| Efterrätter | Julgodis | Nyårsrecept |

Chokladtryffel

chokladtryffel recept

Underbar chokladtryffel. Enkelt recept

Lyxigt chokladgodis som smälter i munnen. Enkelt recept som du kan smaksätta med din egen favoritlikör.
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Portioner ca 25 st

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden. Ta kastrullen från plattan och lägg i chokladen. Rör om till en jämn smet när chokladen smälter.

Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker.

Häll chokladsmeten i en form eller burk ca 20 x 15 cm. Låt svalna och stelna i rumstemperatur.

Skär smeten i fyrkanter. Forma om du vill till kulor.

Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan bitarna i kakao.

Lägg dem i en burk med lock med smörpapper mellan lagren. Förvara i kylskåp.

smält mörk blockchoklad

Smält chokladen i grädden (bild till vänster). Rör till en jämn smet (bild till höger).

stelnad chokladtryffel

Skär chokladtryffeln i bitar, forma till runda kulor eller önskad form och rulla i kakao.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladtryffeln håller sig i kylskåp minst 2 veckor. Chokladtryfflarna kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.

Kommentera receptet på Chokladtryffel

Skriv och läs alla 73 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Nybörjare  2014-12-10 20:33
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
   kommentar  Skrivet av  Josefin  2014-03-06 16:57
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
 svar  Svar till  Max    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-05-17 00:48

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

Skriv och läs alla 73 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Chokladtryffel är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne