| Billigt | Julmat och bakverk till jul | Lunch |

Köttbullar

köttbullar recept

Goda köttbullar gör du med detta recept. Servera gärna med kokt potatis och lingon samt grönsaker.

Klassiskt recept på de godaste köttbullarna! Passar perfekt att äta både på julbordet, buffén eller till vardags. Även recept på god sås till köttbullarna som gärna serveras med lingonsylt och kokt potatis!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 min
Portioner 4 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Stekning:

Ev: Sås:

Ev: Servering:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp färs och salt i en bunke. Blanda ordentligt.

  2. Mät upp mjölk och ströbröd i en liten skål. Tillsätt svartpeppar och kryddpeppar. Rör om och låt stå och svälla minst 10 minuter.

  3. Hacka löken fint. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och stek löken tills den blir blank och får lite färg.

    (Man kan även ha löken rå i köttbullarna men det blir en godare, sötare smak om man steker den först.)

  4. Tillsätt ägget till färsen och blanda.

  5. Tillsätt den färdigsvällda "gröten" och löken. Blanda ihop så det blir väl blandat men blanda inte onödigt länge för då kan smeten bli "seg".

  6. Ta fram en skärbräda och skölj den med vatten och lägg upp den på arbetsbänken.

    Trilla färsen med händerna till runda bollar och lägg dem på skärbrädan. Skölj gärna händerna i vatten då och då så blir köttbullarna runda och fina.

  7. Sätt på en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör och låt det bli varmt, när det slutar bubbla är det dags att böra steka.

    Lägg i en del av köttbullarna, inte fler än att de har plats att rulla runt när man skakar pannan.

    Skaka pannan då och då så att de får en stekyta runt om. När köttbullarna fått en stekyta så sänk värmen och låt steka 3-5 minuter (utan lock). Tiden beror på köttbullarnas storlek.

    Lägg upp köttbullarna på ett fat. Gör sedan om samma procedur för resten av köttbullarna.

  8. Om du vill göra sås: Ta fram en såskastrull och vispa ut mjölet med grädden och ev. lite av mjölken. Vispa i resten av mjölken.

    Häll i 3 dl varmt vatten i stekpannan (kallt vatten som du värmer) för att vara rädd om stekpannan och inte hälla kallt vatten direkt i den. Vispa ner skyn i såskastrullen.

    Vispa ner kalvfond och soja. Låt koka upp och sedan puttra ca 3 minuter.

    Servera köttbullarna med såsen och kokt potatis och lingonsylt.

Beskrivande bilder

Köttbullar steg 1.1
1.1. Färs och salt.
Köttbullar steg 1.2
1.2. Blanda.
Köttbullar steg 2.1
2.1. Mjölk och ströbröd.
Köttbullar steg 2.2
2.2. Svartpeppar och kryddpeppar.
Köttbullar steg 2.3
2.3. Blanda.
Köttbullar steg 3.1
3.1. Hacka löken.
Köttbullar steg 3.2
3.2. Hetta upp en stekpanna.
Köttbullar steg 3.3
3.3. Stek löken.
Köttbullar steg 3.4
3.4. Färdigstekt lök.
Köttbullar steg 4.1
4.1. Tillsätt ägget.
Köttbullar steg 4.2
4.2. Blanda.
Köttbullar steg 5.1
5.1. Tillsätt lök och "gröten".
Köttbullar steg 5.2
5.2. Blanda.
Köttbullar steg 6
6. Rulla köttbullar.
Köttbullar steg 7.1
7.1. Stek köttbullarna i smör.
Köttbullar steg 7.2
7.2. Skaka stekpannan.
Köttbullar steg 7.3
7.3. Sänk värmen.
Köttbullar steg 8
8. Med sås, potatis och lingonsylt.

Vin som passar till Köttbullar

Sandbar Estate

Sandbar Estate, Rött vin

Smak:

Välj ett prisvärt och gott rödvin till köttbullarna så höjer du nivån på middagen.

Om vinet:

Gott, okomplicerat vin från Australien.

Pris / Volym:

79 kr / 750 ml

Varunummer:

2050

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Servera köttbullar och sås med kokt potatis, kokt broccoli och lingonsylt.

glödlampa Tips:

Tillsätt 1 tsk örtkryddor t.ex. timjan, basilika, mejram eller oregano

byt ut Variationstips:

Kryddpeppar kan uteslutas men det blir verkligen gott med kryddpeppar. Om man vill ha en lösare smet kan man öka mjölkmängden i mjölk och ströbröds-blandningen. Skulle smeten bli för lös kan man tillsätta lite potatismospulver eller potatismjöl. Man kan även byta ut allt eller delar av ströbrödet mot mosad eller riven kall potatis. 1 mosad potatis och ½ dl ströbröd t.ex eller 2 mosade potatisar och inget ströbröd. Vill man inte ha lök i köttbullarna är det bara att utesluta den.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivna köttbullar i kylen där de håller sig en vecka. De går också bra att frysa och håller sig då minst 3 månader.

Kommentera receptet på Köttbullar

Skriv och läs alla 89 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Senita  2014-12-02 14:16
Har letat eter ett gott recept på klassiska köttbullar och dessa blir mycket goda. Det kommer jag fortsätta med... tack!
 svar  Svar till  Jojo    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-11-15 23:00
Vad bra! Tack för att du skrev! :)
   kommentar  Skrivet av  Jojo  2014-11-14 15:50
Detta recept kommer jag följa varje gång vi ska ha köttbullar. Jättegott!

Skriv och läs alla 89 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Köttbullar är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne