Burgundisk oxfilé

Mycket gott, oxfilé serverad med svampröra och rödvinssås. Riktig fest!
Burgundisk oxfilé
Burgundisk oxfilé - Festmat
Timglas Tid: 1 timma
Portioner 6-8 port
Näringsvärde Näringsvärde per portion, beräknat på 8 portioner (256 g): 277 kalorier, 4 g kolhydrater, 11 g fett, 34 g protein

Ingredienser:

Svampröra:

Rödvinssås:

laktosfritt Laktosfritt - Stek i laktosfritt smör eller stek i olja eller margarin.
glutenfritt Glutenfritt - Välj majsstärkelse och inte idealmjöl till såsen.

Ugn:

  • 225 °C i mitten av ugnen i ca 10 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

Skär köttet i ca 2 cm tjocka skivor. Bryn det hastigt i matfett i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.

Svampröra:

Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva champinjonerna. Fräs det i smör i en stekpanna. Krydda med timjan, salt och peppar. Klicka ut svampröran på köttet.

Rödvinssås:

Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar i cirka 10 minuter. Vispa ner maizena eller idealmjöl och låt koka upp.

Vid servering:

Sätt ugnen på 225°C. Stek köttet med svampröran i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Servera med rödvinssåsen.

steka oxfilé
1. Skär oxfilén i ca 2 cm tjocka skivor. 2. Stek ett par minuter på varje sida i en varm stekpanna så de får färg utan att bli genomstekta. 3. Lägg över bitarna i en ugnsform och ställ direkt in i kylen eller täck formen med folie och ställ ut om det är kallt ute.
svampröran
4. Gör svampröran och lägg det på köttet.

servera Serveringstips:

Servera gärna med klyftpotatis eller ugnsstekta rotsaker.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Om det blir mat över håller det sig minst 5 dygn i kylen.

Se även dessa recept

| Huvudrätter | Nyår | Nötkött |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Agneta Krohn Strömshed
Gjorde denna rätt till nyår och den gjorde succé. Nu gör jag den igen! Perfekt när den kan förberedas så att den bara ställs in i ugnen.
💬 Svar till Christian ✏️ Skrivet av Max
Ingen skulle bli matförgiftad av rosa eller röd fläskfilé. Går alldeles utmärkt att äta.. Fast det kan förstås vara godare med genomsteka skivor.

Ugnen är ju lite jobbigare, men det är väl inte omöjligt att ha båda inne på 225C.
✏️ Skrivet av Fläskfilén
Hej Christian,

Att du byter mot fläskfilé är nog inte anledningen att du matförgiftade din gäster. Fläskfilén måste dock var genomstekt, men det lär den nog hinna bli i 10 min på 225 grader ifall redan blivit stekta innan.
✏️ Skrivet av Christian
Som student så bytte jag ut oxfilén mot fläskfilé, men insåg sen att det nog krävde lite andra metoder då jag höll på att matförgifta mina gäster med ofärdigt kött. Hur bör man gå tillväga med fläskfilé? Sen undrar jag hur man gör med klyftpotatis med bara en ugn?
✏️ Skrivet av Sofie
Vansinnigt gott! Lagat detta flera ggr nu, och alla gillar det. Rödvinssåsen är helt underbar! Tack för ett bra recept!
PS: Hoppas på lite mera recept på just oxfilé

Visa alla kommentarer