| Muffins & Mjuka Kakor |

Lätta Mazariner

Lätta Mazariner recept

Mycket enkelt recept på mazariner! Jättegoda och väldigt lite jobb.

Lika goda som vanliga mazariner men betydligt mindre jobb. Det här receptet har jag gett många jag känner och de tycker att det är kanon!
Timglas Tid: ca 45 min, varav 15 min i ugnen
Portioner 20 st

Ingredienser:

Glasyr:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Skär upp smöret och lägg i en bunke och häll på sockret. Låt detta stå framme i rumstemperatur så att smöret blir mjukt under tiden du mal mandeln.

Mal sötmandel och bittermandel med en mandelkvarn.

Vispa socker och smör till en jämn smet med elvisp (som du kan använda genom hela receptet). Tillsätt ägget, vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop till en jämn smet.

Tillsätt de malda mandlarna och mjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet.

Häll i mjölken och vispa snabbt ihop till en jämn smet.

Klicka smeten i mazarinformar. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 12-15 min.

Låt mazarinerna svalna under bakhandduk.

Häll florsockret i en liten skål och häll på juice eller vatten och rör till en jämn glasyr.

Bred på glasyren på mazarinerna. Strö ev. på mandelspån innan glasyren stelnat. Låt glasyren stelna före servering.

lätta mazariner steg 1-3

1. Lägg smör och strösocker i en bunke. Låt detta stå framme i rumstemperatur under tiden du mal sötmandel och bittermandel. 2. Blanda smör och socker till en jämn smet med elvisp. 3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och ägget.

lätta mazariner steg 4-6

4. Blanda snabbt ihop till en jämn smet. Ca 5-10 sek med elvisp. 5. Tillsätt den malda sötmandeln, och de malda bittermandlarna och vetemjölet. 6. Rör snabbt ihop till en jämn smet, 5-10 sek med elvisp.

lätta mazariner steg 7-9

7. Häll i mjölk. 8. Rör snabbt ihop till en jämn smet, 5-10 sek med elvisp. 9. Placera ut aluminiumformarna på en plåt.

lätta mazariner steg 10-12

10. Fördela smeten i formarna. Det är bara att klicka i smeten. 11. Grädda i mitten av ugnen i 200°C ca 12-15 min tills de fått gyllengul färg. 12. Tag av dem från plåten och låt svalna under bakhandduk.

lätta mazariner steg 13-15

Gör glasyren. 13. Häll upp florsocker i en skål. 14. Häll i vätskan. 15. Rör till en jämn glasyr.

lätta mazariner steg 16

16. Bred på glasyren och låt dem stå i rumstemperatur (utan bakhandduk) till glasyren stelnar. Det tar ca en timme. När glasyren stelnat på ytan kan man lägga på en bakhandduk om man vill.

servera Serveringstips:

Tänk på att det tar ca en timme innan glasyren stelnat ordentligt så gör glasyren till mazarinerna i god tid.

byt ut Variationstips:

Testa med olika smaksättningar av glasyren. Apelsinjuice, citronsaft, apelsinsaft, flädersaft, limesaft m.m. fungerar utmärkt!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Mazarinerna går bra att frysa UTAN glasyr. Hållbarhet i frysen är minst 3 månader. De håller sig annars minst en vecka i rumstemperatur men glasyren smälter lätt och håller sig fin endast ca 1 dygn.

Kommentera receptet på Lätta Mazariner

Skriv och läs alla 33 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Lena    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-11-25 01:49
Jag använder vanlig ugnsvärme (över- och undervärme) om det inte står något annat.
   kommentar  Skrivet av  Lena  2012-11-21 11:04
ANVÄNDER DU VARMLUFT TILL RECEPTET ELLER VANLIG UGNSVÄRME?
 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-01-16 07:22
Sötmandel och bittermandel är karaktäristiskt för mazariner. Om du tar bort dessa ingredienser blir det mer som att göra vanliga muffins med glasyr. Ett tips är då att ta lite rivet citronskal eller citronarom istället. Eller smaksätt med lite apelsinsaft och rivet apelsinskal. Så blir det lite mer smak. Går även att blanda ner lite hackad choklad.

Skriv och läs alla 33 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Lätta Mazariner är skrivet och fotat av Susanne Jarl.