| Glutenfritt | Godis | Småkakor |

Chokladbollar

Chokladbollar

Enkelt recept på goda chokladbollar! Dessa chokladbollar är rullade i kokosflingor.

Chokladbollar är en riktig klassiker som de flesta tycker om. Det här är ett väl beprövat recept på riktigt goda och enkla chokladbollar som man kan doppa i antingen kokosflingor eller pärlsocker. Chokladbollar är naturligt glutenfria (vanliga havregryn kan innehålla spår av gluten, men man kan även köpa "ren havre" som är helt glutenfritt).
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner 20 st

Ingredienser:

Garnering:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Köp specialframställda havregryn utan gluten t.ex. "ren havre" från Semper eller ersätt havregrynen med kokosflingor eller boveteflingor.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Låt smöret bli rumsvarmt.

Rör smör och socker till en jämn smet, använd gärna med elvisp så går det snabbt.

Tillsätt vaniljsocker och kakao och blanda ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

Tillsätt havregryn, kokosflingor och kaffe eller vatten och rör till en jämn smet för hand eller med elvisp. Om du gör kaffe med snabbkaffepulver rör du ut pulvret i vattnet innan du häller i det i chokladbollssmeten.

Om smeten är väldigt lös och kletig kan man ställa in den i kylen eller frysen en stund innan man rullar bollar.

Häll upp kokosflingor eller pärlsocker i en djup tallrik. Rulla små bollar av smeten och rulla bollarna i kokosflingorna eller pärlsockret.

Lägg chokladbollarna i en burk och förvara i kylskåp. De går också att frysa in.

smör och socker blandas

1. Skär upp smöret och lägg det i en bunke och låt det stå framme ett tag så det blir rumsvarmt. Det tar ca 15-30 minuter. Om du skär smöret i mindre bitar går det fortare. 2. Häll på socker. 3. Blanda smör och socker, använd gärna elvisp.

tillsätt vaniljsocker, kakao, havregryn och kokos

4. Tillsätt vaniljsocker och kakao. 5. Rör till en jämn smet, gärna med elvisp. 6. Tillsätt havregryn och kokosflingor.

blanda kaffe och tillsätt

7. Om du vill ha kaffe i dina chokladbollar så tar du antingen färdigt kaffe som du bryggt eller också gör du som på bilden och häller vatten och frystorkat kaffepulver i en liten skål. 8. Blanda och häll därefter ovanpå havregrynen och kokosflingorna. Om du inte vill ha kaffe häller du bara på vatten eller apelsinjuice. 9. Rör ihop allt till en smet, gärna med elvisp.

rulla i pärlsocker

10. Häll pärlsocker eller kokosflingor i en djup tallrik. På bilden är det pärlsocker. 11. Rulla bollar av smeten. (Om smeten är för lös, ställ in den en stund i kylen eller frysen.) 12. Rulla bollarna i pärlsockret eller kokosflingorna.

chokladbollar rullade i pärlsocker

Chokladbollar rullade i pärlsocker. Huvudbilden ovan visar chokladbollar rullade i kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen. De håller sig minst 3 veckor i kylen och minst 3 månader i frysen.

Kommentera receptet på Chokladbollar

Skriv och läs alla 616 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Knut Ehbäst  
Den god som in i helvete
 svar  Svar till  claes friberg    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Vilken tur att man får kalla de bakverk man bakar hemma vad man vill. :)
   kommentar  Skrivet av  claes friberg  
För att få kallas choklad krävs "Enligt gällande EU-direktiv får en vara som framställs av kakaovaror och sockerarter benämnas choklad när den består av minst 35 procent kakaotorrsubstans, inklusive minst 18 procent kakaosmör och minst 14 procent fettfri kakaotorrsubstans." choklad är choklad... inget av det som krävs för att få kallas choklad återfinns i receptet.

Skriv och läs alla 616 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Chokladbollar är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus