Dajmtårta / Glassmarängtårta
Ingredienser:
Marängbotten:
- 100 g (1,5 dl) hasselnötkärnor
- 3 st äggvitor
- 1 dl strösocker
Glass-smet:
- 3 st äggulor
- 1 dl florsocker
- 4 dl vispgrädde
- 2 st dubbeldaim
Garnering:
Utrustning:
-
elvisp
eller köksmaskin
Ugn:
- 150 °C i mitten av ugnen i ca 45 minuter med över- och undervärme
Gör dajmtårta så här:
-
Hetta upp en torr stekpanna. Rosta nötterna så här: "Stek" nötterna några minuter på medelhög värme så att de blir gyllengula och luktar nötter. Rör om då och då så de inte blir brända.
Låt nötterna svalna och grovhacka dem.
(Ta gärna bort det skal som lossnar men det gör inget om det är skal kvar.)
- 100 g (1,5 dl) hasselnötkärnor
-
Dela äggen. Häll äggvitorna i en bunke och lägg äggulorna i en annan.
-
Vispa äggvitor till ett hårt skum med elvisp eller köksmaskin med visp.
Tillsätt strösockret och fortsätt vispa tills marängsmeten är fast (det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att smeten rinner ut).
- 1 dl strösocker
-
Tillsätt de hackade nötterna. Vänd försiktigt ner dem och rör till en jämn smet.
Bred ut marängsmeten i en smord rund form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. (Tips: Klä formen med bakplåtspapper om du vill att den ska lossna extra lätt. Den lossnar utan också men kanterna på marängbotten blir lite fulare eftersom lite av ytan fastnar.)
-
Grädda marängbottnen mitt i ugnen i 150°C ca 45 minuter.
-
Låt marängbottnen svalna. Det kan bildas lite sprickor men det gör inget.
-
Vispa äggulor och florsocker ljust och pösigt, använd gärna elvisp eller köksmaskin med visp. Du kan använda samma vispar som till äggvitesmeten, de behöver ej diskas emellan.
- 3 st äggulor
- 1 dl florsocker
-
Vispa grädden medelhårt.
- 4 dl vispgrädde
-
Hacka daim eller mandel och choklad.
-
Tillsätt den vispade grädden och rör ihop till en jämn smet.
-
Tillsätt den hackade daimen (eller hackad mandel och choklad). Rör till en jämn smet.
-
Häll glass-smeten på den avsvalnade marängen och bred ut den jämnt.
Frys tårtan i minst 5 timmar. Täck den med folie om den ska stå där längre än 5 timmar. Tårtan kan förvaras i frysen upp till 3 månader.
-
Vid servering: Ta ut glasstårtan ur frysen. Låt stå framme i rumstemperatur ca 5 min innan du lossar formen (för att inte ha sönder den djupfrysta formen). Lyft över tårtan till ett serveringsfat.
Dekorera med siktad kakao och/eller hackad choklad eller daim.
Låt sedan tårtan stå i rumstemperatur 30 minuter eller kylskåp 1 timme före servering så blir glassen lite mjukare. (Jag brukar ha min i kylskåp om tid finns för då tinar den jämnare.)
Variationstips:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Glutenfritt | Nyår | Tårtor & bakelser |
Jag undrar om marängbotten ska vara mjuk ? Jag förvntade mig en hård, fluffig maräng, men den var mjuk !
Följde receptet. Det var jättegott, men frågan är om marängen ska vara seg/mjuk eller hård ?
Tack på förhand