| Huvudrätter | Nyårsrecept | Nötkött |

Porterstek

porterstek

God porterstek serverad med sås gjord på kokspadet, potatis, svart vinbärsgelé och timjan.

Porterstek smakar himmelskt gott (även om man inte gillar öl) och det är enkelt och billigt att göra med nötstek, fransyska eller rostbiff. Köttet kokas i ett smakrikt spad som ger köttet den goda smaken och som sedan används till att göra en mycket god sås till.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar varav 15 min arbete
Portioner 8-10 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Kokspad:

Sås:

  • silat spad från grytan
  • grädde (valfri fetthalt)
  • ev. soja
  • idealmjöl
    • eller  vetemjöl (men vispa då ut mjölet i lite av grädden först så att det inte blir klumpar)

Servering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram en gryta som köttbiten ligger trångt i.

    Blanda ihop kokspadet i grytan. Häll i porter, svartvinbärssaft, soja, enbär, svartpepparkorn, timjan och köttbuljongtärningarna.

  2. Skär löken i skivor och lägg dem i spadet.
  3. Låt spadet koka upp och lägg i köttbiten.

    Lägg på locket och låt sedan sjuda på svag värme.

  4. Låt sjuda totalt ca 1,5 timmar under lock på svag värme. Vänd steken en gång i halvtimmen.

    Köttet ska kännas mört när det är färdigt. Prova med en sticka eller stick in en köttermometer till köttbitens mittpunkt. Termometern ska visa 75°C när det är klart.

  5. Tag grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet ca 20 minuter.

    Skär köttet i tunna jämna skivor och lägg upp på serveringsfat.

  6. Gör såsen. Sila spadet och ta så mycket du vill ha. (Resten kan du spara om du vill göra sås senare.) Smaka på spadet och späd sedan med grädde. Ta lite i taget och smaka. Det går också att späda delvis med vatten. Om du vill ha mer färg och saltsmak kan du vispa ner lite soja.

    Låt koka upp, sänk värmen och vispa ner idealmjöl (eller mjölredning) till önskad tjocklek.

  7. Servera portersteken med svart vinbärsgelé, grönsaker samt potatis eller ris.

Beskrivande bilder

Porterstek steg 1
1.
Porterstek steg 2.1
2.1.
Porterstek steg 2.2
2.2.
Porterstek steg 3.1
3.1.
Porterstek steg 3.2
3.2.
Porterstek steg 4
4. Vänd steken en gång i halvtimmen.
Porterstek steg 5
5.
Porterstek steg 6
6.

Vin som passar till Porterstek

Château de Saint Cosme

Château de Saint Cosme, Rött vin

Smak:

Ett fylligt rödvin, gärna med lite kryddighet blir utmärkt.

Om vinet:

Rikt, kryddigt, väldigt rött vin från Rhône-dalen i södra Frankrike.

Pris / Volym:

99 kr / 750 ml

Varunummer:

74503

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera med t.ex. klyftpotatis eller kokt potatis och grönsaker. Vinbärsgelé är gott till. Garnera gärna med färsk timjan.

Kommentera receptet på Porterstek

Skriv och läs alla 43 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Madelene  2014-12-16 17:57
Går det att frysa in spadet?
 svar  Svar till  Anne    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-12-02 00:21
Jag tror faktiskt du kan ta hela flaskan. Du kan ju alltid smaka på spadet och ta mera svartvinbärssaft om du tycker det behövs. Skriv gärna hur det blev om du provar! :) Roligt att höra att du gillar mina recept! :)
   kommentar  Skrivet av  Anne  2014-11-30 23:57
Har en fråga. Det står i receptet att det ska vara 33 cl porter i spadet. Kan Jag ta hela flaskan som är på 50 cl eller blir det för starkt tror du? Tack för massor av goda recept. Har gjort många av dem och så lätt och bra när det är bilder på hur man gör.

Skriv och läs alla 43 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Porterstek är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne