Saffranspannacotta

Ljuvligt god och krämig pannacotta smaksatt med saffran som är väldigt enkel att göra med detta recept. Att garnera med lingon blir både vackert och framför allt en väldigt fin smakkombination med de syrliga bären. Servera saffranspannacotta till dessert till advent, lucia, jul eller nyår.
saffranspannacotta
Saffranspannacotta, garnerad med lingon.
Timglas Tid: 15 minuter + 2 timmar i kylen
Portioner 4 portioner
Näringsvärde Näringsvärde per portion (86 g): 326 kalorier, 13 g kolhydrater, 30 g fett, 2 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Ev: Garnering:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut gelatinet och strösockret mot 1 dl gelésocker. Koka då upp vaniljsocker, grädde, saffran och gelésocker och låt detta koka 30 sekunder och häll därefter upp i portionsglas.

Utrustning:

Gör så här:

  1. För att få ut extra smak ur saffranet kan man mortla det med lite strösocker, ca en tesked. Detta är inte nödvändigt och kan hoppas över om man inte har tid eller inte har en mortel.

    instruktion steg 1 saffranspannacotta
    Saffran och strösocker.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt.

    instruktion steg 2 saffranspannacotta
    Gelatinblad i vatten.
  3. Blanda vispgrädde, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Tillsätt saffranet (mortlat eller inte) och vispa så det blandas.

    instruktion steg 3.1 saffranspannacotta
    Socker, vispgrädde, saffran.
    instruktion steg 3.2 saffranspannacotta
    Blanda.
  4. Låt koka upp under omrörning.

    instruktion steg 4 saffranspannacotta
    Koka upp.
  5. Krama ur gelatinbladen.

    Ta bort kastrullen från plattan och vispa ner gelatinbladen. Vispa tills gelatinbladen smält.

    instruktion steg 5.1 saffranspannacotta
    Krama ur gelatinbladen.
    instruktion steg 5.2 saffranspannacotta
    Vispa ner gelatinet.
    instruktion steg 5.3 saffranspannacotta
    Vispa tills gelatinet smält.
  6. Häll upp i portionsglas. Låt svalna och ställ sedan i kylskåp i minst 2 timmar.

    instruktion steg 6 saffranspannacotta
    Häll upp i portionsglas.
  7. Vid servering kan man garnera med t.ex. lingon, tranbär och/eller siktat florsocker.

glödlampa Tips & tricks:

Om du vill göra för 6 portioner så rekommenderar jag 5 dl vispgrädde, 0.5 dl strösocker, 1.5 tsk vaniljsocker, 3 gelatinblad och 1 g (2 frp) saffran.

LCHF LCHF Tips:

Byt ut strösocker mot stevia strö och vaniljsocker mot vaniljstång eller vaniljpulver.

byt ut Variationstips:

Ta äkta vaniljstång istället för vaniljsocker. Kolla in receptet på vaniljpannacotta för att se hur man gör.

planera Planeringstips:

Gör saffranspannacottan 1-2 dagar före servering och förvara i kylskåp. Täck med plastfolie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Saffranspannacottan håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Täck med plastfolie så inte ytan torkar.

Se även dessa recept

| Baka till jul | Efterrätter | Glutenfritt | Julmat |

Kommentarer och betyg

Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
💬 Svar till Anna B ✏️ Skrivet av Susanne
Tack för tipset! Jag har skrivit in det i receptet!
✏️ Skrivet av Anna B
Kan tipsa om att man kan göra pannacottan LCHF om man byter ut strösocker mot stevia och vaniljsocker mot vaniljstång eller vaniljpulver.
✏️ Skrivet av Melissa
Oooh, denna saffranspannacotta var himmelskt god! Det blev fyra stycken över efter julmiddag, de slank ner med stor lätthet! Mums mums mums!
💬 Svar till Pernilla ✏️ Skrivet av Susanne

Tack för bra tips! Ja man kan variera mängden socker och gelatin efter eget tycke och smak.

Pannacotta är ett väldigt bra recept - det är enkelt, resultatet känns à la lyxig restaurang och det är lätt att variera och nästan omöjligt att misslyckas med!

✏️ Skrivet av Pernilla
Brukar ha 1 dl socker till 5 dl grädde, samt 4 gelatin. Gjorde variant med 1 paket saffran, samt russin i botten som jag först kokat i glögg. Mycket omtyckt av mina gäster

Visa alla kommentarer