Kola

Mycket god kola gör du med det här receptet. Tänk på att följa receptet noga för att lyckas! Använd termometer eller gör kulprovet för att veta när kolan är färdig.
kola
Supergott recept på kola. Perfekt julgodis eller till andra tillfällen.
Timglas Tid: 1 ½ timme
Portioner ca 50 st, 90 st i ischokladformar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 sats = 50 bitar (17 g): 65 kalorier, 9 g kolhydrater, 3 g fett, 0 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Gör hemgjord kola så här:

Förberedelser och instruktioner: Använd en kastrull som rymmer minst 3 liter och har en tjock botten, annars är det lätt att det kokar över eller att det bränner fast. Själv använder jag en 5-liters kastrull som jag köpt på IKEA (365+). Använd en träsked med flat kant att röra om med.

Ta en liten form, ca 16x20 cm och klä den med bakplåtspapper. Om du inte har en form kan du tillverka en egen form av aluminiumfolie, ca 16 x 20 cm. Smörj den noga med flytande margarin eller smör. Annars kommer det bli svårt att få loss kolabitarna från folien. Ett annat alternativ är att använda ischokladformar istället.

Så här gör du kolan: Blanda grädde, smör, socker, sirap och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över.

När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.

Låt sedan fortsätta koka. Tiden det behöver koka varierar från allt mellan 5-60 minuter beroende på hur stor yta din kastrull har. För att veta när det är klart läs vidare.

Om du har en kökstermometer kan du använda den. När kolan är 120-125°C är den mjuk-seg och perfekt konsistens tycker jag. Vid 130°C är kolan hård men lite seg i mitten. För att testa vilken konsistens kolan har vid en viss temperatur eller om du inte har någon kökstermometer gör du kulprovet. Det innebär att man tar en liten klick av smeten i ett glas kallt vatten och se om du lätt kan forma smeten till en kula. Då är det klart! Låt annars koka vidare och gör om provet tills det gått igenom testet.

OBS! Akta så du inte bränner dig! Om du provsmaker - var ytterst försiktig! Tänk på att temperaturen är över 100°C!

Häll smeten i den smorda formen och låt svalna och stelna i rumstemperatur. Om du använder ischokladformar - häll upp smeten i något som går att hälla från som har handtag så att du inte bränner dig.

Skär i längder med vass kniv vertikalt och horisontellt så att man får fyrkantiga bitar. Linda in bitarna i smörpapper eller aluminiumfolie.

Lägg kolorna i en burk. Om du använder ischokladformar - lägg smörpapper mellan lagren så de inte kladdar ihop.

OBS! Gör bara en sats åt gången!

kola steg 1-3
1. Ta fram en stor kastrull och en slev med rak kant. 2. Mät upp ingredienserna. 3. Smält och rör om ordentligt.
kola steg 4-6
4. Låt koka upp och koka på medelhög värme ca 5-15 minuter, helst utan att röra om. 5. Smeten pöser upp rejält men ska inte koka över. Så här högt pöste min smet upp. 6. Smeten sjunker sedan och tjocknar och då så måste man röra ordentligt i botten - men inte för häftigt för då kan kolan sockra sig.
kola steg 7-9
7. Låt sedan fortsätta koka. Detta kan ta allt från 5-60 minuter. På denna bild är min kola 97°C. 8. Nu är kolasmeten 122°C och är klar. 9. Ta av kastrullen från plattan. När det slutar bubbla ser smeten ut så här.
kola steg 10-11
10. Glöm inte att smörja din folieform. 11. Häll smeten i formen och låt stelna. Skär sedan bitar med vass kniv, vilket jag gjort på bilden.
kola steg 12-13
12. Om du använder ischokladformar så ställ gärna upp dem på något så blir det lättare att hälla. Jag vände en skål upp och ner. Häll upp smeten i något som går att hälla ur med handtag så att du inte bränner dig. Jag tog ett litermått. 13. Fördela kolasmeten i formarna. Låt svalna.

relaterade artiklar Läs gärna:

  • Kulprovet - Så här gör du kulprovet så du vet när ditt godis är klart!

glödlampa Tips & tricks:

Man kan använda ischokladformar istället för folieformen så får man kolan portionerad direkt.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara kolan svalt, i sval, matkällare eller kylskåp. Håller sig minst 3 veckor.

Se även dessa recept

| Glutenfritt | Godis | Julgodis |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Michael
jag ville ha en mjuk kolla så kokade till 122 grader men det är som om kolan "smälter" i rumstemperatur. Vad har jag gjort för fel då?
✏️ Skrivet av Pernilla
Hej, har alltid lindat in mina kolor i papper men blev nu lite sugen på att prova att hälla smeten direkt i ischokladformar, lät så smidigt. Vad är att föredra? Eller är det bara krångligt med formarna? Och fastnar kolan verkligen inte i formarna?

Kram
✏️ Skrivet av Julen
Du har verkligen en liten form min minsta är
28 cm o 22cm..
Kan jag dubbla smeten eller blir kolan för hög då?
Och hur länge håller kolan om man gör nu i dagarana? Till jul?
💬 Svar till monika ✏️ Skrivet av Susanne
Ja du kan använda plastslev men låt den inte stå i smeten och koka med den om du inte är säker på att den tål det. En del plastslevar t.ex. Rosti Mepal, så tål sleven över 100°C men inte under längre tid, alltså kan man använda den och röra om men man får sedan ta ur sleven.
✏️ Skrivet av monika
Kan man använda plastslev eller smälter den