| Efterrätter | Glutenfritt | Julgodis | Nyårsrecept |

Chokladtryffel

chokladtryffel

Underbar chokladtryffel. Enkelt recept som kan smaksättas med vaniljsocker och/eller din favoritlikör.

Lyxigt chokladgodis som smälter i munnen. Enkelt recept som du kan smaksätta med din egen favoritlikör.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 min jobb.
Portioner ca 25 st

Ingredienser:

Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

  1. Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden.

  2. Ta bort kastrullen från värmen och lägg i chokladen. Rör om under tiden chokladen smälter tills det blir en jämn smet när all choklad har smält.

  3. Rör ev. ner likör och ev. vaniljsocker beroende på vad du föredrar för smaker.

  4. Häll chokladsmeten i en form eller burk med bakplåtspapper ca 20 x 15 cm.

    Låt svalna och stelna i rumstemperatur eller kylskåp.

  5. Skär den stelnade chokladmassan i fyrkanter. Om man vill kan man forma dem till bollar med händerna.

  6. Häll kakaon i en liten skål. Rulla sedan chokladtryffelbitarna i kakao.

  7. Lägg chokladtryffelbitarna i en burk med lock. Förvara i kylskåp.

    Vid servering: Försök servera dem så kalla som möjligt, låter du dem ligga framme länge i rumstemperatur blir de lite kladdiga och mjukare.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 chokladtryffel
1.1. Choklad i bitar.
instruktion steg 1.2 chokladtryffel
1.2. Grädde kokar.
instruktion steg 2.1 chokladtryffel
2.1. Lägg i chokladen.
instruktion steg 2.2 chokladtryffel
2.2. Rör under tiden chokladen smälter.
instruktion steg 2.3 chokladtryffel
2.3. En jämn smet.
instruktion steg 3.1 chokladtryffel
3.1. Tillsätt smaksättning.
instruktion steg 3.2 chokladtryffel
3.2. Blanda till en jämn smet.
instruktion steg 4.1 chokladtryffel
4.1. Häll i en form.
instruktion steg 4.2 chokladtryffel
4.2. Chokladen har stelnat.
instruktion steg 5 chokladtryffel
5. Chokladmassan skuren i bitar.
instruktion steg 6.1 chokladtryffel
6.1. Kakao i en skål.
instruktion steg 6.2 chokladtryffel
6.2. Rulla tryffelbitarna i kakaon.
instruktion steg 7 chokladtryffel
7. Chokladtryffelbitar i en burk.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Chokladtryffeln håller sig i kylskåp minst 2 veckor. Chokladtryfflarna kan också frysas in och håller sig då i ca 3 månader. Tänk på att låta dem tina långsamt i rumstemperatur och servera dem när de tinat och nått rumstemperatur.

Kommentera receptet på Chokladtryffel

Skriv och läs alla 73 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Nybörjare  
Hej!
Kan man använda t.ex apelsinsaft eller annan frukt/bärsaft istället för likören, eller blir chokladen för lös då?
   kommentar  Skrivet av  Josefin  
Ett tips är att stjälpa upp smeten i knäckformar direkt när den är varm. När den sen stelnat kan man trycka ur tryfflarna och rulla i kakao. Snyggt och lätt!
 svar  Svar till  Max    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Prova att ta lite mindre mängd grädde, kanske 0.75 dl. Likören gör ju chokladsmeten lösare så det blir nog mindre kladdigt om man minskar ner lite på vätskemängden genom att minska på grädden. Skriv gärna igen om du testar!

Chokladtryffeln bör hålla sig minst 2-3 veckor i kylen, troligtvis ännu längre.

Skriv och läs alla 73 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Chokladtryffel är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus