| Tillbehör |

Lingonsylt

lingonsylt

Hemmagjord lingonsylt.

Lingonsylt är jättelätt att göra själv och den blir mycket godare än köpt.
Timglas Tid: 20 minuter
Portioner ca 1,5 liter sylt.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Skölj lingonen och rensa bort ev. skräp. Lägg dem i en kastrull.

Häll på syltsockret.

Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning. Låt koka ca 12 minuter. Om det skvätter, sänk värmen, men inte mer än att det fortfarande kokar.

Ta bort det mesta av det rosa skummet. Detta görs för att få längre hållbarhet på sylten.

Häll upp i rena glasburkar med tättslutande lock. För längre hållbarhet kan man ställa in glasburkarna i 100°C varm ugn innan man häller upp sylten.

Låt svalna. Det spelar ingen roll om man sätter på locket direkt eller senare när lingonsylten svalnat.

Din lingonsylt är nu klar!

lingonsylt steg 1-3

1. Skölj lingonen och plocka bort eventuellt skräp. 2. Häll lingonen i en stor kastrull. 3. Häll på syltsockret.

lingonsylt steg 4-6

4. Låt koka upp på medelvärme och rör runt. 5. Vätskan i lingonen börjar koka och sockret smälter. 6. Det börjar bubbla lite.

lingonsylt steg 7-9

7. Ta bort det värsta skummet. 8. Nu är lingonsylten klar. 9. Häll upp i glasburkar eller porslinsburkar med lufttäta lock.

glödlampa Tips:

Om du tar strösocker istället för syltsocker så blir lingonsylten något rinnigare eftersom syltsocker innehåller pektin som gör sylten tjockare till skillnad från vanligt strösocker. Därför är det extra viktigt att låta lingonen rinna av ordentligt efter att de sköljts för att inte få med onödig vätska som gör sylten ännu rinnigare. Tänk också på att inte sortera bort ljusa lingon eftersom de innehåller mer pektin än mörka lingon.

GI GI Tips:

Lingonsylt har högt GI eftersom det innehåller mycket socker.

LCHF LCHF Tips:

Lingonsylt bör undvikas om man följer LCHF eftersom det har högt GI.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Syltsocker innehåller konserveringsmedlet kaliumsorbat. Vill man slippa tillsatser väljer man vanligt strösocker. Lingonsylt har väldigt lång hållbarhet även utan konserveringsmedel.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Håller sig i flera år.

Kommentera receptet på Lingonsylt

Skriv och läs alla 8 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Peter Karlsson    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-08-31 13:02
Ja det beror ju dels på hur sura lingonen är och sin egen smakpreferens. Men förutom det så har även sockret en konserverande effekt så om man minskar på sockret så minskar hållbarheten.
   kommentar  Skrivet av  Peter Karlsson  2015-08-29 16:55
Varför 50% socker det räcker med 25% socker då blir den mycket godare.
 svar  Svar till  Väktaren    kommentar  Skrivet av  susnet  2013-11-23 12:57
Vad roligt att höra! :)

Skriv och läs alla 8 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Lingonsylt är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne