| Muffins & Mjuka Kakor |

Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

kärleksmums - mockarutor

Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!

Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

  2. Smält smöret och låt svalna.

  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  6. Bred ut smeten i formen.

  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
1. Form med bakplåtspapper.
instruktion steg 2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
2. Smält smöret.
instruktion steg 3.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
3.1. Ägg och strösocker.
instruktion steg 3.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
3.2. Ljusgul pösig smet.
instruktion steg 4.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
4.1. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
instruktion steg 4.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
4.2. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 5.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
5.1. Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
instruktion steg 5.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
5.2. Blanda.
instruktion steg 6 mockarutor / kärleksmums / snoddas
6. Utbredd smet.
instruktion steg 7.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
7.1. Grädda i ugnen.
instruktion steg 7.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
7.2. Färdiggräddad kaka.
instruktion steg 8.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
8.1. Smält smör till glasyren.
instruktion steg 8.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
8.2. Ingredienser till glasyren.
instruktion steg 8.3 mockarutor / kärleksmums / snoddas
8.3. Glasyren klar.
instruktion steg 9.1 mockarutor / kärleksmums / snoddas
9.1. Glasyren utbredd på kakan.
instruktion steg 9.2 mockarutor / kärleksmums / snoddas
9.2. Strö över kokosflingor.
instruktion steg 10 mockarutor / kärleksmums / snoddas
10. Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Kommentera receptet på Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Skriv och läs alla 646 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Malin    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det antar jag, tänk bara på att ugnsformens yta också ska dubblas. (Och det är ytan som ska dubblas, du kan inte dubbla båda kanterna för då blir ytan 4 ggr större istället för 2 ggr större, det kanske du vet men skriver det för säkerhetsskull eftersom det är ett vanligt misstag.)
   kommentar  Skrivet av  Malin  
Hej, går det att dubbla hela satsen?

MVH/malin
 svar  Svar till  Maria    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag tror faktiskt inte det spelar någon roll, det går bra vilket som.

Skriv och läs alla 646 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus