| Julmat och bakverk till jul | Småkakor |

Pepparkakor

Pepparkakor

Mycket goda och fina pepparkakor bakar du med detta recept och lite tålamod.

Baka goda pepparkakor med detta väl beprövade recept. Det är inte svårt, men lite tålamod krävs. Tänk på att göra pepparkaksdegen i god tid.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: räkna med 5 timmar, tänk på att göra degen minst 1 dygn innan
Portioner ca 300 st

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Mät upp smöret och låt stå framme en stund så det blir mjukt.

  2. Tillsätt strösocker och sirap. Arbeta ihop till en jämn smet. Använd elvisp med degkrokar eller en köksmaskin som du kan använda genom hela receptet tills degen är klar.

  3. Tillsätt sedan ingefära, kanel, nejlikor, kardemumma och bikarbonat. Rör ihop till en jämn smet.

  4. Häll på vattnet.

  5. Mät upp vetemjölet i litermått eller väg det. (Gräv inte med decilitermått för då är risken stor att du tar alldeles för mycket mjöl.)

    Tillsätt sedan lite vetemjöl i taget och arbeta in i degen. Om du inte använder någon maskin till detta så knåda in mjölet för hand på ett bakbord.

  6. Svep in pepparkaksdegen i plastfolie och lägg in i kylen minst 1 dygn.

  7. Utbakning:

  8. Tag fram en bit i taget av pepparkaksdegen och kavla ut den tunn på ett bakbord.

  9. Tag ut pepparkakor med mått, ta loss från bakbordet med hjälp av en tunn stekspade och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper.

    (Pepparkakorna blir jämnare och finare om man inte använder bakplåtspapper.)

  10. Grädda i mitten av ugnen i 200-225°C i 4-5 minuter.

    Tag loss pepparkakorna direkt från plåten och lägg på plant underlag för att svalna, detta gäller framförallt om du inte använder bakplåtspapper eftersom pepparkakorna då kan fastna i plåten och lätt gå sönder.

Beskrivande bilder

Pepparkakor steg 1
1. Smöret.
Pepparkakor steg 2.1
2.1. Smör, socker och sirap.
Pepparkakor steg 2.2
2.2. Rör ihop.
Pepparkakor steg 3.1
3.1. Tillsätt kryddor och bikarbonat.
Pepparkakor steg 3.2
3.2. Rör ihop.
Pepparkakor steg 4
4. Häll på vatten.
Pepparkakor steg 5.1
5.1. Mät upp vetemjöl.
Pepparkakor steg 5.2
5.2. Arbeta in vetemjöl.
Pepparkakor steg 5.3
5.3. Lite vetemjöl i taget.
Pepparkakor steg 6.1
6.1. Pepparkaksdegen på plastfolie.
Pepparkakor steg 6.2
6.2. Svep in i folien.
Pepparkakor steg 7
7. Kavla ut degen.
Pepparkakor steg 8.1
8.1. Använd pepparkaksmått.
Pepparkakor steg 8.2
8.2. Lägg på plåtar.
Pepparkakor steg 9.1
9.1. Grädda pepparkakorna.
Pepparkakor steg 9.2
9.2. Färdiga pepparkakor.

planera Planeringstips:

Gör pepparkaksdegen i god tid, minst ett dygn innan utbakning och gräddning.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.

Kommentera receptet på Pepparkakor

Skriv och läs alla 94 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Guillaume    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-24 16:23
Merci beaucoup! :)
   kommentar  Skrivet av  Guillaume  2014-03-23 19:41
Hej ! Merci pour cette recette, j'aime beaucoup les biscuits suédois... Je crois que j'ai un peu loupé la recette, mais les biscuits sont quand même bons ! Il faut dire que je ne parle pas le suédois donc ce n'est pas facile. En tout cas, ce site est très clair, bien présenté et très riche, je tiens à vous féliciter ! Je réassayerai prochainement d'autres de vos plats.
Tacktack
 svar  Svar till  Xenia    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-25 02:31
Tack för att du skrev, roligt att höra! :) God Jul!

Skriv och läs alla 94 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pepparkakor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.