| GI Recept | Lunch |

Pannkakor med lägre GI

gi pannkakor

Servera pannkakorna med bär, på bilden tinade frysta hallon. Mycket gott och nyttigt! Pannkakor med fullkornsvetemjöl är också lite mer mättande än vanliga pannkakor men annars lika goda!

Goda, lite nyttigare pannkakor med lägre GI gör du enkelt med detta recept. Den stora skillnaden med det här receptet mot "vanliga" pannkakor är att vetemjölet är utbytt mot fullkornsvetemjöl alternativt en blandning av grahamsmjöl och vetemjöl. Sedan gör även tillbehören stor skillnad med färska bär istället för sylt eller socker.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 30 minuter
Portioner ca 10 pannkakor
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Pannkakssmet:

Serveringstillbehör:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Mät upp mjöl och salt i en bunke. Blanda.

  2. Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.

    Vispa sedan i resten av mjölken.

  3. Knäck i äggen och vispa till en jämn smet.

    Låt smeten stå och svälla, gärna ca 20 minuter, så håller pannkakssmeten ihop bättre.

  4. Hetta upp en stekpanna på medelhög effekt med en klick smör (för varje pannkaka). När smöret slutar bubbla är det lagom varmt och dags att börja steka.

  5. För varje pannkaka:

  6. Vispa i botten av pannkakssmeten (mjölet sjunker snabbt till botten så det behövs för att få en jämn smet). Gör alltid detta precis innan du häller upp smeten i stekpannan.

    Häll i 0,5 - 1 dl smet beroende på hur stor stekpanna du har och hur tunna pannkakor du vill ha. Man får prova sig fram. När du hällt på smeten, ta upp stekpannan och vinkla den så att smeten rinner ut över hela stekpannans yta.

  7. När ytan stelnat och blivit matt och den fått lite färg längst ut på kanten (brukar ta ca 1-2 min) är det dags att vända och grädda andra sidan. Lyft med en stekspade och vänd pannkakan och stek den på andra sidan som brukar gå fortare (ca 30 sek - 1 min). Färgen ska vara ljust gulbrun på båda sidorna när de är klara.

    Lägg den färdiga stekpannan på ett fat.

    Lägg en klick smör i stekpannan och stek sedan nästan pannkaka. Justera värmen på spisen om det behövs. Upprepa tills smeten är slut. Glöm inte att röra om i botten av smeten för varje pannkaka.

    Om pannkakorna gräddas för långsamt, höj effekten på plattan och blir de brända utan att bli genomgräddade så sänk.

  8. Servering:

  9. Förbered tillbehören. Tina bär och vispa grädde. Servera pannkakorna med tillbehören.

Beskrivande bilder

instruktion steg 1.1 pannkakor med lägre gi
1.1. Mjöl och salt.
instruktion steg 1.2 pannkakor med lägre gi
1.2. Mjöl och salt blandat.
instruktion steg 2.1 pannkakor med lägre gi
2.1. Tillsätt hälften av mjölken.
instruktion steg 2.2 pannkakor med lägre gi
2.2. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 2.3 pannkakor med lägre gi
2.3. Tillsätt resten av mjölken.
instruktion steg 2.4 pannkakor med lägre gi
2.4. Vispa till en jämn smet.
instruktion steg 3.1 pannkakor med lägre gi
3.1. Vispa ner äggen.
instruktion steg 3.2 pannkakor med lägre gi
3.2. Pannkakssmeten klar.
instruktion steg 4 pannkakor med lägre gi
4. Dags att börja steka.
instruktion steg 5.1 pannkakor med lägre gi
5.1. Häll smet i stekpannan.
instruktion steg 5.2 pannkakor med lägre gi
5.2. Lyft och vinkla stekpannan så smeten rinner ut och fördelar sig.
instruktion steg 6.1 pannkakor med lägre gi
6.1. Vänd pannkakan.
instruktion steg 6.2 pannkakor med lägre gi
6.2. Stek på andra sidan.
instruktion steg 7.1 pannkakor med lägre gi
7.1. Blåbär och hallon.
instruktion steg 7.2 pannkakor med lägre gi
7.2. Pannkaka serverad med vispad grädde, blåbär och hallon.

glödlampa Tips:

Om dina pannkakor går sönder så beror det antagligen på att du inte rört om i smeten ordentligt precis innan du hällt på smeten, eller att pannkakan inte är tillräckligt genomgräddad när du vänder på den vilket kan bero på för hög värme eller att du inte väntat tillräckligt länge.

planera Planeringstips:

Använd två stekpannor så går gräddningen fortare.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara överblivna pannkakor i kylskåpet med plastfolie över. Pannkakorna kan också frysas och håller sig då 3-6 månader.

Kommentera receptet på Pannkakor med lägre GI

Skriv och läs alla 23 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  pk    kommentar  Skrivet av  Susanne  

Du behöver ingen pannkakslagg. Jag steker alltid med vanlig stekpanna och det går jättebra!

Tänk på att vispa på botten i bunken med smet innan du häller upp smet i stekpannan VARJE gång! Det är absolut viktigast och vanligaste felet.

   kommentar  Skrivet av  pk  
Någon som har tips på hur man ska få pannkakorna att bli "bra" även om man inte har en pannkakslagg?!
   kommentar  Skrivet av  någon  
Ska göra nu. Hoppas att de kommer att smaka bra =)

Skriv och läs alla 23 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Pannkakor med lägre GI är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus