| Fläskkött | Huvudrätter | Nyårsrecept |

Gratinerad fläskfilé paprika & chili

Gratinerad fläskfilé paprika & chili

Gratinerad fläskfilé med soltorkade tomater, paprika och chili, serveras med klyftpotatis.

En riktigt god varmrätt med fläskfilé serverad med grönsaker och en god sås med soltorkade tomater, crème fraiche, paprika & chili.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Sås:

Vintips:

Domaine Lalande Réserve (nr 22299)

Gör så här:

  1. Tina broccoli eller wokgrönsaker om frysta används. Om färsk broccoli används, skär den i mindre bitar.

    Lägg grönsakerna i en ugnssäker form, spara gärna några fina broccolibuketter till garnering.

  2. Skär fläskfilén i ca 1,5 cm tjocka skivor.

  3. Hetta upp en stekpanna med smör på medelhög värme. När smöret slutar bubbla är det dags att börja steka.

  4. Stek fläskfilén några minuter på varje sida. Salta och peppra. Fläskfilén ska få färg utan att bli bränd så stek på medel-hög effekt. Stek köttet i omgångar. Lägg det stekta köttet ovanpå grönsakerna.

    (Köttet behöver inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.)

  5. Skiva champinjonerna och stek dem i smör på medelvärme tills de fått färg och vätskan i champinjonerna sipprat ut och kokat bort.

    Skär under tiden de soltorkade tomaterna i små bitar.

  6. Mät upp mjöl och lite av mjölken till såsen (ta samma mängd mjölk som mjölet så blir det lagom) och vispa ut mjölet i mjölken så att det blir en slät smet utan klumpar. Vispa därefter i resten av mjölken.

  7. Låt såsen koka upp under omrörning så det inte bränner fast i botten. Man kan om man vill slänga i en klick smör eller grädde för att det inte ska bränna fast lika lätt.

    Låt koka på svag värme ca 2 minuter.

  8. Tillsätt champinjoner, hackade tomater, gräslök, crème fraiche, paprikapulver, chilipulver, kalvfond, salt och peppar. Rör om och låt koka på svag värme några minuter.

  9. Häll såsen över fläskfilén.

  10. Skär paprika i långa strimlor. Lägg dem och de sparade broccolibuketterna ovanpå såsen.

  11. Ställ in i 225°C i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills det fått lite färg.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
1. Broccoli och wokgrönsaker.
instruktion steg 2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
2. Fläskytterfilé i skivor.
instruktion steg 3 gratinerad fläskfilé paprika & chili
3. Dags att börja steka.
instruktion steg 4.1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
4.1. Stek på ena sidan.
instruktion steg 4.2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
4.2. Salt och peppar.
instruktion steg 4.3 gratinerad fläskfilé paprika & chili
4.3. Stek andra sidan.
instruktion steg 4.4 gratinerad fläskfilé paprika & chili
4.4. Stekta köttet på grönsakerna.
instruktion steg 5.1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
5.1. Skivade champinjoner.
instruktion steg 5.2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
5.2. Stekta champinjoner.
instruktion steg 5.3 gratinerad fläskfilé paprika & chili
5.3. Soltorkade tomater i mindre bitar.
instruktion steg 6.1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
6.1. Mjöl och lite mjölk.
instruktion steg 6.2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
6.2. Mjölet utvispat i lite av mjölken.
instruktion steg 6.3 gratinerad fläskfilé paprika & chili
6.3. All mjölk nervispad.
instruktion steg 7 gratinerad fläskfilé paprika & chili
7. Såsen kokar.
instruktion steg 8.1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
8.1. Tillsätt ingredienser till såsen.
instruktion steg 8.2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
8.2. Såsen klar.
instruktion steg 9 gratinerad fläskfilé paprika & chili
9. Såsen hälls över filén.
instruktion steg 10.1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
10.1. Paprika i strimlor.
instruktion steg 10.2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
10.2. Garnera med paprika och broccoli.
instruktion steg 11.1 gratinerad fläskfilé paprika & chili
11.1. Gratinera i ugnen.
instruktion steg 11.2 gratinerad fläskfilé paprika & chili
11.2. Färdigt att serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med klyftpotatis.

planera Planeringstips:

Maten kan förberedas och förvaras kallt. Gratinera sedan i ugnen strax före servering. Lägg på 5-10 minuter extra i ugnen om maten är kylskåpskall.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven mat kan förvaras i kylskåp och värmas igen. Maten håller sig minst 5 dygn.

Kommentera receptet på Gratinerad fläskfilé paprika & chili

Skriv och läs alla 75 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Liselott    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag har gjort om receptet eftersom jag tycker det är bättre att använda icke smaksatta produkter utan en massa tillsatser, det är också mer troligt man har vanlig crème fraiche hemma. Men, du kan köpa den smaksatta om du vill, det är bara du tar bort paprikapulver och chilipulver. Kanske också ta halva mängden salt.
   kommentar  Skrivet av  Liselott  
Hej varför har receptet gjorts om? Det ska vara smaksatt creme fraiche paprika och chili i det recept jag har.
 svar  Svar till  merja    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vad roligt att höra att du tyckte om det! :) Bra tips med purjolök!

Skriv och läs alla 75 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Gratinerad fläskfilé paprika & chili är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus