| Efterrätter | Sommarmat |

Ostkaka med keso

ostkaka med keso

Mycket god och framförallt enkel ostkaka som du gör själv med detta recept. Ostkakan blir extra god om du även använder bittermandel.

Recept på "falsk" ostkaka som man gör med keso till skillnad från äkta ostkaka då man använder ostlöpe och mjölk för att själv tillverka sin ostmassa. En mycket god och ganska nyttig efterrätt (mycket protein och lite socker och mjöl)! Denna ostkaka är väldigt enkel och arbetsinsatsen är liten men den tar drygt en timma i ugnen så lite måste man planera. Smaken är mycket god men inte riktigt lika god som äkta ostkaka.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 20 minuters jobb + 70 minuter i ugnen
Portioner 8 portioner

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj en ugnsform som rymmer ca 1 ½ liter, eller ta två mindre formar. Smörj med smör, ett tips är att använda slickepott så går det enkelt.

  2. Vispa ägg och socker.

  3. Mal sötmandel och ev. bittermandel i en mandelkvarn.

  4. Vispa ner den malda mandeln och vetemjölet.

  5. Tillsätt mjölk och keso och vispa ihop.

  6. Häll smeten i formen.

  7. Grädda i mitten av ugnen i 175°C i ca 1 timme och 10 min.

  8. Låt den färdiggräddade ostkakan svalna och servera ljummen med färska bär eller sylt och vispad grädde.

Beskrivande bilder

Ostkaka med keso steg 1
1. Smörj med smör.
Ostkaka med keso steg 2.1
2.1. Ägg och socker.
Ostkaka med keso steg 2.2
2.2. Vispa.
Ostkaka med keso steg 2.3
2.3. Färdigvispat.
Ostkaka med keso steg 3.1
3.1. Sötmandel och bittermandel.
Ostkaka med keso steg 3.2
3.2. Mald mandel.
Ostkaka med keso steg 4.1
4.1. Vetemjöl och mald mandel.
Ostkaka med keso steg 4.2
4.2. Vispa.
Ostkaka med keso steg 5.1
5.1. Tillsätt mjölk, keso.
Ostkaka med keso steg 5.2
5.2. Vispa ihop.
Ostkaka med keso steg 6
6. Smeten i formen.
Ostkaka med keso steg 7.1
7.1. Grädda i ugnen.
Ostkaka med keso steg 7.2
7.2. Nästan färdiggräddad.
Ostkaka med keso steg 8
8. Färdiggräddad ostkaka.

GI GI Tips:

Ta lite mindre socker, ca 4 msk. Servera med färska bär och grädde utan socker.

LCHF LCHF Tips:

Se recept på Ostkaka LCHF.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp, hållbarhet ca 4-6 dagar. Ostkakan kan också frysas ca 6 månader.

Kommentera receptet på Ostkaka med keso

Skriv och läs alla 11 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Alice    kommentar  Skrivet av  Alice  2014-10-08 00:49
Oh!

Kanske ska skriva något som saknades i det receptet... Det receptet ger ca 200 gram keso, men det är ganska lätt att skala för att få de 500 grammen som behövs i "ost"-kakan :)
   kommentar  Skrivet av  Alice  2014-10-08 00:36
Testade att göra en mjölkfri "ost"-kaka åt en vän med allergi mot komjölksprotein: Gjorde keson enligt den här sidan http://flygflyglillanyckelpiga.blogspot.se/2012/06/smorgasar-med-keso-sammanfattning.html

Och använde mjölkfritt smör, havremjölk och havregrädde i resten av receptet. Smakar verkligen som vanlig ostkaka, fast om jag skulle göra det igen så skulle jag nog ha lite mer mjöl i, för avsaknaden av löpe gjorde den lite (väldigt lite dock) annorlunda (lösare) i konsistensen.

Lade även till två kryddmått vaniljpulver bara för att det är så gott :)

... Så det går att göra helt ovo-vegetarisk ostkaka, om någon skulle vara nyfiken på det :)
 svar  Svar till  Ingela    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-12-02 16:24

Ja det finns faktiskt ett recept på ostkaka med saffran!

Tack för tipset med rårörda lingon och kesella! Låter jättegott och passande!

Skriv och läs alla 11 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Ostkaka med keso är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne