| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Morotskaka

morotskaka

Mycket god morotskaka med färskostglasyr. Passar bra till fika eller efterrätt.

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som passar perfekt med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
Portioner 1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Tag fram en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.

    Smörj den med smör och beströ den med ströbröd.

    (Tips: använd slickepott när du smörjer med smör så går det snabbt och kladdfritt.)

  2. Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

    Skala morötterna.

    Om du använder matberedare: Skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

    Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och finhacka mandeln.

  3. Tillsätt ägg, strösocker, kanel, ev. ingefära, vaniljsocker och bakpulver.

    Med matberedare: Kör ca 30 sek med matberedaren.

    Utan matberedare: Kör ca 30 sekunder med elvisp tills smeten blir fluffig och blandad. Man kan även vispa för hand, då tar det lite längre tid.

  4. Tillsätt olja och vetemjöl.

    Med matberedare: Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt.

    Utan matberedare: Använd elvispen på lägsta hastighet eller rör med en sked tills det blir en jämn smet.

  5. Häll smeten formen.

    Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 45 min.

    (Man ser att kakan är klar när den släpper kanten och man kan även om man är osäker prova med en provsticka som ska vara torr när kakan är klar.)

  6. Låt morotskakan stå i formen 5-10 minuter.

    Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå (så att kakan hamnar i men under formen) och låt morotskakan kallna.

  7. Gör glasyren. Blanda färskost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft.

  8. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

    Förvara morotskakan i kylskåp före och efter servering.

Beskrivande bilder

smord och bröad form med löstagbar kant
1. Smord och bröad form med löstagbar kant.
morötter och mandel i matberedare
2.1. Morötter och mandel i matberedare.
morötter och mandel finhackat
2.2. Morötter och mandel finhackat.
ägg, strösocker, kanel, ingefära, vaniljsocker och bakpulver tillsatt
3.1. Alla ingredienser utom mjöl och olja tillsatt.
smeten blandad
3.2. Smeten blandad.
olja och vetemjöl tillsatt
4.1. Olja och vetemjöl tillsatt.
morotskaksmeten klar
4.2. Morotskaksmeten klar.
ogräddad morotskaka
5.1. Ogräddad morotskaka.
morotskakan i ugnen
5.2. Morotskakan i ugnen.
morotskakan färdiggräddad
6. Morotskakan färdiggräddad.
färskost, florsocker och pressad lime
7.1. Färskost, florsocker och pressad lime.
glasyren till morotskaka
7.2. Glasyren blandad och klar.
glasyren utbredd på morotskakan
8. Glasyren utbredd på morotskakan.

byt ut Variationstips:

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.

Kommentera receptet på Morotskaka

Skriv och läs alla 197 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  kajsa  
hej, min glasyr blir rinnande och jättelös när jag gör enligt receptet, ska den stå kallt och stelna till eller vad gör jag för fel?
   kommentar  Skrivet av  sabrin  
Hej, jag ska göra morotskaka för första gång, men har inga mandel hemma. går det att utan mandel? Mvh sabrin
 svar  Svar till  adam    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Jag gjorde glasyren precis som det står i receptet. Jag blandade färskost, florsocker och pressad lime. Färskosten jag använde var den från Arla som ses här. Det går även bra med philadelphiaost eller liknande. Det händer inte mer när du blandar än att det blir blandat. Vet inte riktigt vad du menar?

Skriv och läs alla 197 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Morotskaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus