| Julmat och bakverk till jul | Muffins & Mjuka Kakor |

Mjuk pepparkaka

mjuk pepparkaka

God mjuk pepparkaka serverad med vispad grädde och lingon. Som en bakelse! Supergott och enkelt recept!

Ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka som är en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

  2. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

  7. Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!

    Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

Beskrivande bilder

Mjuk pepparkaka steg 1
1. Smält smöret.
Mjuk pepparkaka steg 2.1
2.1. Ägg och strösocker.
Mjuk pepparkaka steg 2.2
2.2. Ljusgul, pösig smet.
Mjuk pepparkaka steg 3.1
3.1. Tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat.
Mjuk pepparkaka steg 3.2
3.2. Blanda.
Mjuk pepparkaka steg 4.1
4.1. Tillsätt vetemjöl och smälta smöret.
Mjuk pepparkaka steg 4.2
4.2. Blanda.
Mjuk pepparkaka steg 5.1
5.1. Häll smeten i formen.
Mjuk pepparkaka steg 5.2
5.2. Grädda i ugnen.
Mjuk pepparkaka steg 6
6. Färdiggräddad mjuk pepparkaka.
Mjuk pepparkaka steg 7
7. Servera.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa.

Kommentera receptet på Mjuk pepparkaka

Skriv och läs alla 87 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Anna  2014-12-14 21:42
Åh, vad god den blev! Tack för ett bra och enkelt recept! :)
 svar  Svar till  VonHusby    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-12-13 14:20
Ja om man mal själv blir det mycket mer smak så då kanske man bör ta lite mindre mängd i så fall. Glöm inte att man alltid kan prova sig fram och smaka på smeten och ha i mer av nejlikor eller kardemumma om man vill ha mer smak av det (men det gäller att inte ha i för mycket av något från början bara, så kanske utgå från halva mängden i receptet och därefter smaka sig fram). Bra att den blev god ändå! :)
 svar  Svar till  VonHusby    kommentar  Skrivet av  sofia  2014-12-13 12:44
Mal inte nejlikorna själv, det bästa är att köpa santa Marias malda nejlikor. Det har jag alltid i min mjuka pepparkaka och då tar inte nejlikorna över men smakar lika gott. Att tillsätta 1 tsk kademumma gör och kakan godare.

Skriv och läs alla 87 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Mjuk pepparkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne