| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |

Köttfärslimpa

köttfärslimpan serverad

Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor.

God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Brunsås:

Ev: Serveringsförslag:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

  1. Mät upp ströbröd och mjölk i en bunke. Rör om och låt stå och svälla ca 10 minuter.

    Smörj under tiden en ugnsform ca 30 cm på längden. Riv eller hacka också under tiden löken om du inte använder lökpulver. Sätt på ugnen på 175°C.

  2. Tillsätt lök, salt, peppar och ägg. Rör om så det blandas.

  3. Tillsätt köttfärsen. Rör tills det är ordentligt blandat men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

  4. Klicka ut smeten i mitten av en ugnsform. Forma till en limpa. Använd gärna en slickepott.

    Lägg smörklickar ovanpå.

  5. Grädda köttfärslimpan mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter så att den blir genomstekt och får lite färg.

    Koka under tiden potatis om du vill servera med det.

  6. Låt köttfärslimpan vila några minuter innan du skivar upp den.

    Servera gärna med kokt potatis, brunsås (se nedan), lingonsylt och gröna ärtor eller lite kokta grönsaker.

  7. Brunsås:

  8. Vispa ut mjölet i lite av spadet till en klumpfri tjock smet. Om inte spadet räcker (det blir för tjockt så allt bara blir som en gegga) späd med mjölk eller vatten.

  9. Späd med resten av spadet (om det är något kvar) och mjölken. Tillsätt soja.

  10. Låt koka upp under vispning och puttra några minuter.

    Smaka av med salt och soja. (Vill man ha mer fyllig smak kan man blanda ner lite köttfond eller buljongpulver.)

  11. Servera såsen till köttfärslimpan tillsammans med kokt potatis, gröna ärtor samt lingonsylt.

Beskrivande bilder

Köttfärslimpa steg 1.1
1.1. Ströbröd och mjölk.
Köttfärslimpa steg 1.2
1.2. Färdigsvällt. Som en gröt.
Köttfärslimpa steg 1.3
1.3. Smord ugnsform.
Köttfärslimpa steg 2.1
2.1. Tillsätt lök, salt, peppar, ägg.
Köttfärslimpa steg 2.2
2.2. Blanda.
Köttfärslimpa steg 3.1
3.1. Tillsätt köttfärs.
Köttfärslimpa steg 3.2
3.2. Blanda.
Köttfärslimpa steg 4.1
4.1. Utklickad smet.
Köttfärslimpa steg 4.2
4.2. Forma till en limpa.
Köttfärslimpa steg 4.3
4.3. Smörklickar.
Köttfärslimpa steg 5
5. I ugnen.
Köttfärslimpa steg 6.1
6.1. Färdiggräddad köttfärslimpa.
Köttfärslimpa steg 6.2
6.2. Skiva upp vid servering.
Köttfärslimpa steg 7.1
7.1. Sky och vetemjöl.
Köttfärslimpa steg 7.2
7.2. Vispa ihop.
Köttfärslimpa steg 8.1
8.1. Späd med mjölk.
Köttfärslimpa steg 8.2
8.2. Rör ner soja.
Köttfärslimpa steg 9
9. Koka upp.

glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.

Kommentera receptet på Köttfärslimpa

Skriv och läs alla 99 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Grazyna  2015-03-11 11:54
Hej. Har provat din recept på köttfärslimpa. Mums. Är på gång att testa andra. Tack för sidan. För mig är viktigt att recepten är enkla och utan massa konstiga ingredienser.
 svar  Svar till  Eugen    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-01-11 14:00
Tack för intressant info! Bra att veta! Kul att du gillar min receptsajt! :)
   kommentar  Skrivet av  Eugen  2015-01-11 11:38
Detta recept gjorde min dag!!!
hade dock inte alla ingredienser hemma så istället för mjölk vart det vatten, och istället för ströbröd vart det rismjöl...

Slutprodukten vart lika bra i alla fall och det smakade perfekt...

Till Magnus: angående Soja så har Kina 3 olika och Japan 4 olika... det är i matlagning stor skillnad på matsoja och koksoja.
ett mycket bra råd är att även testa Vietnamesisk svampsoja vilken smakar/luktar starkt svamp :)

Tack Susanne för en mycket bra site...

Skriv och läs alla 99 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Köttfärslimpa är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne