| Efterrätter | Italienska recept |

Tiramisu

tiramisu

Två lager med savoiardikex doppade i kaffe, med den goda krämen emellan och sedan toppad med kakao. Detta recept på tiramisu är smaskens!

Tiramisu (Tìramisù) är en klassisk italiensk efterrätt med krämig mascarpone som är en italiensk färskost som smakar ungefär som krämig grädde, savoiardikex som är söta avlånga kex och så smaksatt med någon likör eller någon konjak. Receptet är inte svårt att göra vill man göra den på äkta italienskt sätt behöver man köpa hem de speciella ingredienserna, annars finns också alternativ på en försvenskad variant med lite vanligare ingredienser som kanske är troligare att man har hemma.
Timglas Tid: 20 min + tid i kylskåpet
Portioner 4 portioner

Ingredienser:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Ta fram en form som passar, ca 15 x 20 cm, eller större. Tiramisu-smeten ska inte, men kan ändå flyta ut så ta helst en form som inte är för stor.

Dela äggen. Häll äggvitorna i en vispskål. Lägg äggulorna i en annan vispskål och tillsätt sockret. Vispa sedan till en jämn och ljusgul smet. Tillsätt mascarpone och amaretto och rör försiktigt till en jämn blandning. Använd sked eller elvisp på lägsta hastighet.

Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd försiktigt ner dessa och rör till en jämn smet.

Brygg kaffet eller blanda vatten med snabbkaffepulver. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är minst lika bred som kexet.

Doppa undersidan av kexen ett i taget i kaffet och lägg sedan det blöta kexet i en form. OBS! När du doppar, doppa bara en jättekort stund, ca 1-2 sekunder och bara på undersidan av kexet. Det ska inte bli genomblött. Kexet suger snabbt åt sig vätskan.

Lägg de 6 första kexen på botten av formen. Bred ut hälften av mascarponesmeten ovanpå. Sikta över hälften av kakaon. Lägg på de sista 6 kexen och bred på sista hälften av mascarponesmeten. Låt stå i kylskåp till serveringen, minst 1 timme men gärna längre. Den blir bara godare av att stå ett tag så att göra tiramisun dagen innan servering passar bra.

Precis innan servering siktar du över resten av kakaon.

tiramisu ingredienser

1. Ta fram de ingredienser du behöver. På bilden ses 12 st savoiradikex och mascarpone-ost. 2. Äggulor och socker. 3. Vispa äggulor och socker.

tiramisu steg 4-6

4. Blanda försiktigt ner mascarpone. Rör med en sked. 5. Rör försiktigt ner amaretton. 6. Vispa äggvitorna till ett fast skum.

Tiramisu steg 7-9

7. Vänd ner äggviteskummet. 8. RÖr försiktigt till en jämn smet. 9. Häll kaffet i en vid djup tallrik som är bredare än kexen. Om du använder frystorkat kaffepulver så blandar du det med vattnet i tallriken så det löser sig.

doppa savoiardikex i kaffe

10. Doppa kexen i kaffet. Tänk på att doppa bara en kort stund (ca 1-2 sek) så att det endast suger upp genom halva kexet på undersidan. 11. Här ser man både misslyckade och lyckade doppningar av kex. De två kexen längst till vänster har sugit upp alldeles för mycket vätska medan de kexen i mitten är perfekta. 12. Bred över hälften av krämen. Sikta över hälften av kakaon.

tiramisu steg 13-15

13. Lägg på resten av de doppade kexen. Dessa kex på bilden är lagom doppade. 14. Bred på resten av krämen. 15. Vänta till serveringen med att sikta över resten av kakaon.

byt ut Variationstips:

Som smaksättning är likör som t.ex. baileys eller kahlua gott!

Kommentera receptet på Tiramisu

Skriv och läs alla 92 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Jocke    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-05-23 23:59
Tack för tips! :)
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  Jocke  2014-05-22 22:33
Jättegod tiramisu. Ett tips är att blanda i likören i kaffet istället. Visserligen en smaksak men jag tycker det blir lättare att göra smeten samt en angenämare smakbrytning mellan kexen och krämen. :)
 svar  Svar till  rodolf    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-07 00:58
Om du vispat äggvitorna och låter dem stå framme ett tag så kan det separera och bli vätska i botten. Antingen får du vispa upp dem igen i så fall eller också väntar du med att vispa äggvitorna tills precis innan du ska blanda i dem. Tänk på att alltid använda rena vispar och ren bunke när du vispar äggvitor, det ska bli ett fast skum. Vänd sedan försiktigt ner äggviteskummet och rör ihop det.

Skriv och läs alla 92 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Tiramisu är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne