| Tårtor & bakelser |

Chokladmarängtårta

chokladmarängtårta

Chokladmarängtårtan blir hög och fin. Den är också enkel att göra med bara en fyllning. Det är bara att lägga ihop den!

Mycket god chokladmarängtårta. Den är som en klassisk marängtårta fast med kakao i sockerkakssmeten. Mycket god och uppskattad tårta!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 ½ timme
Portioner 10 bitar

Ingredienser:

Bottnar chokladsockerkaksdel:

Bottnar marängdel:

Fyllning:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Ta fram den form eller formar du ska använda. Välj antingen en långpanna ca 20x35 cm och klä den med bakplåtspapper eller också väljer du två runda formar med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter som du smörjer och bröar, antingen med ströbröd eller kokosflingor.

    Gör du tårtan i långpanna så får du en rektangulär tårta (man delar marängen på mitten och lägger i två lager). Gör man tårtan i runda formar får man en rund tårta, varje form ger en tårtbotten. Jag gör oftast tårtan i runda formar.

    Om du vill göra tårtan i runda formar kontrollera gärna att formarna du använder går in i ugnen samtidigt så slipper du grädda en i taget. Tänk också på att inte välja större form än angiven, ca 20 cm i diameter för det blir svårt att breda ut smeten då.

  2. Mät upp smör och strösocker. Låt gärna detta stå framme i rumstemperatur en stund så att smöret blir mjukt.

    Rör smör och socker till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar.

  3. Tillsätt bakpulver och kakao. Rör ihop till en jämn smet (gärna med elvisp).

  4. Dela äggen, ett i taget. Lägg äggulan i smeten och vispa till en jämn smet (för varje äggula). Häll äggvitorna i en torr och fettfri djup bunke som du senare ska vispa dem i.

  5. Tillsätt vetemjöl och mjölk. Vispa snabbt ihop till en jämn smet (gärna med elvisp). Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (När du mäter upp vetemjölet - gräv helst inte med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och man tar för mycket och då blir smeten svår att breda ut. Häll upp mjölet eller väg det.)

  6. Bred ut smeten i formen/formarna. Häll ut smeten på mitten och ta sedan en slickepott eller kniv och bred inifrån och ut, var försiktig eftersom det fastnar och det är lätt att det smorda och bröade från formen släpper och följer med. Du behöver inte breda ut smeten precis ända ut i kanterna.

  7. Gör rent visparna, viktigt att de är fettfria och torra. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

    Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan att det rinner ut.

  8. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan/runda formarna. Strö eventuellt över mandelspån om du vill ha det.

  9. Grädda tårtan mitt i ugnen i 150°C i ca 45 minuter.

  10. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret eller lossar kanterna på formarna.

    Vispa grädden till fyllningen och ta fram frukt eller bär.

  11. Om du gjort kakan i långpanna: Dela tårtan på mitten. Flytta försiktigt den ena bottnen till ett fat. Om du gjort kakan i rund form. Ta försiktigt loss den ena bottnen från formen med hjälp av en stekspade och flytta den till ett runt tårtfat.

  12. Bred på grädden på bottnen och fördela frukt/bär (om du väljer banan som fyllning så bred på hälften av grädden först, lägg på bananskivor och sedan resten av grädden). Lägg på den andra bottnen (ta försiktigt loss den också). Klart!

    Förvara tårtan i kylskåp. Tårtan bör serveras helst inom ett dygn, den kan sjunka ihop något, men om man vispar grädden tjock och breder ut den i ett täckande lager och är noga med att en blöt fyllning som t.ex. hallon inte kommer i kontakt med marängen - att det är ordentligt med grädde mellan så brukar tårtan hålla sig hög och fin minst 1 dygn. Det viktiga är alltså att det inte kommer rinnande vätska i kontakt med marängen på den understa bottnen som då smälter för då sjunker tårtan.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 chokladmarängtårta
1. Runda formar smorda och beströdda med kokosflingor.
instruktion steg 2.1 chokladmarängtårta
2.1. Smör och strösocker.
instruktion steg 2.2 chokladmarängtårta
2.2. Smör och socker blandat.
instruktion steg 3.1 chokladmarängtårta
3.1. Tillsätt bakpulver och kakao.
instruktion steg 3.2 chokladmarängtårta
3.2. En jämn smet.
instruktion steg 4.1 chokladmarängtårta
4.1. Tillsätt en äggula i taget.
instruktion steg 4.2 chokladmarängtårta
4.2. En jämn smet.
instruktion steg 4.3 chokladmarängtårta
4.3. Äggvitorna.
instruktion steg 5.1 chokladmarängtårta
5.1. Tillsätt vetemjöl och mjölk.
instruktion steg 5.2 chokladmarängtårta
5.2. Sockerkakssmeten klar.
instruktion steg 6 chokladmarängtårta
6. Smeten utbredd.
instruktion steg 7.1 chokladmarängtårta
7.1. Äggvitorna vispade till fast skum.
instruktion steg 7.2 chokladmarängtårta
7.2. Strösocker tillsatt.
instruktion steg 7.3 chokladmarängtårta
7.3. Marängsmeten klar.
instruktion steg 8 chokladmarängtårta
8. Marängsmeten utbredd.
instruktion steg 9 chokladmarängtårta
9. Grädda tårtan i ugnen.
instruktion steg 10.1 chokladmarängtårta
10.1. Färdiggräddade bottnar.
instruktion steg 10.2 chokladmarängtårta
10.2. Vispad grädde.
instruktion steg 10.3 chokladmarängtårta
10.3. Skivad banan till fyllning.
instruktion steg 11 chokladmarängtårta
11. Tårtbotten på tårtfat.
instruktion steg 12.1 chokladmarängtårta
12.1. Bred på grädde.
instruktion steg 12.2 chokladmarängtårta
12.2. Fördela bananskivorna.
instruktion steg 12.3 chokladmarängtårta
12.3. Bred på resten av grädden.
instruktion steg 12.4 chokladmarängtårta
12.4. Lägg på den andra tårtbottnen.

glödlampa Tips:

Bottnarna kan frysas. Hållbarhet ca 3 månader.

planera Planeringstips:

Gör gärna bottnarna på kvällen innan du ska servera tårtan och låt dem svalna under bakduk under natten.

Kommentera receptet på Chokladmarängtårta

Skriv och läs alla 56 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Andrea    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Någon timme i rumstemperatur borde räcka för att tina. Men det är inte så att tårtan blir sämre om den står framme fler timmar heller. Jag brukar låta mina bottnar ligga under bakhandduk i rumstemperatur över natten (när jag bakar på kvällen och lägger ihop tårtan nästa dag och då fryser jag inte in den) så då ligger de ju säkert framme i åtminstone 12 timmar och blir inte sämre av det.
   kommentar  Skrivet av  Andrea  
Hej! Jag har gjort denna tårta i långpanna och fryst in bottnarna, hur lång tid innan servering ska jag ta fram dem?
Tacksam för svar!
 svar  Svar till  Ing-Mari    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Roligt att du tyckte så mycket om tårtan! Tack för att du skrev!

Skriv och läs alla 56 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Chokladmarängtårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus