| Huvudrätter | Nyårsrecept | Tillbehör |

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis - potatis i ugn.

Hasselbackspotatis är en klassisk rätt där potatisen tillagas i ugn. Potatisarna blir både vackra och får en underbar smak.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 10 minuter varav 45 minuter i ugnen
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Skala potatisen.

    Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom. Om man lägger potatisen t.ex. i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt.

  2. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en ugnssäker form. Använd gärna bakplåtspapper så slipper du diska.

  3. Bred på smör på varje potatis. Det går lätt om smöret är rumsvarmt.

  4. Ställ in potatisen mitt i ugnen i 225°C i 25 minuter.

  5. Ta ut potatisen från ugnen och bred på ytterligare smör som smälter ner i skårorna. Strö på salt och ströbröd.

  6. Ställ in potatisen i ugnen igen och baka ytterligare minst 20 minuter eller tills den är mjuk, känn med en provsticka.

    (Oftast tar det drygt en timme (totalt tid) innan potatisen är klar. Tiden det tar beror på potatisarnas storlek och sort.)

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 hasselbackspotatis
1. Skär potatisen i en träsked.
instruktion steg 2 hasselbackspotatis
2. Potatis i ugnsform.
instruktion steg 3.1 hasselbackspotatis
3.1. Bred på smör.
instruktion steg 3.2 hasselbackspotatis
3.2. Smör på all potatis.
instruktion steg 4 hasselbackspotatis
4. Potatisen i ugnen.
instruktion steg 5.1 hasselbackspotatis
5.1. Bred på smör.
instruktion steg 5.2 hasselbackspotatis
5.2. Salt och ströbröd.
instruktion steg 6.1 hasselbackspotatis
6.1. Potatisen i ugnen igen.
färdig hasselbackspotatis
6.2. Färdig hasselbackspotatis.

glödlampa Tips:

Att göra Hasselbackspotatis innebär totalt ungefär lika mycket jobb som att göra klyftpotatis. Fördelen är att du inte behöver röra om under tillagningen, så du riskerar inte att ha sönder potatisen och alla blir lika tillagade, förutsatt att de är jämnstora. Att Hasselbackspotatisarna dessutom är fina att titta på är något som kan höja nivån på de flesta rätter.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Använd äkta smör och inte flytande margarin som innehåller alla möjliga tillsatser. Det blir godare och nyttigare med smör. Bregott fungerar också.

Kommentera receptet på Hasselbackspotatis

Skriv och läs alla 68 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Anna    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad roligt att höra! :) Tack snälla du! :)
   kommentar  Skrivet av  Anna  
Din sida är min stående receptsida för sötsaker, men idag blev det "riktig" mat. Var första gången jag gjorde Hasselbackspotatis och oj, så gott det blev! Mycket smidigt att skära potatisen i en träslev, inte en enda potatis som blev "fel".
Tack för en toppensida! :)
 svar  Svar till  Helena    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det borde gå bra.

Skriv och läs alla 68 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Hasselbackspotatis är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus