| Påsk - mat och godis | Tårtor & bakelser |

Mandeltårta med smörkräm

mandeltårta med smörkräm

Marängbottnar med mandel och smörkräm emellan. Ovanpå rostad flagad mandel. Gör gärna tårtan långt i förväg och frys in den.

God och mäktigt recept på tårta med mandelbottnar med smörkräm emellan. Tårtan brukar även kallas Oscar II:s tårta efter den folkkäre kungen som gillade denna tårta. Eftersom tårtan är gul passar den även bra till påsk. En stor fördel med denna tårta är att den går att förbereda och kan frysas in.
Timglas Tid: 2 timmar, varav 1 timmes jobb
Portioner ca 12 bitar

Ingredienser:

Mandelbottnar:

Smörkräm:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Välj laktosfritt smör och mjölk eller grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Mandelbottnar

Rita upp cirklar med 24 cm i diameter på bakplåtspapper.

Mal mandeln i en kvarn. Knäck äggen och skilj gulor och vitor.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ner sockret, rör om och fortsätt vispa till ett blankt och hårt skum, ca 3 minuter. Vänd ner den malda mandeln.

Bred ut smeten jämnt, innanför dina uppritade cirklar på bakplåtspapper. Grädda en i taget i strax under mitten av ugnen i 175 grader i ca 22 minuter.

Vänd omedelbart upp den färdiggräddade bottnen mot ett bakplåtspapper och dra bort bakplåtspappret från bottnen. Låt bottnarna svalna på galler.

Smörkräm:

Rör ihop äggulor, mjölk/grädde och socker i en kastrull. Låt koka upp under omrörning. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda (ej koka) tills den tjocknat. Vispa kraftigt under tiden! När smeten tjocknat låt den svalna något. Tillsätt sedan det kalla smöret, lite i taget, och vispa ner till en jämn smet. Låt sedan smeten kallna och stelna i kylskåp. Bred ut hälften av smörkrämen på den understa bottnen och resten ovanpå.

Rostade mandelspån

Rosta mandelspånen till garneringen i en stekpanna. Sätt på plattan strax under medelvärme och "stek" den flagade mandeln i en stekpanna tills den blivit guldgul, ca 5 min.

Strö över de rostade mandelspånen över det översta lagret smörkräm. Låt stå kallt innan servering.

mald mandel vispade äggvitor

1. Mandeln färdigmald. 2. Vispade äggvitor och socker. 3. Blanda försiktigt ihop de vispade äggvitorna och mandeln.

Bred ut marängsmeten

4. Rita ut cirklar med en passare på bakplåtspapper, 24 cm i diameter (ställ in passaren på 12 cm). 5. Bred ut hälften av marängsmeten på respektive rundel innanför strecket. 6. Bred ut smeten jämnt. Grädda sedan i ugnen.

smörkräm

7. Vispa ihop äggulor, mjölk/grädde och socker. Låt sedan koka upp under omrörning. 8. Vispa kraftigt och låt smeten sjuda tills den tjocknat. På denna bild har smeten tjocknat. 9. Ta bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Tillsätt sedan smöret i skivor lite i taget och vispa ner så det smälter.

rosta mandelspån

10. Vispa ner allt smör till en blank och fin kräm. Ställ sedan in i kylskåp tills det blir kallt. 11. Värm flagad mandel i en stekpanna på medelhög värme. 12. "Stek" den tills den är gyllengul som på bilden.

Bred på smörkräm på mandelbotten

13. Lägg en av mandelbottnarna på ett tårtfat. 14. Bred på hälften av smörkrämen. 15. Lägg på den andra mandelbottnen och bred på resten av smörkrämen (ses på bilden). Strö därefter över de rostade mandelspånen och tårtan är klar!

glödlampa Tips:

Istället för att göra en rund tårta kan man göra en rektangulär, som dessutom går fortare att göra eftersom den kan gräddas på en plåt. Bred istället ut smeten på ett bakplåtspapper i ca 25 x 35 cm. Grädda ca 25 min. Dela sedan den stora mandelbotten på mitten i två delar som du sedan breder smörkrämen mellan och ovanpå.

byt ut Variationstips:

Man kan smaksätta smörkrämen med t.ex. apelsinjuice eller apelsinlikör.

planera Planeringstips:

Tårtan går bra att förberedas dagen innan. Tårtan går även bra att frysa.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Tårtan kan förberedas och förvaras i frysen i åtminstone 3 månader.

Kommentera receptet på Mandeltårta med smörkräm

Skriv och läs alla 31 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  ann-christine    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-11-15 22:58
Smörkrämen ska tjockna när den kokar upp. Gjorde den det? Annars är det bara att vänta tills smörkrämen stelnar. Det är lite så att inget händer ganska länge och sedan så stelnar den.
   kommentar  Skrivet av  ann-christine  2014-11-14 15:50
jag gjorde exakt efter receptet, tog standardmjölk i stf grädden. Smörkrämen stelnar inte! Vad ska jag göra??
   kommentar  Skrivet av  karin  2012-01-23 13:59
Denna tårtbotten kan man frysa. krämen likaså..

Skriv och läs alla 31 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Mandeltårta med smörkräm är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne