| Billigt | Julmat och bakverk till jul | Lunch |

Köttbullar

köttbullar

Goda köttbullar gör du med detta recept. Servera gärna med kokt potatis och lingon samt grönsaker.

Klassiskt recept på de godaste köttbullarna! Passar perfekt att äta både på julbordet, buffén eller till vardags. Även recept på god sås till köttbullarna som gärna serveras med lingonsylt och kokt potatis!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 min
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Stekning:

Ev: Sås:

Ev: Servering:

Utrustning du behöver:

Vintips:

Sandbar Estate (nr 2050)

Gör så här:

  1. Mät upp färs och salt i en bunke. Blanda ordentligt.

  2. Mät upp mjölk och ströbröd i en liten skål. Tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Rör om och låt stå och svälla minst 10 minuter.

  3. Hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir blank och får lite färg.

    (Man kan även ha löken rå i köttbullarna men det blir en godare, sötare smak om man steker den först.)

  4. Tillsätt ägget till färsen och blanda.

  5. Tillsätt den färdigsvällda "gröten" och löken. Blanda ihop så det blir väl blandat men blanda inte onödigt länge för då kan smeten bli "seg".

  6. Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.

    Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

  7. Sätt på en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och låt det bli varmt, när det slutar bubbla är det dags att böra steka.

    Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.

    Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

    Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

  8. Om du vill göra sås: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med grädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken.

    Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den. Vispa ner skyn i såskastrullen.

    Vispa ner kalvfond och soja. Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.

    Servera köttbullarna med såsen och kokt potatis och lingonsylt.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 köttbullar
1.1. Färs och salt.
instruktion steg 1.2 köttbullar
1.2. Blanda.
instruktion steg 2.1 köttbullar
2.1. Mjölk och ströbröd.
instruktion steg 2.2 köttbullar
2.2. Svartpeppar och kryddpeppar.
instruktion steg 2.3 köttbullar
2.3. Blanda.
instruktion steg 3.1 köttbullar
3.1. Hacka löken.
instruktion steg 3.2 köttbullar
3.2. Hetta upp en stekpanna.
instruktion steg 3.3 köttbullar
3.3. Stek löken.
instruktion steg 3.4 köttbullar
3.4. Färdigstekt lök.
instruktion steg 4.1 köttbullar
4.1. Tillsätt ägget.
instruktion steg 4.2 köttbullar
4.2. Blanda.
instruktion steg 5.1 köttbullar
5.1. Tillsätt lök och "gröten".
instruktion steg 5.2 köttbullar
5.2. Blanda.
instruktion steg 6 köttbullar
6. Rulla köttbullar.
instruktion steg 7.1 köttbullar
7.1. Stek köttbullarna i smör.
instruktion steg 7.2 köttbullar
7.2. Skaka stekpannan.
instruktion steg 7.3 köttbullar
7.3. Sänk värmen.
instruktion steg 8 köttbullar
8. Med sås, potatis och lingonsylt.

servera Serveringstips:

Servera köttbullar och sås med kokt potatis, kokt broccoli och lingonsylt.

glödlampa Tips:

Tillsätt 1 tsk örtkryddor t.ex. timjan, basilika, mejram eller oregano

byt ut Variationstips:

Kryddpeppar kan uteslutas men det blir verkligen gott med kryddpeppar. Om man vill ha en lösare smet kan man öka mjölkmängden i mjölk och ströbröds-blandningen. Skulle smeten bli för lös kan man tillsätta lite potatismospulver eller potatismjöl. Man kan även byta ut allt eller delar av ströbrödet mot mosad eller riven kall potatis. 1 mosad potatis och ½ dl ströbröd t.ex eller 2 mosade potatisar och inget ströbröd. Vill man inte ha lök i köttbullarna är det bara att utesluta den.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivna köttbullar i kylen där de håller sig en vecka. De går också bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Köttbullar

Skriv och läs alla 96 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Magnus  
Jag brukar strunta i ströbröd och riva löken
   kommentar  Skrivet av  Hanna Dymek  
Hej! Jag testade göra det här receptet till mamma pappa och mina syskon och dom älskade det! PS, jag är 10 år <333
 svar  Svar till  Flávia    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Kul att du uppskattar receptet! Tack för att du skrev! :)

Skriv och läs alla 96 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Köttbullar är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus