| Fågel | Huvudrätter |

Flygande Jakob

Flygande Jakob

Flygande Jakob. Mycket gott, enkelt och klassiskt recept.

Klassiskt gott recept på Flygande Jakob med kyckling, banan, jordnötter och chilisås. Servera med ris. I receptet har jag utgått från kycklinglårfilé, men det går lika bra med kycklingfilé och man kan även köpa färdigstrimlad. Vill man spara mer tid kan man köpa färdigtillagat kycklingkött, t.ex. en grillad kyckling, så slipper man steka det.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

  • 6 portioner kokt ris
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.

Utrustning du behöver:

Vintips:

Marqués de Cáceres (nr 2755)

Gör så här:

  1. Strimla kycklingfilé och bacon.

    Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna i omgångar så det inte blir för mycket på en gång i stekpannan. Stek på medelstark värme tills filén fått fin färg. Jag brukar steka ca 2 minuter, vända på bitarna och steka ca 2 minuter till, det måste inte bli helt genomstekt eftersom det ska in i ugnen senare.

    Jag brukar steka detta i 3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.

    Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.

  2. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en ugnsform där allt kött får plats plus lite marginal.

    (Nu har jag en oval form på bilden men jag har även använt en en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup. Huvudsaken att köttet får plats, det bubblar inte upp så mycket i ugnen.)

  3. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

  4. Blanda grädden med chilisås. Häll över.

  5. Strö över jordnötter.

  6. Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.

  7. Servera Flygande Jakob med kokt ris.

Beskrivande bilder

strimlad kycklingfilé
1.1. Strimlad kycklingfilé.
kyckling steks
1.2. Kyckling steks.
färdigstekta kycklingbitar
1.3. Färdigstekta kycklingbitar.
kycklingbitarna i formen
2.1. Kycklingbitarna i formen.
kyckling- och baconbitarna i formen
2.2. Kyckling- och baconbitarna i formen.
lägg på bananbitarna
3. Lägg på bananbitarna.
grädde och chilisås blandat
4.1. Grädde och chilisås blandat.
såsen hälld över kyckling, bacon och banan
4.2. Såsen hälld över kyckling, bacon och banan.
utströdda jordnötter
5. Utströdda jordnötter.
flygande jakob i ugnen
6. Flygande Jakob i ugnen.
färdig flygande jakob
7.1. Färdig Flygande Jakob.
flygande jakob serverad med kokt ris
7.2. Flygande Jakob serverad med kokt ris.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Flygande Jakob

Skriv och läs alla 255 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Belle  
Jag hade med en halv buljongtärning i såsen och det blev helt gudomligt gott. :) Tack för ett fantastiskt recept och en bra hemsida.
   kommentar  Skrivet av  Barbro  
Tack för ett enkelt o mkt gott recept. Bilderna till era recept är hur bra som helst.
   kommentar  Skrivet av  Robin  
Jag undrar om jordnötssås passar till detta eller blir det för mycket med jordnötter då? :-)

Skriv och läs alla 255 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Flygande Jakob är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus