| Godis | Julgodis |

Fudge

fudge

Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen. Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

Beskrivande bilder

Fudge steg 1
1. Smörpapper i form.
Fudge steg 2.1
2.1. Grädde och socker.
Fudge steg 2.2
2.2. Rör under tiden.
Fudge steg 3.1
3.1. Mät smetens temperatur.
Fudge steg 3.2
3.2. Koka till 122°C.
Fudge steg 4.1
4.1. Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
Fudge steg 4.2
4.2. Rör kraftigt.
Fudge steg 5
5. Häll smeten i formen.
Fudge steg 6
6. Stelnade massan.
Fudge steg 7
7. Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentera receptet på Fudge

Skriv och läs alla 29 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Helena  2014-12-19 15:22
Ett förslag på att se när fudgen är klar: Ha koll på kanterna i kastrullen, när smeten har börjat sockra sig mot kastrullen testa ett kulprov. Jag går oftast på sockringen
   kommentar  Skrivet av  Marie  2014-12-19 14:44
Är sugen på att smaksätta 50/50 med hallon och lakrits. Tänkte då använda riktiga hallon som jag gör en puré av. Har du någon uppfattning om jag bör lägga till eller dra ifrån något pga den vätska hallonen kommer att tillföra? Tänkte försöka reducera purén så mycket som möjligt innan jag tillsätter den.
   kommentar  Skrivet av  Anny  2014-12-14 14:58
Den vart jättebra!! :-) kulprovet gjorde jag, å då var den seg eftersom det bara var socker å grädde....lite svårt å veta då i det läget om smeten är klar att ta från värmen.
Tack för svar å receptet :-). God jul :-)

Skriv och läs alla 29 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Fudge är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne