| Julmat och bakverk till jul | Småkakor |

Pepparkakor

Pepparkakor

Mycket goda och fina pepparkakor bakar du med detta recept och lite tålamod.

Baka goda pepparkakor med detta väl beprövade recept. Det är inte svårt, men lite tålamod krävs. Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
Portioner ca 300 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och låt stå framme en stund så det blir mjukt.

  2. Tillsätt strösocker och sirap. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd elvisp med degkrokar eller en köksmaskin som du kan använda genom hela receptet tills degen är klar.

  3. Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.

  4. Häll på vattnet.

  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)

    Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.

  6. Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.

  7. Utbakning:

  8. Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.

  9. Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.

    (Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)

  10. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.

    Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.

Beskrivande bilder

smör i en bunke
1. Smöret.
smör, strösocker och sirap i en bunke
2.1. Smör, socker och sirap.
smör, strösocker och sirap ihoprört
2.2. Rör ihop.
kryddor och bikarbonat tillsätts
3.1. Tillsätt kryddor och bikarbonat.
smör, socker, sirap, kryddor och bikarbonat blandat
3.2. Rör ihop.
vatten tillsätts till smeten
4. Häll på vatten.
vetemjöl uppmätt i litermått
5.1. Mät upp vetemjöl.
vetemjöl tillsatt till smeten
5.2. Arbeta in vetemjöl.
vetemjölet arbetas in med elvisp med degkrokar
5.3. Lite vetemjöl i taget.
pepparkaksdegen läggs på plastfolie
6.1. Pepparkaksdegen på plastfolie.
pepparkaksdegen insvept i plastfolie
6.2. Svep in i folien.
pepparkaksdegen utkavlad
7. Kavla ut degen.
pepparkaksmått används för att trycka ut pepparkakor
8.1. Använd pepparkaksmått.
ogräddade pepparkakor på en plåt
8.2. Lägg på plåtar.
pepparkakor gräddas i ugnen
9.1. Grädda pepparkakorna.
färdiggräddade pepparkakor
9.2. Färdiga pepparkakor.

planera Planeringstips:

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Kommentera receptet på Pepparkakor

Skriv och läs alla 120 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  anonymt    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ok, bra att veta. Man ska inte göra pepparkakor utan sirap alltså, utan följa receptet helt enkelt. :)
   kommentar  Skrivet av  anonymt  
det blev jätte dåligt. degen blev för tjock. och fick göra mjuk pepparkaka.
 svar  Svar till  anonym    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag vet inte hur det blir utan sirap. Sirap ger ju en god kolasmak och en viss konsistens till degen. Skriv gärna och berätta hur det blev!

Skriv och läs alla 120 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pepparkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus