Mascarpone

Mascarpone är kanske mest känd som ingrediens i den klassiska italienska efterrätten Tiramisu men den kan även användas till att göra glass eller blanda med likör och servera som tillbehör till andra bakverk och efterrätter.

mascarpone
En sorts mascarpone som är ganska vanligt förekommande i svenska mataffärer.

Mascarpone är en italiensk färskost med mjuk krämig gräddig smak.

Förutom till den italienska efterrätten Tiramisu kan man använda mascarpone istället för vispad grädde till frukt och bär. Den passar även väldigt bra att smaksätta med likör och kan också användas som ingrediens i glass.

Namnet mascarpone lär komma från mas que bueno, vilket är spanska för bättre än bra.

Innehållsinformation

gul flagga Tillsatsfritt:  kan innehålla tillsatser

Läs på förpackningen.

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

grön flagga Vegetariskt:  Ja

Näringsvärde

Dessa näringsvärden gäller per 100 gram av mascarpone.

Energi: 403 kcal
Kolhydrater: 4 g
Protein: 4.5 g
Fett: 41 g

Tips och info

Hitta Finns i affären:

Bland färskostar i kyldisken.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Förvaras i kylen och håller sig några veckor, se bäst före datum.

Kundvagn Köptips:

Finns i kyldisken tillsammans med andra färskostar. Det brukar finnas flera olika mascarpone-förpackningar av olika märken i välsorterade mataffärer. Pris ca 25 kr för 225 g.

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

Mascarpone är en fet färskost som innehåller mest mättat fett.

Byt ut Ersätt med:

Marcarpone kan ersättas av ricotta om man vill ha ett magrare alternativ. Ricotta är en annan italiensk färskost med ca 10% fett, den är dock inte lika krämig och gräddig som mascarpone så det blir inte samma smak. Annars kan man ersätta mascarpone med kesella blandat med vispad grädde eller philadelphiaost blandat med vispad grädde.

Vad väger mascarpone?

100 g 1 dl

Måttomvandla mascarpone mellan vikt och volym

Konvertera från valfri måttenhet till en annan.

Måttomvandla fler ingredienser.

Liknande ingredienser

| Mjölk- och ostprodukter |


tiramisu

Tiramisu

Recept på den klassiska italienska efterrätten tiramisu. Kex som doppas i kaffe och likör tillsammans med en krämig mascarponeblandning.

klocka Tid: 20 min + tid i kylskåpet

Kommentarer

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Haralampos ✏️ Skrivet av Susanne
Tack, jag har nu uppdaterat den informationen.
✏️ Skrivet av Haralampos
Hej
vill bara tala om att Mascarpone ica inte är tillsatsfritt har surhetsreglerande medel (E270)
💬 Svar till Mikael ✏️ Skrivet av Susanne
Den är vegetarisk = inga döda djur, men den är inte vegansk eftersom den tillverkas av grädde (från kor).
✏️ Skrivet av Mikael
Nu är jag inte helt hundra på vegetariskt, men är verkligen mascarpone vegetariskt?

Se: Vegetariskt: Ja
💬 Svar till Ät gott ✏️ Skrivet av Susanne
Jag håller helt med dig om allt det du skriver och har ändrat. Detta var något jag skrivit för väldigt länge sedan när jag inte hade koll på detta. Det här var en av de första ingredienserna jag lade in och jag har missat att uppdatera detta. Tack för att du uppmärksammade mig på det!

Visa alla kommentarer