Chokladtårta

Recept på en god chokladtårta med chokladbottnar, fyllning med banan och grädde och chokladglasyr!
chokladtårta
God chokladtårta med banan och grädde som fyllning.
Timglas Tid: 1 timme effektiv tid
Portioner 8-12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 12 bitar (145 g): 467 kalorier, 43 g kolhydrater, 30 g fett, 6 g protein, 2 g fibrer

Ingredienser:

Tårtbottnar:

Fyllning:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull. Rör om så det blir blandat.

    Låt koka upp under omrörning. Tag bort chokladmjölken från värmen när den kokat upp och låt svalna.

    mjölk, kakao, strösocker, salt till chokladmjölk
    Mjölk, kakao, strösocker, salt.
    chokladmjölk blandad och ska koka upp
    Chokladmjölk blandad och ska koka upp.
    chokladmjölk klar
    Chokladmjölk klar.
  2. Mät upp smör och strösocker i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar. Låt detta stå framme i rumstemperatur för att smöret ska bli mjukt.

    smör och strösocker
    Smör och strösocker.
  3. Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  4. Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp med vispar.

    smör och strösocker blandat
    Smör och strösocker blandat.
  5. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.

    bakpulver och vaniljsocker tillsatt
    Bakpulver och vaniljsocker tillsatt.
  6. Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet).

    ägg tillsatt
    Ägg tillsatt.
    smeten vispad
    Smeten vispad.
  7. Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).

    vetemjöl och chokladmjölk tillsatt
    Vetemjöl och chokladmjölk tillsatt.
    chokladsmeten blandad
    Chokladsmeten blandad.
  8. Häll smeten i den bröade formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter, tills den blivit genomgräddad, testa med en provsticka. (Om du tagit en större form behöver tiden kortas ned.)

    Låt kakan svalna med handduk över.

    ogräddad tårtbotten
    Ogräddad tårtbotten.
    färdiggräddad tårtbotten
    Färdiggräddad tårtbotten.
  9. Dela tårtbotten i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat.

    understa tårtbottnen på ett fat
    Understa tårtbottnen på ett fat.
  10. Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor.

    vispad grädde
    Vispad grädde.
    bananer i skivor
    Bananer i skivor.
  11. Bred hälften av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.

    vispad grädde utbredd
    Vispad grädde utbredd.
    bananskivor ovanpå grädden
    Bananskivor ovanpå grädden.
    resten av grädden på bananskivorna
    Resten av grädden på bananskivorna.
    den andra tårtbotten ovanpå
    Den andra tårtbotten ovanpå.
  12. Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken.

    choklad, smör och strösocker
    Choklad, smör och strösocker.
    choklad, smör och strösocker smält och blandat
    Choklad, smör och strösocker smält och blandat.
    mjölk tillsatt
    Mjölk tillsatt.
  13. Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.

    varm chokladglasyr
    Varm chokladglasyr.
    ljummen lagom tjock chokladglasyr
    Ljummen lagom tjock chokladglasyr.
  14. Bred på glasyren och strö över chokladströssel eller hyvla över choklad. Låt tårtan stå i kylskåp.

    bred på chokladglasyren
    Bred på chokladglasyren.
    chokladglasyren utbredd
    Chokladglasyren utbredd.
    garnerad med hyvlad choklad
    Med hyvlad choklad.

servera Serveringstips:

Servera gärna med hallon och vispad grädde.

glödlampa Tips & tricks:

Man kan skära tårtbotten i 3 delar och göra 2 olika fyllningar. Fyllningar kan man välja själv vad man vill ha. Förslag: Hallon, banan, grädde, vaniljkräm.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Håller sig en vecka i kylskåp.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Elin
Spännande tårta, såg väldigt mycket fram emot att smaka den! Men glasyren är helt omöjlig att göra. Gjorde om den 3 gånger för den tjocknar inte. Förstår inte vad jag gör fel.
💬 Svar till Eva ✏️ Skrivet av Susanne
Jag har ändrat nu till att beräkna kalorier på 12 bitar vilket är en mera rimlig storlek på en tårtbit.
✏️ Skrivet av Eva
Hej! Jättegod tårta. Men hur är det möjligt att en bit är 706 kcal? Tacksam för svar!
✏️ Skrivet av Tårtis
Tyckte också den var något tunn men delade den ändå och det blev mycket bra! Nästa gång dubblar jag chokladkrämen!
💬 Svar till Shehed ✏️ Skrivet av Susanne
Vad roligt, tack för att du skrev! :)