av Susanne
Florsocker består av stärkelse och socker. Eftersom stärkelse har jättehögt GI precis som socker så är frågan om det överhuvudtaget är någon bra idé att göra florsocker av sötningsmedel eftersom poängen med sötningsmedel är att komma ifrån socker som snabbt höjer blodsockret (högt GI). Stärkelse som t.ex. potatismjöl är ju nästan lika illa som socker.
✏️ Skrivet av Malin
Kan man göra florsocker utav sötningsmedel?