Ambrosiakaka

Baka den här goda ambrosiakakan med mitt goda och enkla recept så får du en mjuk och saftig apelsinkaka. Botten är en sockerkaka som sedan glaseras och garneras med syltade apelsinskal. De sätter piff på kakan och köpes färdiga, så kakan går snabbt att göra. En klassisk mjuk kaka som passar perfekt till fikat. Om man vill kan man göra en ambrosiatårta. Då delar man botten i 2 delar och breder på 2-3 dl vaniljkräm mellan.
ambrosiakaka
Min ambrosiakaka med syltade apelsinskal och apelsinjuice i glasyren.
Timglas Tid: 1 timme varav 40 min i ugnen
Portioner 1 tårta, ca 10 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit (91 g): 343 kalorier, 50 g kolhydrater, 14 g fett, 4 g protein

Ingredienser:

Kaka:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

    Kaka:

  1. Smält smöret och låt svalna. Sätt på ugnen på 175°C.

    (Ta bort kastrullen från värmen när hälften av smöret smält. Då smälter resten av sig självt och smöret slipper bli onödigt varmt vilket även kan ge sämre bakresultat eftersom värmen sätter igång bakpulvret. Om man blandar i varmt smör så måste man vara väldigt snabb in i ugnen med kakan.)

    smält smör
    Smält smör.
  2. Smörj och bröa en rund form, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Vispa ägg och socker poröst, använd gärna elvisp.

    ägg och strösocker
    Ägg och strösocker.
    ägg och strösocker vispat
    Ägg och strösocker vispat.
  4. Vispa ner bakpulver.

    bakpulver tillsatt
    Bakpulver tillsatt.
  5. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret. Vispa snabbt ihop till en jämn smet, lägsta hastigheten på elvispen. Vispa inte längre tid än att allt är blandat.

    (Om ditt smälta smör fortfarande är varmt är det extra viktigt att vara snabb med kakan in i ugnen så se till att ugnen blivit varm innan du gör detta.)

    tillsätt vetemjöl och det smälta smöret
    Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret.
    smeten blandad
    Smeten blandad.
  6. Häll smeten i formen.

    Grädda i ca 40 min i 175°C i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg. Prova med en provsticka om du är osäker. Provstickan ska vara torr.

    smeten i formen
    Smeten i formen.
    gräddad ambrosiakaka
    Gräddad ambrosiakaka.
  7. Ta ut kakan ur ugnen. Låt svalna med en bakhandduk över.

    Lyft över kakan till ett serveringsfat.

    ambrosiakakan på serveringsfat
    Ambrosiakakan på serveringsfat.
  8. Glasyr:

  9. Mät upp florsocker i en liten bunke och tillsätt sedan vätskan. Tillsätt den mindre delen av vätska först och rör till en smidig smet, ta lite mera vätska om det behövs, men var försiktig, tar du för mycket så kommer glasyren rinna ner för mycket på sidorna av kakan.

    Det är även viktigt att kakan svalnat innan du breder på glasyren, den kommer annars rinna ut.

    florsocker och apelsinjuice
    Florsocker och apelsinjuice.
    glasyren blandad
    Glasyren blandad.
  10. Bred ut glasyren ovanpå kakan. Strö över syltade apelsinskal.

    glasyren på kakan
    Glasyren på kakan.
    garnerad med syltade apelsinskal
    Garnerad med syltade apelsinskal.
  11. Servera när glasyren har stelnat, efter ca 30 min (tar kortare tid ju mindre vätska det är i glasyren).

    en bit ambrosiakaka
    En bit ambrosiakaka.

glödlampa Tips & tricks:

Man kan göra den mer tårtlik genom att dela sockerkaksbotten i två delar och lägga ett lager vaniljkräm mellan bottnarna.

byt ut Variationstips:

Gör en ambrosiatårta. Dela sockerkakan i 2 delar och bred på 2-3 dl vaniljkräm på understa sockerkaksbotnten. Lägg på den översta sockerkaksbottnen och garnera som vanligt. Vaniljkrämen kan man enkelt göra med marsanpulver enligt instruktion på förpackningen eller också kan man göra enligt mitt recept på hemgjord vaniljkräm.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Ambrosiakakan går bra att frysa utan glasyr. Hållbarhet 3-6 månader. Efter att kakan tinat breder man på glasyren och strör över de syltade apelsinskalen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Leif Karlsson
Mycket God. Min mamma gjorde den på 1960 talet
Fast jag har tappat recept.
💬 Svar till Elsa Sjödin ✏️ Skrivet av Susanne
Jag tycker glasyren är väl tilltagen, du tog inte för lite vätska för då blir den tjockare och kanske upplevs som för lite? Men självklart är det annars bara att göra mer glasyr om man vill det. 😊
✏️ Skrivet av Elsa Sjödin
Jag fördubblade nästan glasyren. Var för lite enl. receptet.
💬 Svar till Doreen ✏️ Skrivet av Susanne
Kul att du tyckte om receptet! :)
✏️ Skrivet av Doreen
Toppen recept. Så enkelt.