| Julmat och bakverk till jul | Muffins & Mjuka Kakor |

Mjuk pepparkaka

mjuk pepparkaka

God mjuk pepparkaka serverad med vispad grädde och lingon. Som en bakelse! Supergott och enkelt recept!

Ett klassiskt recept på mjuk pepparkaka som är en god sockerkaka kryddad med pepparkakskryddor.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 min i ugnen
Portioner 1 kaka

Ingredienser:

Ev: Tillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna.

    Smörj och bröa en avlång form eller en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

  2. Vispa ägg och socker så det blir ljusgult och pösigt, gärna med elvisp.

  3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bikarbonat (eller bakpulver). Blanda till en jämn smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till snabbt ihop till en jämn smet.

    (Tänk på att mäta upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas det och man tar för mycket och kakan blir då torr och kompakt.)

    (Använd gärna elvisp på lägsta hastighet men tänk på att inte köra längre tid än att det är blandat.)

  5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter.

  6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.

  7. Servera som den är eller med vispad grädde och lingon så blir det som en bakelse!

    Man kan även pudra florsocker över pepparkakan så ser det ut som det snöat på den.

Beskrivande bilder

smält smöret
1. Smält smöret.
ägg och strösocker
2.1. Ägg och strösocker.
Ägg och socker vispat. En ljusgul, pösig smet.
2.2. Ljusgul, pösig smet.
tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat
3.1. Tillsätt filmjölk, kryddor, bikarbonat.
smeten blandad
3.2. Smeten blandad.
tillsätt vetemjöl och smälta smöret
4.1. Tillsätt vetemjöl och smälta smöret.
smeten klar
4.2. Smeten klar.
häll smeten i formen
5.1. Häll smeten i formen.
grädda i ugnen
5.2. Grädda i ugnen.
färdiggräddad mjuk pepparkaka
6. Färdiggräddad mjuk pepparkaka.
servera mjuk pepparkaka
7.1. Servera.
en bit mjuk pepparkaka med lingon och vispgrädde
7.2. Serverad med lingon och vispgrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa.

Kommentera receptet på Mjuk pepparkaka

Skriv och läs alla 91 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Emma    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Det ska vara något som är syrligt. Både yoghurt och crème fraiche borde gå bra, även gräddfil. Crème fraiche är ju lite fastare konsistens så om du tar det kanske du ska ta lite mindre mängd och röra ut med lite vatten så du får samma mängd som i receptet men att den blir lite lösare. Lycka till! Skriv gärna och berätta hur det blev om du provar! :)
   kommentar  Skrivet av  Emma  
Hej, kan man använda något annat än filmjölk? Bor i ett land där det inte finns. Yoghurt, créme fraiche?
 svar  Svar till  Johanna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
A-fil är ju filmjölk så det går bra.

Skriv och läs alla 91 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Mjuk pepparkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus