| Godis | Julgodis |

Fudge

fudge

Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen.

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen. Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

Beskrivande bilder

Fudge steg 1
1. Smörpapper i form.
Fudge steg 2.1
2.1. Grädde och socker.
Fudge steg 2.2
2.2. Rör under tiden.
Fudge steg 3.1
3.1. Mät smetens temperatur.
Fudge steg 3.2
3.2. Koka till 122°C.
Fudge steg 4.1
4.1. Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
Fudge steg 4.2
4.2. Rör kraftigt.
Fudge steg 5
5. Häll smeten i formen.
Fudge steg 6
6. Stelnade massan.
Fudge steg 7
7. Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentera receptet på Fudge

Skriv och läs alla 19 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Petra  2014-01-06 08:17
Ett tips på form är att kolla storleken på en avlång sockerkaksform.
 svar  Svar till  Ingrid    kommentar  Skrivet av  Susanne  2013-12-20 23:05
Ja jag ser nu att jag själv använt en form som är 15x20 cm, det är den som syns på bilderna, gick precis och mätte upp den. Det tycker jag var en ganska lagom storlek. Så jag har ändrat det i receptet nu, tack för att du påpekade det! Sedan så gäller det bara att skära så många bitar man vill ha. Jag tycker bitarna blir mera lagom att äta när de är ganska små. Som du ser på bilden så skär jag ca 8 bitar på längden och 6 på tvären. Eftersom formen är 20x15 cm bred så blir alltså bitarna då 2.5x2.5 cm stora. Ganska lagom tycker jag. Så jag fick alltså 48 st.
   kommentar  Skrivet av  Ingrid  2013-12-20 20:19
Hej! Gjorde detta recept nu ikväll men de blev ju inte alls så mycket som du får. En form på 20 ggr 30 hade blivit alldeles för stor. Vad gör jag för fel?.
Hälsn. Ingrid

Skriv och läs alla 19 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Fudge är skrivet och fotat av Susanne Jarl.