Nutellakladdkaka

En fantastisk kladdkaka med nutella både i kladdkakesmeten och ett lager nutella ovanpå. Denna nutellakladdkaka är verkligen en höjdare, riktigt krämig och god.
nutellakladdkaka
Nutellakladdkaka serverad med vispad grädde. En otroligt god kladdkaka för dig som gillar nutella.
Timglas Tid: 35 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (119 g): 511 kalorier, 41 g kolhydrater, 36 g fett, 6 g protein

Ingredienser:

Till formen:

Kladdkaka:

Garnering:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret på svag värme.

    (När drygt hälften av smöret har smält kan du ta bort kastrullen från värmen och röra om då och då så smälter resten och det slipper bli onödigt varmt.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj en rund pajform eller form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter. Beströ den med kokosflingor eller ströbröd.

    smord pajform beströdd med kokosflingor
    Smord pajform beströdd med kokosflingor.
  3. Knäck äggen i en bunke och tillsätt strösocker. Vispa till en ljus pösig smet, gärna med elvisp.

    (Somliga hävdar att kladdkakor kan bli torra av att använda elvisp. Det stämmer inte. Texturen blir lite grövre utan elvisp, men kladdigheten beror på gräddningstiden i ugnen och att man inte tar för mycket vetemjöl.)

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Tillsätt vaniljsocker, salt och kakao. Vispa till en jämn smet.

    vaniljsocker, salt, kakao
    Vaniljsocker, salt, kakao.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Blanda det smälta smöret (som är lite varmt eller ljummet) med nutellan till en jämn smet.

    smält smör och nutella
    Smält smör och nutella.
    smält smör blandat med nutella
    Smält smör blandat med nutella.
  6. Tillsätt vetemjölet och smör- och nutellablandningen till kladdkakesmeten. Blanda till en jämn smet (det går bra att använda elvisp på lägsta hastigheten). Blanda inte längre tid än att smeten är blandad.

    (När du mäter upp vetemjölet, häll upp det eller väg det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket vilket leder till en torrare kladdkaka.)

    tillsätt vetemjöl och smält smör blandat med nutella
    Tillsätt vetemjöl och smält smör blandat med nutella.
    blanda till en jämn smet
    Blanda till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 15 minuter. Smeten ska vara lite lös i mitten. (Om man försiktigt skakar kakan så ska den "gunga" i mitten.)

    (Tänk på att tiden i ugnen är avgörande för att få den krämiga konsistensen och formens storlek (yta) spelar stor roll. Om du har använt en större form än 24 cm i diameter, ta då kortare tid i ugnen. Om du har en mindre form så blir tiden i ugnen längre, gissningsvis behöver en form på ca 21 cm i diameter ca 20 min i ugnen.

    häll smeten i formen
    Häll smeten i formen.
    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
  8. Nutellan till garneringen kan man antingen breda på direkt när kakan är varm, då smälter nutellan av kakans värme och man kan breda ut den, dock så blir nutellan lite blandad med kaksmet, det blir väldigt gott men kanske inte lika snyggt som alternativet att man breder på nutellan när kladdkakan svalnat. Om det är svårt att breda ut nutellan kan man värma den lite i mikron. Man kan även klicka ut nutellan och/eller göra något fint mönster.

    Låt nutellakladdkakan svalna lite i rumstemperatur först men ställ in den så fort som möjligt i kylskåp och låt stå där tills den är kylskåpstempererad (eller längre tid). Då är den perfekt krämig.

    färdiggräddad nutellakladdkaka
    Färdiggräddad nutellakladdkaka.
    nutella utbredd ovanpå och har lite blandat sig med smeten
    Nutella utbredd ovanpå (och har lite blandat sig med smeten).
  9. Vid servering: Pudra eventuellt över lite florsocker över nutellakladdkakan. Vispa grädden och tina hallonen.

    Servera nutellakladdkakan med grädden och hallonen. Ät och njut!

    nutellakladdkaka, som stelnat i kylskåp, pudrad med florsocker
    Nutellakladdkaka, som stelnat i kylskåp, pudrad med florsocker.

servera Serveringstips:

Vispad grädde och hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara nutellakladdkakan i kylskåp eller frys.

Se även dessa recept

| Efterrätter |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Susanna Carlsson
En god och väldigt enkel kaka. Riv gärna nougat ovanpå.
✏️ Skrivet av Kristina
Superduperförsvinnande god! Och lättgjord!
✏️ Skrivet av Isabelle
Jag älskar kladdkaka och jag ÄLSKAR nutella, men tillsammans på detta vis blev det konstigt nog ingen hit. Det blev för sött och även för fett, fett på ett sätt som påminner om lchf-kladdkaka.
💬 Svar till Marielouise ✏️ Skrivet av Susanne
Roligt att höra att du tyckte om nutellakladdkakan! Håller med, perfekt med vispad grädde och absolut en av de godaste kakor man kan tänka sig! ;)
✏️ Skrivet av Marielouise
Det var det godaste jag ätit....perfekt med vispad grädde....

Visa alla kommentarer