| Julmat och bakverk till jul | Muffins & Mjuka Kakor | Påsk - mat och godis |

Saffranskaka

saffranskaka recept

Saffranskaka ser ut som en gul sockerkaka som smakar saffran. Ett recept på en mycket god kaka som rekommenderas!

Ett recept på en god klassisk saffranskaka. En saftig och fin kaka som är enkel att göra med detta recept. Saffran ger den fina gula färgen och en mycket god smak.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 45 i ugnen
Portioner 1 kaka, 12-15 bitar

Ingredienser:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smält smöret. Ta av från plattan när ungefär hälften smält så smälter resten av sig självt om du rör om lite och smöret slipper bli onödigt varmt.

  2. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.

    (Ett tips är att använda en slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och lätt utan kladd.)

  3. Om du har en mortel: Stöt saffranet, gärna tillsammans med ca 1 tsk socker, i din mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat och saffransmaken kommer fram bättre, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.

  4. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst, gärna med elvisp.

  5. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.

  6. Tillsätt vetemjölet och det smälta smöret och rör snabbt ihop till en jämn smet. 

    (Var noga då du mäter upp vetemjölet. Undvik att gräva med decilitermåttet i mjölpåsen eftersom man då lätt tar för mycket. Häll istället upp i litermått eller väg mjölet.)

    (Det går bra att använda elvispen ca 10-15 sekunder. Det gäller att varken vispa (med eller utan elvisp) eller röra längre tid än som behövs för att det blir blandat.)

  7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 minuter. Kakan ska få en gyllenbrun färg.

  8. Låt kakan stå några minuter i formen innan du stjälper upp den på ett fat. Lägg gärna formen över eller en bakhandduk och låt svalna.

  9. Sikta över florsocker vid servering.

    Vill man kan man servera med vispad grädde och lingon så blir det som en dessert eller extra lyxigt fika.

Beskrivande bilder

Saffranskaka steg 1
1. Smält smöret.
Saffranskaka steg 2.1
2.1. Smörj formen.
Saffranskaka steg 2.2
2.2. Bröa formen.
Saffranskaka steg 3.1
3.1. Saffran och strösocker.
Saffranskaka steg 3.2
3.2. Färdigmortlat.
Saffranskaka steg 4.1
4.1. Ägg och strösocker.
Saffranskaka steg 4.2
4.2. Vispa.
Saffranskaka steg 5.1
5.1. Tillsätt saffran, bakpulver och mjölk.
Saffranskaka steg 5.2
5.2. Vispa.
Saffranskaka steg 6.1
6.1. Tillsätt vetemjöl och smör.
Saffranskaka steg 6.2
6.2. Rör snabbt ihop.
Saffranskaka steg 7.1
7.1. Häll smeten i formen.
Saffranskaka steg 7.2
7.2. Grädda i ugnen.
Saffranskaka steg 8.1
8.1. Färdiga saffranskakan.
Saffranskaka steg 8.2
8.2. Stjälp upp.
Saffranskaka steg 8.3
8.3. Låt svalna.
Saffranskaka steg 9.1
9.1. Sikta över florsocker.
Saffranskaka steg 9.2
9.2. Med vispad grädde och lingon.

byt ut Variationstips:

Man kan också strö över ½ dl hackad mandel innan man gräddar kakan. Om man gillar russin kan man ha i det i smeten, men mjöla russinen först för annars sjunker russinen till botten då kakan gräddas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranskakan går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Kommentera receptet på Saffranskaka

Skriv och läs alla 92 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Aet    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-11-24 23:32
Ja den är verkligen jättegod! Jag har inte provat med tosca på dock så jag kan inte svara på det. Men googla på recept med det så kanske du hittar!
   kommentar  Skrivet av  Aet  2014-11-24 21:13
Låter som en supergod kaka nu till jul! Har blivit ombedd att göra en kaka med tosca på, är denna möjlig eller blir det för sött?
   kommentar  Skrivet av  Samantha  2013-12-11 20:26
tack så mycket Susanne.
Jag vill prova .

Skriv och läs alla 92 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Saffranskaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne