| Billigt | Laktosfritt | Lunch | Nötkött |

Köttfärslimpa

köttfärslimpan serverad

Köttfärslimpa serverad med potatis, lingonsylt, brunsås och gröna ärtor

God klassisk maträtt som är enkel att göra men kräver lite planering eftersom den ska vara i ugnen i en timme. Annars ett recept som inte kräver någon större arbetsinsats.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugn
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Brunsås:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Ta 0,5 dl pofiber och 1 msk potatismjöl alternativt Ren Havre istället för ströbröd. Skippa vetemjölet i såsen och ta lite arrowrot istället.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.

Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.

Smörj en ugnssäker form med kanter.

Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.

Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter.

Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.

Om du vill servera med brunsås: Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och mjölken. Tillsätt soja. Smaka av med salt om det behövs. Låt koka upp och puttra några minuter.

Servera gärna med kokt potatis sky eller brunsås, lingonsylt och lite kokta grönsaker.

Köttfärsblandning

Köttfärsen blandad med ströbröd, mjölk, salt peppar och lök.

Köttfärslimpan i formen innan gräddning

Lägg färsen i en smord form och forma till en limpa och häll/lägg på lite matfett.

Färdiggräddad köttfärslimpa

Färdiggräddad köttfärslimpa som nu bara behöver skivas upp.

Vin som passar till Köttfärslimpa

Sandbar Estate

Sandbar Estate, Rött vin

Smak:

Välj ett gott rött vin till limpan. Australien gör vin med mycket smak för pengarna.

Om vinet:

Gott, okomplicerat vin från Australien. Nyhet på Systembolaget mars 2014.

Pris / Volym:

79 kr / 750 ml

Varunummer:

2050

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

glödlampa Tips:

Lägg baconskivor över (½ - 1 paket, ca 70-140 g) och minska lite på saltet i köttfärssmeten eftersom bacon är ganska salt.

Kommentera receptet på Köttfärslimpa

Skriv och läs alla 90 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Lovisa    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-08 14:37
Tack snälla! Det är precis det som jag försöker uppnå - enkla och goda recept - så roligt att höra att du tycker precis så! :) /Susanne
   kommentar  Skrivet av  Lovisa  2014-04-08 11:51
Låter supergott, måste prova detta ikväll!
Du har en underbar receptsajt här Susanne, väldigt många, enkla och samtidigt supergoda recept, både när de kommer till mat och bak! Keep up the good work! :D
   kommentar  Skrivet av  Simon  2014-01-09 19:02
Hejsn jag testade å göra grundreceptet, dock stekte jag löken tillsamamns med vitlök innan jag blandade ut den i smeten, tog 1 dl mjölk å 1 dl grädde istället och hade i lite ramlösa för att göra den extra porös. Samt så hade jag ju i feta ost, den smälte inte riktigt uan fick en gummiliknande konsistens. I såsen hade jag i lite worschestshire sås, körde på potatis mos som jag smälte smör hade i finhackad vitlök och muskotnöt.

Riktig lyxmåltid, fast ändå enkelt. Pröva själva!

Skriv och läs alla 90 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Köttfärslimpa är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne