| Bullar & vetebröd | Julmat och bakverk till jul |

Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

lussekatter

Mycket goda och saftiga lussekatter, lussebullar eller saffransbullar som de också kallas. Enkelt recept som är en klassiker kring lucia och jul.

Lussekatter med kvarg och ägg i degen som blir mycket goda, luftiga och saftiga! Lussekatter kallas även lussebullar och saffransbullar och är ett klassiskt svenskt bakverk som serveras vid jul. När du bakar lussekatter - välj saffran av bra kvalitet och baka alltid med smör för bästa resultat. Receptet har tydliga instruktioner och bilder för att alla ska lyckas varje gång!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 40 st

Ingredienser:

Saffransdeg:

Garnering:

Pensling:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut mjölken mot laktosfri mjölk och smöret mot laktosfritt smör. Kvarg innehåller extremt lite laktos som de flesta laktosintoleranta brukar tåla. Annars kan kvarg bytas ut mot laktosfri kvarg (Valio), Rapsy Frutty eller naturell sojayoghurt.
glutenfritt Glutenfritt - Ersätt vetemjölet med glutenfritt mjöl, kanske något större mängd.
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kvarg mot ett ägg.

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en degbunke.

  2. Stöt saffranet i en mortel tillsammans med ca 1 tsk strösocker så att saffranet blir finfördelat.

    (Detta är inte nödvändigt men lussekatterna får mer saffranssmak om du gör det.)

  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37°C (fingervarmt).

    (Var noga med att röra om i botten av kastrullen så att värmen fördelar sig, annars är det lätt gjort att det är alldeles för varmt i botten men bara 37°C i toppen där du känner av temperaturen om du stoppar ner ett finger. Du kan även mäta med termometer i botten av kastrullen. Tänk på att det är bättre att det är för kallt än för varmt eftersom om det blir 40°C eller mer så dör jästen och lussekatterna jäser inte. Om degvätskan är för kall däremot så blir endast jästiden längre.)

  4. Häll lite av degvätskan (d.v.s. det smälta smöret och mjölken) över jästen och rör tills den är upplöst.

  5. Häll på resten av degspadet. Tillsätt saffran, kvarg, ägg, strösocker och salt.

    Blanda för hand eller med maskin.

  6. Mät upp mjölet i litermått. Kör igång köksmaskinen eller elvisp med degkrokar eller jobba för hand och tillsätt sedan lite av mjölet i taget tills degen släpper bunkens kanter och är smidig.

    (Det är viktigt att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen för då kommer du ta för mycket eftersom mjölet då packas. Tänk på att ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare lussekatter, så eftersträva att ta mindre mjöl men självklart kan inte degen vara för kladdig.)

  7. Lägg en bakhandduk över bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det tar ca 30 minuter eller lite mer.

    (Jästiden beror på degvätskans temperatur och även din inomhustemperatur. Det bör inte ta mer än en timme innan degen jäst klart, men oftast klart på ca 30 min.)

  8. Ta upp saffransdegen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Är degen för kladdig kan man knåda in lite mer mjöl.

  9. Dela degen i 4 delar (om du gör en sats). Dela sedan varje fjärdedel i 2 lika stora bitar och därefter varje åttondel i 5 lika stora bitar (om du vill att det ska bli 40 st av en sats).

  10. Rulla ut varje degdel till ca 25 cm lång. Rulla in ändarna så att den formas till ett S.

  11. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt.

    Tänk på att verkligen trycka ner russinen i botten, annars kommer de jäsa upp ovanför och blir lätt brända i ugnen.

  12. Låt lussekatterna jäsa under bakhandduk till dubbel storlek ca 20-30 minuter.

    (Jästiden kan bli längre beroende på degens temperatur och din inomhustemperatur.)

  13. Vispa upp ägg till penslingen.

  14. Pensla de jästa lussekatterna med det uppvispade ägget. Var försiktig så du inte trycker för hårt.

  15. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225°C i ca 8 minuter tills de fått fin färg. (Med varmluft 225°C i ca 8-10 minuter.)

  16. Låt lussekatterna svalna under bakhandduk.

    Dela upp dem i plastpåsar efter att de svalnat helt och frys helst in dem du inte äter samma dag.

    (För att påskynda avsvalningen om du har bråttom kan du ställa ut dem övertäckta utomhus.)

Beskrivande bilder

smulad jäst
1. Smula jästen.
saffran och strösocker i en mortel
2.1. Saffran och strösocker.
saffran stöts i en mortel
2.2. Stöt saffranet.
saffran mortlat med strösocker
2.3. Saffranet färdigmortlat.
smör till hälften smält i en kastrull
3.1. Smält smöret.
smält smör blandat med mjölk
3.2. Häll på mjölk.
smulad jäst med lite av degvätskan
4.1. Häll lite av degvätskan över jästen.
upplöst jäst i lite degvätska
4.2. Jästen är upplöst.
resten av ingredienserna till degen förutom vetemjöl tillsatt
5.1. Tillsätt resten av degspadet, mortlat saffran, kvarg, ägg, salt och strösocker.
degvätskan blandad
5.2. Blanda.
vetemjöl i litermått
6.1. Mätt upp mjöl i litermått.
mjölet börjar arbetas in i degen
6.2. Arbeta in mjölet.
mjölet fortsätter arbetas in i degen
6.3. Fortsätt arbeta in mjölet.
saffransdeg nästan klar
6.4. Saffransdegen är i princip klar.
färdigarbetad saffransdeg som ska jäsa
6.5. Färdig saffransdeg som nu ska jäsas.
färdigjäst saffransdeg
7. Jäs till dubbel storlek.
saffransdeg på mjölad arbetsbänk
8.1. Ta upp degen på din arbetsbänk.
saffransdeg knådas
8.2. Knåda degen slät och blank.
saffransdeg i 4 delar
9.1. Dela degen i 4 bitar.
degen delad i bitar
9.2. Dela fjärdedelar i 2 delar och varje sådan del (åttondel) i 5 delar, totalt 40 st av en sats deg.
en degbit utrullad
10.1. Rulla ut varje degbit.
ändarna rullas in
10.2. Rulla in ändarna.
degen formas till ett S
10.3. Forma till ett S.
russin intryckta i lussekatt
11. Tryck i russin.
ett knäckt ägg i en liten skål
13.1. Knäck ägg i en liten skål.
ägg som vispas upp
13.2. Vispa upp.
uppvispat ägg och pensel
13.3. Redo att pensla.
färdigjästa lussekatter
14.1. Färdigjästa lussekatter.
lussekatter penslas med uppvispat ägg
14.2. Pensla med uppvispat ägg.
lussekatter gräddas i ugn
15. Grädda lussekatterna i ugnen.

glödlampa Tips:

Så här får du de godaste och saftigaste lussekatterna: Använd smör och inte margarin. Ta den större mängden socker. Stöt saffranet med socker i en mortel. Ta inte för mycket mjöl, eftersträva mindre mjöl för ju mindre mjöl desto saftigare och luftigare saffransbullar.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lussekatterna är godast färska, så frys gärna in de lussekatter du inte äter upp samma dag. Lussekatterna håller sig ca 3-6 månader i frysen.

Kommentera receptet på Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar

Skriv och läs alla 493 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Ida  
Ett tips är att pensla bullarna med ägg eller sockerlag efter de är färdiggräddade. Då blir de mycket finare och glansigare.
   kommentar  Skrivet av  Finskbulle  
Ursäkta mig, men alltså... för en vegetarisk version "byt kvarg till ett ägg"? :D Hur blir det på något sätt mer vegetariskt? Kvarg är en mjölkprodukt så vill man undvika mjölk så ska man byta ut även mjölken och smöret och vill man vara veganisk så vill man inte använda ägg heller.

Och sen så... för en glutenfri version går det inte bara att byta till glutenfri mjöl när det gäller bullar där det behövs gluten och elasticitet. Undrar om du nånsin provbakat..?

Men tack för receptet! :) Låter gott som det är, och jag som vegetarian tänkte baka det med kvarg och äkta smör, mums!
   kommentar  Skrivet av  CC  
Tack för bra recept! Är en total dummie i köket o bakar aldrig bullar men lyckades utmärkt med detta :) Blev luftiga o fina o laktosfria för min del

Skriv och läs alla 493 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Lussekatter / Lussebullar / Saffransbullar är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus