| GI Recept | Huvudrätter | LCHF | Nötkött |

Rostbiff

Rostbiff

Rostbiff är verkligen jätteenkelt att göra! Rostbiffen på bilden är stekt till innertemperaturen 60°C och snittytan är rosa med röd kärna. Köttet är mycket saftigt och gott!

Klassiskt recept på engelsk och fransk rostbiff. Det tar lite tid i ugnen men kräver nästan inget jobb.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 3 timmar varav 10 minuters jobb
Portioner 6-10 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Enkel gräddsås eller rödvinssås:

laktosfritt Laktosfritt - Gör såsen utan grädde eller välj laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt - Gör såsen utan mjöl.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att välja en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.

    Salta och peppra i lite grann i ugnsformen. Lägg i köttbiten och salta och peppra runtom.

  2. Stick i en köttermometer med spetsen i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.

  3. Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 1,5 timmar för 1 kg kött.

    Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175°C och stek till termometern visar 65°C (eller den temperatur du föredrar se tips nedan), ca 60 minuter för 1 kg kött.

  4. När köttet nått den temperatur du vill ha, prova gärna att sticka i termometern på något mer ställe i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är ungefär samma temperatur (ibland kan det hända att man missat mitten av köttbiten med termometern och då kanske man behöver ställa in köttbiten en stund till i ugnen).

    När köttet är klart, ta ut ur ugnen och låt svalna, minst en halvtimme, men gärna ett par timmar. Skär sedan upp rostbiffen antingen ljummen eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor och det rinner mindre köttsaft.

  5. Sås:

  6. Enkel gräddsås eller rödvinssås: Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn med grädde eller rött vin och kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten. Vill du ha tjockare sås kan du vispa ner idealmjöl eller göra en redning med vetemjöl. Låt koka upp under vispning, sänk värmen och låt småkoka 1-2 minuter.

  7. Servera köttet med såsen och t.ex. kokt potatis och grönsaker.

Beskrivande bilder

Rostbiff steg 1.1
1.1. Salt och peppar.
Rostbiff steg 1.2
1.2. Rostbiffen.
Rostbiff steg 1.3
1.3. Salt och peppar.
Rostbiff steg 2.1
2.1. Stick in en stektermometer.
Rostbiff steg 2.2
2.2. Spetsen i mitten.
Rostbiff steg 3
3. Nedre delen av ugnen.
Rostbiff steg 4.1
4.1. Färdig rostbiff.
Rostbiff steg 4.2
4.2. Avsvalnad rostbiff.
Rostbiff steg 4.3
4.3. Uppskuren i skivor.
Rostbiff steg 5.1
5.1. Skyn.
Rostbiff steg 5.2
5.2. Skyn blandad med grädde och kalvfond.
Rostbiff steg 5.3
5.3. Färdig gräddsås.
Rostbiff steg 6
6. Rostbiffen serverad.

Vin som passar till Rostbiff

Foppiano Vineyards

Foppiano Vineyards, Rött vin

Smak:

Ett lite robustare rödvin är gott till rostbiffen.

Om vinet:

Smaskigt kraftigt rött från Kalifornien. Kul druva!

Pris / Volym:

145 kr / 750 ml

Varunummer:

6277

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis eller potatissallad samt en grönsallad och någon sås.

glödlampa Tips:

Följande innertemperaturer gäller för rostbiff:

  • 55°C: blodig
  • 60°C: rosa med röd kärna
  • 65°C: lätt rosa
  • 70°C: välstekt

GI GI Tips:

Ät gärna kall rostbiff med keso och grönsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Rostbiff går bra att frysa in och då håller den sig minst 6 månader. Den håller sig också bra i kylen minst 5 dygn. Tänk på att inte värma rostbiffen för hårt i mikron. Den blir då torr och tråkig eftersom den blir typ kokt och den är ju redan lagom tillagad. Det bästa om man vill ha allt på en tallrik är att värma tillbehören t.ex. sås och potatis så de är varma först och sedan lägger man på rostbiffen och kör en kort stund så den blir ljummen (eller också äter man den helt kall).

Kommentera receptet på Rostbiff

Skriv och läs alla 33 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  joel    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-10-28 11:28
Tack för tips! :)
   kommentar  Skrivet av  joel  2013-10-27 16:37
Jag penslade på grillolja ca 3 gånger under tillagning samt innan jag satte in den i ugnen, det blev jätte bra
 svar  Svar till  englishroastdinner    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-07-14 17:50
Du kan ta oxfond eller köttfond, det blir också gott så det är inga problem. Annars så görs ju fonden genom att koka benen och det är ju inte för benen som de slaktas. Det är nog mer att man även tar till vara på benen istället för att bara slänga dem.

Skriv och läs alla 33 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Rostbiff är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne