| Bullar & vetebröd | Julmat och bakverk till jul |

Saffransbröd - klippta längder och flätor

recept saffransbröd, längder och flätor

Goda saffranslängder som du gör enkelt med detta recept och bilderna steg för steg.

Recept med bilder steg för steg hur man gör klippta saffranslängder av saffransbröd.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 2 timmar
Portioner 4 st längder eller flätor

Ingredienser:

Fyllning klippta längder:

Pensling:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt - Uteslut kvarg.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med en sockerbit eller ca 1 tsk strösocker.

    (Detta gör att vi får ut mer saffranssmak. Om du inte har en mortel får du hoppa över detta.)

  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken och rör om och värm till 37°C.

    (Tänk på att röra om i botten innan du mäter temperaturen antingen med ett finger eller termometer, annars är risken stor att det blir för varmt vid botten som du inte märker om du mäter temperaturen närmare ytan. Vid 40°C dör jästen. Är det kallare så tar jäsningen längre tid. Så hellre för kallt än för varmt. Om du mäter med ett finger så ska det varken kännas varmt eller kallt eftersom ditt finger är just 37°C.)

  4. Häll lite av degvätskan (smält smör och mjölk) över jästen och rör tills den blivit upplöst. Häll sedan över resten av degvätskan.

  5. Blanda ner saffran, ägg, salt, strösocker och ev. kvarg.

  6. Använd sedan gärna elvisp med degkrokar eller maskin för att göra degen.

    Tillsätt mjölet, lite i taget och rör/kör till en smidig och blank deg. Tillsätt även russin om du vill ha det i degen. När degen känns smidig och släpper bunkens kanter är den klar för jäsning.

    (Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet eftersom mjölet då packas och du tar för mycket. Häll istället upp vetemjölet i litermått eller väg det eller om du har god bakvana ser och känner du på degen när den är bra. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbröd.)

  7. Strö över lite mjöl, täck över med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter till dubbel storlek.

  8. Om du ska göra klippta längder så förbered fyllningen under tiden det jäser. Smält smöret och låt svalna. Mal mandeln eller hacka fint om du vill ha mandel.

  9. Tag upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den. Dela den i fyra delar (om du gjort en sats). Varje del kan sedan bakas ut till en längd, en fläta eller ca 10 lussekatter.

  10. Klippta längder:

  11. Kavla ut degdelen till en platta, ca 20 x 30 cm. Häll på smält smör och fördela smöret jämnt över plattan.

  12. Strö över socker och ev. mald mandel och/eller russin.

  13. Rulla ihop på långsidan och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

  14. Använd sedan en sax för att klippa flikar. Klipp rakt ner med ca 1,5 cm mellanrum. Se bilder. Vik sedan en flik i taget i ordningen: framåt, höger, vänster, framåt, höger, vänster o.s.v.

  15. Flätor:

  16. Om du vill göra flätor: Dela degdelen i 4 bitar och rulla ut varje del till en långsmal korv ca 45-50 cm. Sedan gör du en fläta av dessa. Tryck ihop i ändarna. Pilla eventuellt in lite russin i vecken.

  17. Låt jäsa under bakhandduk i ca 20-30 minuter till nästan dubbel storlek.

  18. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

  19. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°C ca 15 minuter med över- och undervärme (med varmluftsfunktion samma grader och tid).

  20. Låt svalna. Frys in eller servera! Vid servering: skiva upp längderna eller flätorna i ca 3 cm tjocka bitar.

Beskrivande bilder

Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 1
1. Smula jästen.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 2
2. Mortla saffran.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 3
3. Smält smör och mjölk.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 4.1
4.1. Lös upp jästen i lite av degvätskan.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 4.2
4.2. Upplöst jäst.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 5
5. Tillsätt övriga ingredienser till degen.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 6.1
6.1. Mät upp mjölet i litermått.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 6.2
6.2. Tillsätt mjölet lite i taget.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 6.3
6.3. Färdig saffransdeg. Redo att jäsas.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 7
7. Färdigjäst.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 8
8. Smält smöret.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 9.1
9.1. Knåda degen.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 9.2
9.2. Degen delad i hälften och två fjärdedelar.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 10.1
10.1. Kavla ut.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 10.2
10.2. Häll på smält smör.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 11.1
11.1. Strö på socker.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 11.2
11.2. Strö ev. på russin.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 12.1
12.1. Rulla ihop.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 12.2
12.2. Ihoprullad.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 13.1
13.1. Klipp flikar.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 13.2
13.2. Vik framåt.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 13.3
13.3. Vik höger.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 13.4
13.4. Vik vänster.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 13.5
13.5. Vik framåt.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 13.6
13.6. En hel längd klippt och vikt.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 14.1
14.1. Flätor: Rulla ut till längder.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 14.2
14.2. Fläta ihop.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 15.1
15.1. Klippta längder före jäsning.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 15.2
15.2. Klippta längder efter jäsning.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 16.1
16.1. Pensla med uppvispat ägg.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 16.2
16.2. Strö över pärlsocker.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 17
17. Grädda i ugn.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 18.1
18.1. Färdiggräddade klippta längder.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 18.2
18.2. Skär upp klippta längder.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 18.3
18.3. Färdiggräddad fläta.
Saffransbröd - klippta längder och flätor steg 18.4
18.4. Fläta i skivor.

glödlampa Tips:

Frys in färskt saffransbröd som inte går åt direkt så håller saffransbrödet sig färskt och saftigt!

Kommentera receptet på Saffransbröd - klippta längder och flätor

Skriv och läs alla 23 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  David    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-01-19 22:09
Jag använder nästan alltid vanligt vetemjöl från just Saltå Kvarn. Jag tycker det brukar bli bra så vetemjöl special känns inte nödvändigt. Smör och mandelmassa håller jag med om att det är gott, det är nästan exakt princip samma sak som smält smör, mald mandel och socker som ju står i receptet.
   kommentar  Skrivet av  David  2014-01-19 21:57
Kör vetemjöl special istället för vanligt tråkigt skit mjöl, blir så otroligt mycket bättre resultat. Gör en smör/mandelmassa kräm och bred ut på saffransbrödet efter du kavlat det, sjukt gött! Varför använder du inte bra mjöl från saltåkvarn förresten?? Hej
 svar  Svar till  Leonora    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-11-30 16:12
Tack för tipset, det har jag inte hört förut! :)

Skriv och läs alla 23 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Saffransbröd - klippta längder och flätor är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne