| Mjölk- och ostprodukter |

Kvarg / Kesella

pil Recept med Kvarg / Kesella

kesella

Kesella 10% som kan användas till matlagning och bakning men även till kalla såser och desserter.

Kesella är Arlas varumärke på kvarg. Kvarg är en typ av färskost som görs av högpastöriserad skummjölk som ystas med mjölksyrakultur och löpe till en slät ostmassa som smaksätts med högpastöriserad grädde.

Det finns två sorters kesella, en med 1% fett och en med 10% fett. Den med 1% fett är lämplig för bakning och den med 10% kan man använda till kalla såser men den går också att använda till bakning om man vill.

Kesella med 10% fett har en rundare och fylligare smak än kesella med 1% fett.

Kesella 10%

Kesella 10% går inte att koka! Den kan därför inte användas till varma såser som man kokar, men kesellan kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 10% kan användas till kalla röror, till smörgåsar och smörgåstårotor, kalla såser, matbröd, bullar, saffransbröd, pajdeg, bakverk och efterrätter.

Kesella 1%

Kesella 1% kallas även Kesella Lätt. Den har frisk och lite syrlig smak och passar bra till matbröd, saffransbröd och pajdeg. Den är precis som kesella 10% ej kokbar men kan användas i varma rätter som tillagas i ugn. Kesella 1% passar bra i matbröd och gör att brödet håller sig längre och blir mindre smuligt. Pajdeg med kesella blir magrare och smidigare att hantera. Gräddat pajskal håller ihop bättre med kesella.

Kesella i matbröd och saffransbröd

Både kesella 1% och 10% kan användas till matbröd och kan ersätta en del eller allt fett som annars ingår i recept på samma bröd/saffransbröd som ej innehåller kesella. Därför får man med kesella ett nyttigare bröd med mindre fett samtidigt som kesellan ger ett bröd som håller sig färskt längre och blir mindre smuligt.

Innehållsinformation

grön flagga Tillsatsfritt:  Ja

röd flagga Laktosfritt:  Nej

grön flagga Glutenfritt:  Ja

röd flagga Vegetariskt:  Nej

Kesella innehåller löpe som inte är vegetarisk.

Tips

Storbritaniens flagga Engelskt namn:

quark cheese, formage cheese

Hitta Finns i affären:

Bland mjölk, fil, yoghurt och andra mejeriprodukter.

Tummen upp GI tips:

Kvarg har lågt GI.

Datum Hållbarhet och förvaring:

Se bäst före datum, brukar hålla sig ca 3 veckor från inköpsdatum. Kolla datumen i affären så du inte köper en gammal. Kvarg förvaras i kylskåp, högst 8 grader. Kvarg går också att frysa, den bör då tinas i kylskåp.

Sedlar Pris:

ca 12 kr för en burk på 250 g

Stapeldiagram Näringsvärdestips:

För kesella med 10% fett: Energivärde 600 kJ/140kcal. Per 100 g: protein 10 g, kolhydrat 3.5 g och fett 10g. För lätt kesella med 1% fett: Energivärde 320kJ/75kcal. Per 100 g: protein 13 g, kolhydrat 3.5 g och fett 1 g.

Byt ut Ersätt med:

I kalla såser och röror kan man ersätta kvarg med crème fraiche, gräddfil eller yoghurt med motsvarande fetthalt.

Måttomvandla kvarg mellan vikt och volym

Konvertera kvarg från en måttenhet till en annan. Måttomvandla fler ingredienser.

Från till Visa även utländska enheter

Måttomvandling direkt i mobilen

Måttomvandling med appen KökshjälpenOmvandla volymsenheter utländska enheter

Jag har gjort en app där man enkelt kan måttomvandla mellan vikter och volymer, både för svenska och utländska enheter. Appen heter Kökshjälpen och finns i App Store för iPhone och iPad.

Perfekt när du är i köket och snabbt behöver måttomvandla!

Appen uppdateras kontinuerligt.

Liknande ingredienser:


Kommentera ingrediensen kvarg

Skriv och läs alla 4 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Tessan    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-08-12 10:53
Man kan oftast inte byta ut allt smör eller margarin mot kesella, utan en del av det i så fall men hur mycket som är lagom varierar nog från recept till recept, men generellt skulle jag säga mer kesella än smör, kanske dubbelt men det är bara en gissning från min sida.
   kommentar  Skrivet av  Tessan  2013-08-11 14:36
Hej! Hur mycket kesella 1% motsvarar mängden smör/margarin i recept för bakning? Man behöver väl lite mer kesella än angiven mängd smör i ett recept, eller?
 svar  Svar till  oOo    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-08-06 10:38
Nej jag är inte sponsrad av Arla. Jag håller med om att jag borde byta ut det nu när den mer allmänna benämningen kvarg finns som inte är ett varumärke och det finns andra leverantörer än bara Arla. För ett antal år sedan fanns ju inte det vad jag vet.

Skriv och läs alla 4 kommentarer

Chokladmuffins LCHF

Recept på LCHF-Chokladmuffins. Mycket goda chokladmuffins utan vetemjöl och strösocker. Glutenfria. Enkla att göra med bilder steg för steg.

Tid: ca 45 minuter varav 20 minuter i ugnen     Recept med bilder steg för steg!

Chokladtryffel med jordnötter - LCHF

Mycket god chokladtryffel med jordnötter som är enkla att göra. Fungerar även med LCHF. Bilder steg för steg.

Tid: ca 20 minuter + ca 2 timmar att stelna     Recept med bilder steg för steg!

Fiberrika brytbröd

Gott, luftigt, saftigt och vackert brytbröd som dessutom är fiberrikt. Enkelt recept, bröden bakas snabbt och läggs tätt på en plåt.

Tid: 3 timmar och 45 minuter varav 3 timmar jäsning     Recept med bilder steg för steg!

Kanelkesella

Recept på ett gott, nyttigt, mättande och enkelt mellanmål - Kanelkesella. Perfekt för alla, inklusive den som följer, GI, LCHF, och/eller tränar hårt. Gott och enkelt!

Tid: 2 minuter     Recept med bilder steg för steg!

Kvargglass

Recept på kvargglass. Supergod glass som är klar på 5 minuter. Bara att mixa och äta! Bilder steg för steg!

Tid: 5 minuter     Recept med bilder steg för steg!

Köttfärspaj

Ett recept på en mycket god köttfärspaj med en god och enkel pajdeg och fyllning. Bilder steg för steg!

Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen     Recept med bilder steg för steg!

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Mycket goda och saftiga lussekatter som bakas enkelt. Recept med tydliga instruktioner och bilder steg för steg.

Tid: 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!

Mango med vaniljkvarg

Mango är gott tillsammans med vaniljkvarg. Snabbt och enkelt serverar du detta.

Tid: 5 min     Recept med bilder steg för steg!

Saffransbröd - klippta längder och flätor

Recept på goda och vackra saffranslängder och saffransflätor med bilder hur du gör längderna steg för steg av saffranbröd.

Tid: ca 2 timmar     Recept med bilder steg för steg!

Stracciatellamousse

Recept på stracciatellamousse. Mycket god och fin dessert som är superenkel att göra! Bilder steg för steg!

Tid: 20 minuter + 30 min i kylskåp     Recept med bilder steg för steg!

Tiramisu

Recept på den klassiska italienska efterrätten tiramisu som är enkel att göra med de beskrivande bilderna.

Tid: 20 min + tid i kylskåpet     Recept med bilder steg för steg!

Vaniljkesella

Recept på vaniljkesella. Gör din egen vaniljkesella, superenkelt! Gott till frukt, bär, mellanmål och desserter istället för vispad grädde. Gott och enkelt!

Tid: 5 minuter     Recept med bilder steg för steg!
Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus