| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Morotskaka

morotskaka

Mycket god morotskaka med färskostglasyr. Passar bra till fika eller efterrätt.

En mycket god morotskaka som är superenkel och går snabbt att göra i matberedare, men går även att göra för hand. Morötterna gör att kakan blir saftig. Len och fin färskostglasyr som gifter sig med kakan och smälter i munnen! Servera till fika eller dessert!
Timglas Tid: 2,5 timmar varav 15-30 min arbete (beroende på om du har matberedare eller inte), tiden inkluderar tid för kakan att svalna och glasyren att stelna
Portioner 1 kaka, ca 8-12 bitar

Ingredienser:

Glasyr:

laktosfritt Laktosfritt - Byt ut philadelphiaosten mot soja-cream cheese.

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.

Skala morötterna. Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.

Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.

Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.

Häll ner oljan i smeten.

Ta fram en bunke och blanda kanel, ev. ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.

Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.

Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.

Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.

Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.

Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.

Morotskaka med matberedare

1. (Man kan också göra detta för hand!) Lägg morötter och mandel i matberedaren och kör tills det blir finfördelat, som vi ser i bild 2. Tillsätt övriga ingredienser (bild 3) och kör tills det blir blandat.

ogräddad och gräddad morotskaka

4. Häll smeten i en smord och bröad rund bakform. 5. Den färdiggräddade kakan. Låt stå i formen 5-10 minuter innan du stjälper upp den.

Morotskaka med glasyr

6. Stjälp upp morotskakan på ett fat. 7. Bred på glasyren. Ställ sedan kallt

byt ut Variationstips:

Om man är allergisk eller inte gillar nötter eller mandel så kan dessa uteslutas.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Morotskakan går bra att frysa (med glasyr) och håller sig då 3-6 månader. Annars kan den förvaras i kylskåp ca 5 dagar.

Kommentera receptet på Morotskaka

Skriv och läs alla 179 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  ouise    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-08-17 23:20
Jag tror att det generellt fungerar bra att göra det. Jag tycker det är lagom med 0,75 dl sötströ istället för 1 dl strösocker. Men eftersom jag inte provat att byta ut detta i alla mina recept vågar jag inte lova något. Skriv gärna om du provar!
   kommentar  Skrivet av  ouise  2014-08-17 21:59
Kan man ersätta strösocker med typ ICA:s Sötströ i era recept?
 svar  Svar till  Malin    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-06-14 15:39
Kan du ha tagit för mycket pressad citron? Annars så måste vätskan komma från Philadelphiaosten och den är ju i normala fall fast i konsistensen och inte alls vattnig så det verkar konstigt. Annat att kontrollera är väl att du använde en torr skål och sked att röra ihop glasyren med. Skriv gärna igen och berätta om du kommer på vad det kan ha berott på!

Skriv och läs alla 179 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Morotskaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne