| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Fudge

fudge

Fudge - God mjuk sockrig chokladkola som verkligen smälter i munnen. Enkelt recept.

Mycket god och söt sockrig chokladkola som smälter i munnen. Till skillnad från vanlig chokladkola är den här inte seg alls utan mer sockrig i konsistensen. Den är också väldigt enkel att skära upp. Enkelt recept som går snabbt att göra, prova gärna!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: ca 30 minuter + en timme för att stelna
Portioner ca 50 st men beror helt på hur stora bitar du skär

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

  1. Smörj eller klä en form med smörpapper, ca 15x20 cm. Fudgebitarnas höjd beror på hur stor form du använder. Ju större yta formen har desto lägre höjd på bitarna och tvärtom.

  2. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör under tiden det kokar upp då och då.

  3. Sänk värmen och fortsätt koka till smeten är 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer så ser du när den är 122°C, gör annars kulprovet för att veta när den är klar.

  4. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och ev. hackad mandel eller nötter.

    Rör kraftigt tills smöret smält.

  5. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

  6. Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda.

  7. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 fudge
1. Smörpapper i form.
instruktion steg 2.1 fudge
2.1. Grädde och socker.
instruktion steg 2.2 fudge
2.2. Rör under tiden.
instruktion steg 3.1 fudge
3.1. Mät smetens temperatur.
instruktion steg 3.2 fudge
3.2. Koka till 122°C.
instruktion steg 4.1 fudge
4.1. Rör ner smör, kakao, vaniljsocker, ev. mandel.
instruktion steg 4.2 fudge
4.2. Rör kraftigt.
instruktion steg 5 fudge
5. Häll smeten i formen.
instruktion steg 6 fudge
6. Stelnade massan.
instruktion steg 7 fudge
7. Skär i bitar.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

planera Planeringstips:

Gör inte dubbel sats.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylen eller frysen. Håller sig minst 2 månader.

Kommentera receptet på Fudge

Skriv och läs alla 42 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Lotta    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tipset!
   kommentar  Skrivet av  Lotta  
Hej!
Ett tips om man vill ha en mjuk fudge som inte är så "smulig" och "torr",
Jag tog ditt recept på Chokladkola som grund. När den var klar blandade jag i mörk choklad och vispade tills den smält. Jättegott!
 svar  Svar till  H.P    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för tips! Det låter gott och kul med en annan variant!

Skriv och läs alla 42 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Fudge är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus