| Godis | Julgodis | Julmat och bakverk till jul |

Knäck

knäck recept

Recept på god knäck! Mycket gott julgodis!

Klassikt julgodis med mandel eller nötter
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner 100 st

Ingredienser:

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

1. Blanda socker, sirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. (Det är viktigt att den är tjockbottnad så att det inte bränner fast. Det är också bra att välja en stor kastrull som har stor bottendiameter så går det fortare att koka).

2. Låt koka upp, rör lite då och då. Sänk värmen när det börjat koka, men sänk inte mer än att det fortsätter koka. Ju mer du kan sänka värmen utan att det slutar koka desto större chans att det inte bränner fast. Oftast kan man sänka lite allteftersom.

3. Låt koka ca 20-45 minuter till smeten blivit seg. Tiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Ju större bottenyta desto snabbare går det. Först är smeten ljusgul men blir brunare allteftersom.

4. Under tiden det kokar, plocka upp knäckformarna.

5. Hacka mandeln eller nötterna, antingen med maskin eller för hand med en vass kniv.

6. Använd gärna en termometer som ska visa 122°C-130°C när knäcken är klar. Vid 122°C blir knäcken ganska mjuk, vid 125°C hård på ytan men seg i mitten och vid högre temperatur hårdare. Utan termometer gör man kulprovet för att se när knäcken är klar. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka ytterligare och gör om testet.

7. När smeten uppnått rätt temperatur och/eller kulprovet har fått godkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.

8. Nu är smeten klar och ska fördelas i knäckformarna.

9. Häll gärna smeten i en kanna eller något med handtag som går att hålla i för det blir jättevarmt. Häll smeten i formarna. Jag brukar ställa upp pappersformarna på en upp-och-nervänd djup tallrik för att det ska bli lättare att hälla.

10. Låt stelna i rumstemperatur eller kallare. Ju kallare desto fortare går det.

11. Förvara i burk med smörpapper mellan lagren så det inte kladdar ihop.

knäck steg 1-3

knäck steg 4-6

knäck steg 7-9

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Knäcken håller sig bra i minst 2 månader i rumstemperatur men kan även förvaras i kyl eller frys.

Kommentera receptet på Knäck

Skriv och läs alla 222 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Therede    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-28 19:46
Att man sänker värmen på spisen har inget att göra med att din knäck blev för mjuk. Det har du missuppfattat. Det är knäcksmetens temperatur som är avgörande och den temperaturen uppnås genom att det kokar tillräckligt lång tid. För att veta när tiden är rätt så kan man mäta med termometer eller göra kulprovet. Kulprovet är tillräckligt men kräver att man gör rätt bedömning, vilket inte är helt lätt särskilt första gången/gångerna man gör det. Jag gjorde också sämre bedömning första gångerna jag gjorde knäck. Nu för tiden använder jag alltid digital termometer som jag ställer in så den piper när rätt temperatur uppnåtts. Sedan rör jag om lite och om temperaturen då sjunker får det koka lite till tills rätt temperatur uppnåtts. Det fungerar väldigt bra tycker jag så det är ett tips. Den digitala termometern är även perfekt att använda när man steker kött i ugnen om man inte redan har en inbyggd sådan i ugnen. Lycka till och hoppas knäcken blir bättre nästa gång!
   kommentar  Skrivet av  Therede  2013-12-28 12:27
Synd att det står sänka värmen ju mer desto bättre, för min knäck blev jättemjuk, släppte inte ens pappret efter ha stått i kylen. Skulle ha kokat i mycket högre värme! Måste väl skaffa termometer då eftersom kulprovet inte var tillräckligt...:/
 svar  Svar till  Therese    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-12 17:17
Tack för bra tips!

Skriv och läs alla 222 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Knäck är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne