| Muffins & Mjuka Kakor |

Banankaka

banankaka

Enkelt recept på en god banankaka med smak av banan, kanel och ingefära.

Mycket god banankaka som är en sockerkaka med smak av banan, ingefära och kanel. Perfekt recept att göra när bananerna börjar bli mörka i skalet.
Timglas Tid: 1 timme och 15 min varav 1 timme i ugnen
Portioner 1 banankaka

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Gör så här:

Smörj och bröa en sockerkaksform med hål i mitten som rymmer ca 1 ½ liter.

Du kan använda elvisp genom hela receptet så går det fort!

Låt matfettet bli rumsvarmt. Rör ihop matfett och socker.

Tillsätt äggen ett i taget och vispa till en jämn smet.

Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, ingefära och kanel.

Rör ihop med det andra till en jämn smet.

Blanda ihop vatten och snabbkaffepulver om du vill ha det istället för mjölk. Mosa bananerna ordentligt.

Tillsätt mjölken eller kaffeblandningen samt de mosade bananerna till smeten och rör till en jämn smet.

Häll i smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 1 timma.

Låt banankakan svalna några minuter innan du stjälper upp den på ett fat. Låt svalna under sockerkaksformen.

Förvara sedan i plastpåse eller frys in, såvida du inte äter upp den direkt!

servera Serveringstips:

Pudra med florsocker.

glödlampa Tips:

Allra godast blir banankakan med mogna bananer, där skalet blivit brunt.

GI GI Tips:

Använd fullkornsvetemjöl eller dinkelmjöl istället för vanligt vetemjöl. Ta farinsocker och/eller råsocker eller en blandning av dessa sockersorter istället för allt (eller en del av) strösockret. Ett förslag är att ta 1 dl av strösocker, 1 dl råsocker och 1 dl farinsocker. Dock kommer GI fortfarande vara högt även med dessa förändringar.

byt ut Variationstips:

Om du inte har bikarbonat hemma kan du istället ta enbart bakpulver. Ta då totalt 2,5 tsk bakpulver. Man kan också byta ut 1 dl av strösockret mot brun farin. Ett annat tips är att byta ut ingefära och kanel mot nystötta kardemummakärnor, tillsätta hackade valnötter och "bröa" formen med kokosflingor.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Banankakan går bra att frysa. Ett tips är att frysa den i halvor eller i bitar ifall man inte vill tina upp hela på en gång. Hållbarhet ca 3-6 månader i frysen. I rumstemperatur håller sig banankakan ca 1 vecka, i kylskåp lite längre. Tänk på att förvara den lufttätt, i en plastpåse så att den inte torkar.

Kommentera receptet på Banankaka

Skriv och läs alla 39 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Annika  2012-03-15 20:22
Jag bakade banankaka idag! Jag tog bara 3 dl mjöl istället för 5 och ingen ingefära, och 2 tsk bakpulver. Det blev gott! Gjorde den i en rund form med löstagbar kant.
 svar  Svar till  liz    kommentar  Skrivet av  Susanne  2012-01-04 00:16
Ja det kan man.
   kommentar  Skrivet av  liz  2012-01-02 19:01
Kan man skippa ingefäran i kakan?

Skriv och läs alla 39 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Banankaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne