Chokladtårta
Ingredienser:
Tårtbottnar:
- 2 dl mjölk
- 1 dl kakao
- 1 dl strösocker (till chokladmjölken)
- 1 krm salt
- 150 g smör
- 1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 4 dl vetemjöl
Fyllning:
- 3 dl vispgrädde
- 2 st bananer
Glasyr:
- 60 g mörk choklad
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk mjölk
Garnering:
- ev. chokladströssel
- ev. ca 25 g vit choklad
Utrustning:
Ugn:
- 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Häll mjölk, kakao, strösocker och salt i en kastrull. Rör om så det blir blandat.
Låt koka upp under omrörning. Tag bort chokladmjölken från värmen när den kokat upp och låt svalna.
- 2 dl mjölk
- 1 dl kakao
- 1 dl strösocker (till chokladmjölken)
- 1 krm salt
-
Mät upp smör och strösocker i en bunke. Skär gärna smöret i mindre bitar. Låt detta stå framme i rumstemperatur för att smöret ska bli mjukt.
- 150 g smör
- 1 dl strösocker (att röra ihop med smöret)
-
Smörj och bröa en rund form ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.
-
Rör rumsvarmt smör och strösocker poröst, använd gärna elvisp med vispar.
-
Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa till en jämn smet.
- 1,5 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
-
Tillsätt äggen, ett i taget, under kraftig omrörning, gärna med elvisp (kör bara några sekunder till en jämn smet).
- 2 st ägg
-
Häll sedan i chokladmjölken och vetemjöl och rör ihop allt till en smet (går bra med elvisp på låg hastighet).
- 4 dl vetemjöl
-
Häll smeten i den bröade formen och grädda tårtbotten i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 40 minuter, tills den blivit genomgräddad, testa med en provsticka. (Om du tagit en större form behöver tiden kortas ned.)
Låt kakan svalna med handduk över.
-
Dela tårtbotten i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett tårtfat.
-
Vispa grädden. Mosa eller skär bananerna i skivor.
- 3 dl vispgrädde
- 2 st bananer
-
Bred hälften av grädden på bottnen. Lägg på bananerna och sedan resten av grädden. Lägg sedan på den andra bottnen.
-
Gör glasyren genom att smälta chokladen på svag värme tillsammans med smöret och sockret. Tillsätt mjölken.
- 60 g mörk choklad
- 75 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 2 msk mjölk
-
Ställ sedan glasyren kallt så att den blir tjockare och mer tungrörd så att det blir lättare att bre på den på tårtan (annars rinner den bara av). Ställ gärna kastrullen i kallt vattenbad så svalnar den ganska snabbt. Rör om i den under tiden. Först händer inget men sedan blir den snabbt mycket tjockare.
-
Bred på glasyren och strö över chokladströssel eller hyvla över choklad. Låt tårtan stå i kylskåp.
- ev. chokladströssel
- ev. ca 25 g vit choklad
Serveringstips:
Tips & tricks:
Hållbarhet och förvaring:
| Efterrätter | Tårtor & bakelser |
⭐ webmaster
⭐ webmaster