| Efterrätter | Nyårsrecept |

Saffranskladdkaka

saffranskladdkaka

En bit saffranskladdkaka serverad med lingongrädde.

Otroligt god saffranskladdkaka - en kladdkaka med saffran och vit choklad som blir krämig och ljuvligt god. Servera gärna med lingongrädde som är vispad grädde blandad med lingonsylt.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 1 timme och 45 min varav ca 15 minuters jobb
Portioner ca 8-10 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Saffranskladdkaka:

Servering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en rund form ca 22 cm i diameter och beströ den med ströbröd eller kokosflingor.

  2. Mät upp smöret i en kastrull.

    (Välj en kastrull som rymmer hela kladdkakesmeten med marginal så sparar du tid och disk. Jag har en såskastrull som rymmer 2 liter.)

  3. Smält smöret på svag värme utan att det börjar koka. Ta bort kastrullen från värmen när nästan allt smöret smält och rör tills allt smör smält. 

    Lägg i den vita chokladen i bitar och rör tills all choklad smält och tills det blir en jämn smet. (En jämn smet innebär att chokladen ska vara helt blandad med smöret, smöret ska alltså inte flyta ovanpå.)

  4. Ta fram en mortel och häll i saffran och tillsätt 1 tsk strösocker. Mortla en liten stund så att saffranet fördelas i sockret (tar kanske 30 sek - 1 min).

    (Syftet med detta är att man får ut mer smak ur saffranet när man gör så. Har man ingen mortel eller tidsbrist kan man hoppa över detta och bara hälla i saffranet som det är i nästa steg.)

  5. Tillsätt det mortlade saffranet, strösocker, salt och äggen till det smälta smöret blandat med chokladen.

    Vispa till en jämn smet. (Det går bra att använda elvisp.)

  6. Tillsätt vetemjöl. Vispa till en jämn smet.

  7. Grädda i 175°C i nedre delen av ungen i ca 20-30 minuter. Den ska vara rejält kladdig i mitten och om man skakar lite på formen ska det "gå en våg" genom kakan i mitten.

    Tänk på att ugnstiden är avgörande för kladdigheten. Om din form är större än 22 cm i diameter blir gräddningstiden kortare och är den mindre blir gräddningstiden längre. Jag gräddade min saffranskladdkaka (som syns på dessa bilder) i en form på 24 cm i diameter i exakt 20 minuter och den blev perfekt kladdig.

  8. Låt saffranskladdkakan svalna och låt den stå i kylskåp minst 1 timme.

    Pudra över florsocker vid servering.

  9. Servera saffranskladdkakan med lingongrädde eller vispad grädde.

    Så här gör du lingongrädde: Vispa grädden inte för hårt, lingonen gör att grädden blir fastare. Tillsätt lingonsylt, rårörda lingon eller mosade lingon (färska eller frysta, tinade) blandat med strösocker. Blanda till en jämn smet.

    (Mängden grädde och lingon kan man ta precis så mycket som man vill. Blanda och smaka och ta så mycket lingon du tycker blir lagom.)

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 saffranskladdkaka
1. Smord rund form beströdd med ströbröd.
instruktion steg 2 saffranskladdkaka
2. Smöret i en kastrull.
instruktion steg 3.1 saffranskladdkaka
3.1. Smält smör.
instruktion steg 3.2 saffranskladdkaka
3.2. Smält vit choklad.
instruktion steg 3.3 saffranskladdkaka
3.3. En jämn smet av smält smör och vit choklad.
instruktion steg 4.1 saffranskladdkaka
4.1. Saffran och strösocker i mortel.
instruktion steg 4.2 saffranskladdkaka
4.2. Saffran och strösocker mortlat.
instruktion steg 5.1 saffranskladdkaka
5.1. Saffran, strösocker, salt, ägg tillsatt.
instruktion steg 5.2 saffranskladdkaka
5.2. Ihopvispat till en jämn smet.
instruktion steg 6.1 saffranskladdkaka
6.1. Vetemjöl tillsatt.
instruktion steg 6.2 saffranskladdkaka
6.2. Saffranskladdkakesmeten klar.
instruktion steg 7.1 saffranskladdkaka
7.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.2 saffranskladdkaka
7.2. Färdiggräddad saffranskladdkaka.
instruktion steg 8.1 saffranskladdkaka
8.1. Saffranskladdkakan efter en timme i kylen.
instruktion steg 8.2 saffranskladdkaka
8.2. Saffranskladdkakan med florsocker.
instruktion steg 9.1 saffranskladdkaka
9.1. Vispad grädde.
instruktion steg 9.2 saffranskladdkaka
9.2. Lingon tillsatt till vispad grädde.
instruktion steg 9.3 saffranskladdkaka
9.3. Lingongrädde.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara saffranskladdkakan i kylskåp där den håller sig minst 2 veckor. Den går även att frysa.

Kommentera receptet på Saffranskladdkaka

Skriv en kommentar

Se även dessa recept

Receptet på Saffranskladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus