| Fågel | Huvudrätter |

Flygande Jakob

Flygande Jakob

Flygande Jakob. Mycket gott, klassiskt recept.

Klassiskt gott recept på kyckling med banan, jordnötter och chilisås.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 45 minuter varav 15 minuter i ugnen
Portioner 6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Servering:

  • 6 portioner kokt ris
laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfri grädde.
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt - Byt ut kycklingen mot quorn-bitar och ta bort baconet.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Strimla kycklingfilé och bacon. Hetta upp en stekpanna och stek kyckling- och baconbitarna på medelstark värme tills filén fått fin färg. Gör detta i 2-3 omgångar så att det blir lagom mycket i stekpannan.

    Sätt även igång med att koka riset så det hinner bli klart.

  2. Lägg över kyckling- och baconbitarna i en hyfsat stor ugnsform.

    (Jag använder en rektangulär ugnsform som är 22 x 35 cm och 4 cm djup.)

  3. Skiva bananerna och fördela över kyckling- och baconbitarna.

  4. Blanda grädden med chilisås. Häll över.

  5. Strö över jordnötter.

  6. Gratinera i mitten av ugnen i 225°C i 15 minuter.

  7. Servera med kokt ris och sallad.

Beskrivande bilder

Flygande Jakob steg 2.1
2.1. Lägg kycklingbitarna i formen.
Flygande Jakob steg 2.2
2.2. Lägg på baconbitarna.
Flygande Jakob steg 3
3. Lägg på bananbitarna.
Flygande Jakob steg 4.1
4.1. Grädde och chilisås.
Flygande Jakob steg 4.2
4.2. Häll över.
Flygande Jakob steg 5
5. Strö över jordnötter.
Flygande Jakob steg 6
6. Gratinera.
Flygande Jakob steg 7
7. Servera med kokt ris och sallad.

Vin som passar till Flygande Jakob

Marqués de Cáceres

Marqués de Cáceres, Rosévin

Smak:

Gott med ett friskt fylligt rosévin.

Om vinet:

Fruktigt, fräscht och välgjort rosévin. Bra matvin.

Pris / Volym:

79 kr / 750 ml

Varunummer:

2755

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet minst 5 dygn. Går även att frysa.

Kommentera receptet på Flygande Jakob

Skriv och läs alla 243 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  monika    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-05-03 19:32
Nej, grädden måste inte vispas. Jag har inte gjort det på bilderna.
Ja konstigt som sagt. Det här receptet är ju väl beprövat av mig och och av massor med andra (läs alla kommentarer) och ingen annan vad jag vet har tyckt att det "simmat" i grädde. Så tyvärr vet jag inte. Jag antar att du stekt kycklingfilén och följt receptet som du skriver och då blir det ju ingen mer vätska som tillkommer. Sedan kokar ju en del vätska bort i ugnen. Kanske kan ugnsformens storlek påverka om du tog en väldigt liten form? Tar du en liten form behövs längre tid i ugnen. Jämför gärna mina angivna mått med din form.
 svar  Svar till  Susanne    kommentar  Skrivet av  monika  2014-05-03 08:09
Ja vi använde 1kg kycklingfile..

Tog så mkt av alla varor som det stod..

Ja konstigt, såg inget trevligt ut...

Men måste grädden vispas? Det gjorde inte jag..
 svar  Svar till  Monika    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-21 07:42
Ja receptet stämmer. Det har blivit bra varje gång jag gjort det själv och ingen annan som kommenterat tidigare har skrivit att det varit för mycket grädde så jag vet inte vad som hänt för dig. Har du verkligen använt 1 kg kycklingfilé?

Skriv och läs alla 243 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Flygande Jakob är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne