| Efterrätter | Italienska recept |

Tiramisu

tiramisu

Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. Detta recept på tiramisu är smaskens!

Tiramisu (Tìramisù) är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak. Receptet är inte svårt att göra vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 min + tid i kylskåpet
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Servering:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Ta fram en form som passar att lägga ut 6 st savoiardikex bredvid varandra, ca 15 x 20 cm, eller större (dessa antal och mått gäller en sats Tiramisu). Tiramisu-smeten ska inte flyta ut om man gör allt rätt, men om det ändå flyter ut så är det bra om man använt en form som inte är för stor för då flyter det inte iväg så långt.

  2. Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret.

  3. Vispa äggulor och socker till en jämn och ljusgul smet.

  4. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

  5. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet. Nu är mascarponesmeten klar.

    (Det är viktigt att man vänder ner de uppvispade äggvitorna direkt i smeten och inte låter dessa stå och vänta eftersom det löser upp sig när det står och väntar - det leder då till att det blir vätska på botten i äggviteskummet som gör att Tiramisun kan flyta ut.)

  6. Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexen (så att du kan doppa hela undersidan av kexet).

  7. Så här doppar du kexen: Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det bör suga upp genom halva kexet på undersidan. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan. (Undersidan av kexet är den minst sockriga.)

    Om du doppar kexen lagom mycket så blir får varje kex ungefär lika stor mängd kaffe i sig och mängden kaffe är precis lagom till alla kex. Sista kexet suger upp sista droppen kaffe.

  8. Lägg de 6 första doppade kexen (om du gör en sats) på botten av formen.

    Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över kakao.

    Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten.

  9. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

    Vid servering: Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

Beskrivande bilder

Tiramisu steg 2.1
2.1. Äggvitorna.
Tiramisu steg 2.2
2.2. Äggulor och socker.
Tiramisu steg 3
3. Äggulor och socker ihopvispat.
Tiramisu steg 4.1
4.1. Tillsätt mascarpone.
Tiramisu steg 4.2
4.2. Tillsätt amaretto.
Tiramisu steg 4.3
4.3. Blanda.
Tiramisu steg 5.1
5.1. Äggvitorna uppvispade.
Tiramisu steg 5.2
5.2. Vänd ner äggviteskummet direkt.
Tiramisu steg 5.3
5.3. Mascarponesmeten klar.
Tiramisu steg 6
6. Vatten och snabbkaffepulver i en djup tallrik.
Tiramisu steg 7
7. Doppa kexen i kaffet ca 1-2 sekunder.
Tiramisu steg 8.1
8.1. Doppade kex i formen.
Tiramisu steg 8.2
8.2. Bred på hälften av mascarponesmeten.
Tiramisu steg 8.3
8.3. Lägg på doppade kex (jag glömde kakaon).
Tiramisu steg 8.4
8.4. Bred på resten av mascarponesmeten.
Tiramisu steg 9
9. Sikta över kakao vid servering.

byt ut Variationstips:

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

Kommentera receptet på Tiramisu

Skriv och läs alla 94 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  vanessa    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-10-13 00:38
Ja du kan ta annan vätska istället för kaffe, men det blir gott med kaffe i det här receptet även om man inte gillar kaffe, jag dricker inte själv kaffe. Dock bör du låta mjölken koka upp med kakaon i först så den löser upp sig och sedan svalna och kyla ner. Skriv gärna hur det blev om du provar! :)
   kommentar  Skrivet av  vanessa  2014-10-09 17:11
hej jag undrar kan man utesluta kaffet och istället använda kakao med mjölk att doppa saviordi kexen i ?
 svar  Svar till  Jocke    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-05-23 23:59
Tack för tips! :)

Skriv och läs alla 94 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Tiramisu är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne