| Muffins & Mjuka Kakor |

Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

kärleksmums - mockarutor

Så goda chokladkakor med glasyr med smak av choklad och kaffe. Det är nog inte för inte att detta bakverk har så många namn, kärleksmums och mockarutor men även snoddas. Följ receptet, ät och njut!

Klassiska mockarutor som även kallas kärleksmums. Mjuk kaka som bakas i långpanna och glaseras med en chokladglasyr. Mycket goda rutor. Detta recept har jag gjort många gånger!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme, varav 30 minuters arbete
Portioner ca 15-30 st beroende på hur stora rutor man skär

Ingredienser:

Glasyr:

Garnering:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Sätt på ugnen på 225°C.

    Ta fram en ugnsform, ca 25 x 35 cm med minst 3 cm hög kant.

    Smörj den med smör och bröa med ströbröd eller kokosflingor. Du kan också klä formen med bakplåtspapper.

  2. Smält smöret och låt svalna.

  3. Knäck äggen och häll på sockret i en bunke. Vispa till en ljusgul pösig smet, gärna med elvisp.

  4. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen.

  5. Tillsätt mjölk, vetemjöl och det smälta smöret. Blanda till en jämn smet, använd en slev eller kör med elvisp på lägsta hastighet. Vispa inte längre tid än att det är blandat.

    (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att inte gräva med decilitermåttet i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar för mycket. Häll istället upp mjölet i litermått eller väg det.)

  6. Bred ut smeten i formen.

  7. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i 10-15 minuter. Gör under tiden glasyren.

    Låt kakan svalna under bakhandduk tills glasyren är klar. (Det spelar ingen roll om kakan är varm eller har svalnat helt när du breder på glasyren.)

  8. Glasyr och garnering:

  9. Smält smöret till glasyren i en kastrull. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt resten av ingredienserna till glasyren: kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Rör ihop till en jämn smet.

    Om glasyren blir för tjock tillsätt mer kaffe eller vatten, men tänk på att det bara behövs små mängder vätska för att göra stor skillnad. Blir glasyren för tunn kan man tillsätta mer florsocker. Glasyren ska vara lagom tjock så att den går lätt att breda ut i ett jämnt lager på kakan.

    (Kakaon kan siktas för att slippa klumpar, men det brukar gå bra att vispa bort.)

    (Istället för färdigbryggt kaffe går det bra med snabbkaffepulver och vatten.)

  10. Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. (Om kakan är varm eller kall spelar ingen roll.)

    Strö över kokosflingor.

    Låt stå tills glasyren stelnat. Har du bråttom - ställ kakan kallt så går det fortare.

  11. Skär kakan i fyrkantiga bitar. Ät direkt eller lägg i en burk. Går bra att frysa.

Beskrivande bilder

Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 1
1. Form med bakplåtspapper.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 2
2. Smält smöret.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 3.1
3.1. Ägg och strösocker.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 3.2
3.2. Ljusgul pösig smet.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 4.1
4.1. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker, kakao.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 4.2
4.2. Vispa till en jämn smet.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 5.1
5.1. Tillsätt vetemjöl, mjölk och smälta smöret.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 5.2
5.2. Blanda.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 6
6. Utbredd smet.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 7.1
7.1. Grädda i ugnen.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 7.2
7.2. Färdiggräddad kaka.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 8.1
8.1. Smält smör till glasyren.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 8.2
8.2. Ingredienser till glasyren.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 8.3
8.3. Glasyren klar.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 9.1
9.1. Glasyren utbredd på kakan.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 9.2
9.2. Strö över kokosflingor.
Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas steg 10
10. Skär i fyrkantiga bitar.

byt ut Variationstips:

Kokosflingorna kan bytas ut mot strössel. Är man allergisk mot ägg kan äggen bytas ut mot No Egg.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Går bra att frysa. Hållbarhet ca 3-6 månader.

Kommentera receptet på Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas

Skriv och läs alla 619 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Jenny    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-02-26 23:40
Se gärna även mitt förra svar som jag precis skrev. Jag har nyligen uppdaterat receptet. Vätskemängden i glasyren spelar stor roll, visst tjocknar den när den svalnar men det enklaste är ju att minska vätskan i glasyren så blir det minst problem och enklast tycker jag. Jag har nu ändrat det i receptet och skrivit in det i texten också så jag hoppas det ska bli väldigt tydligt och enkelt! Tack för dina synpunkter och tips som du delar med dig av! Skriv gärna igen och berätta vad du tycker om förändringarna!
 svar  Svar till  Kent    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-02-26 23:37
Man kan ta lite mindre vätska i glasyren så rinner den inte av så lätt. Jag har nu uppdaterat receptet med nya bilder steg för steg och då har jag tagit lite mindre vätska i glasyren också. Tar man för mycket vätska i förhållande till florsocker så blir glasyren för rinnig och då rinner det lätt av. Så det enklaste är att minska mängden kaffe lite (vilket jag nu redan gjort i receptet) men går förstås att minska ännu mer. Märker man att glasyren blir för tjock kan man alltid ha i mera kaffe (eller vatten), men man får vara försiktig för det är små mängder vätska vi pratar om. 1 tsk kaffe eller vatten gör stor skillnad.
 svar  Svar till  Madelaine    kommentar  Skrivet av  Susanne  2015-02-26 23:36
Ja jag tror att det går bra att byta till mjölkfritt. Skriv gärna hur det blev om du provar!

Skriv och läs alla 619 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Mockarutor / Kärleksmums / Snoddas är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne