| Julmat och bakverk till jul | Småkakor |

Pepparkaksgrottor med lingonsylt

pepparkaksgrottor

Mycket goda pepparkaksgrottor fyllda med lingonsylt.

Goda spröda småkakor med pepparkakssmak som smälter i munnen, fyllda med lingonsylt. Pepparkaksgrottor passar perfekt till lussefika och jul men är även goda året runt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 30 st

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ställ ut små bakformar på en plåt. Sätt ugnen på 200°C.

    (De små bakformarna ska vara ca 3,5 cm diameter och 2 cm höga.)

  2. Lägg smöret i en bunke och häll på strösocker. Låt det stå framme i rumstemperatur tills smöret blivit rumsvarmt.

    Vispa till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar som du kan använda genom hela receptet.

  3. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver, kanel, nejlikor och ingefära.

    Vispa till en jämn smet.

  4. Tillsätt vetemjöl. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket. Häll istället upp det i litermått eller väg det.)

    Arbeta ihop till en deg, gärna med elvispen (först blir det små smulor men sedan blir smulorna grövre och större mot slutet och då är degen klar och lätt att arbeta med).

    (Om du inte får degen att gå ihop så har du troligtvis tagit för mycket mjöl, se mättips ovan. Du kan i så fall rädda degen genom att ha i mera smör eller lite vatten.)

  5. Rulla till 30 st bollar (av en sats deg) och lägg i bakformarna.

    (Ett tips för att dela degen i 30 lika stora delar är att trycka ihop degen till en degklump och sedan rulla ut den till en avlång rulle och sedan skära i bitar.)

  6. Ta ditt finger (se bild) och tryck på mitten av varje boll så det blir en fördjupning.

    Lägg lingonsylt i fördjupningen.

  7. Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 12 minuter.

  8. Låt svalna under bakduk. Förvara sedan i försluten plastpåse eller plastburk med lock.

Beskrivande bilder

små bakformar på plåt
1. Små bakformar på plåt.
smör och strösocker
2.1. Smör och strösocker.
smör och strösocker vispat till en jämn smet
2.2. Smör och strösocker vispat till en jämn smet.
bakpulver, vaniljsocker och kryddor tillsatt
3.1. Bakpulver, vaniljsocker och kryddor tillsatt.
en jämn smet av smör, socker samt smaksättning
3.2. En jämn smet.
instruktion steg 4.1 pepparkaksgrottor med lingonsylt
4.1. Vetemjöl tillsatt.
instruktion steg 4.2 pepparkaksgrottor med lingonsylt
4.2. Arbeta ihop.
rulla till bollar
5. Rulla till bollar.
Så viker jag fingret och trycker ut gropen
6.1. Så viker jag fingret för att trycka ut en jämn och fin grop.
en fördjupning i varje boll
6.2. En fördjupning i varje boll.
lingonsylt i varje fördjupning
6.3. Lingonsylt i varje fördjupning.
grädda i ugnen
7. Grädda i ugnen.
färdiggräddade pepparkaksgrottor
8. Färdiggräddade pepparkaksgrottor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Pepparkaksgrottorna går bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Pepparkaksgrottor med lingonsylt

Skriv och läs alla 2 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  http://www.jessesarvak.com    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja du får göra det! De blir väldigt goda! :)
   kommentar  Skrivet av  http://www.jessesarvak.com  
Det där såg väldigt gott ut, man kanske skulle testat de :)

Skriv och läs alla 2 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pepparkaksgrottor med lingonsylt är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus