| Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Sockerkaka

Sockerkaka recept

Gör detta recept på en god klassisk sockerkaka.

En vanlig god klassisk sockerkaka som är enkel att göra! Väl beprövat recept som jag gjort många gånger.
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

Smörj och bröa en hålform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa ihop med elvisp.

Tillsätt vetemjölet och kör försiktigt med elvispen.

Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.

Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen.

sockerkaka steg 1-3

1. Smörj och bröa en sockerkaksform. 2. Knäck äggen i en bunke och häll på strösockret. 3. Vispa till en ljus vit smet med elvisp.

sockerkaka steg 4-6

4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. 5. Vispa till en jämn smet. 6. Tillsätt vetemjölet.

sockerkaka steg 7-9

7. Vispa försiktigt (på lägsta hastighet) ihop till en jämn smet som blir ganska seg. 8. Smält smöret. 9. Häll på vattnet.

sockerkaka steg 10-12

10. Låt få ett uppkok. 11. Häll det smälta smöret i smeten och vispa på lägsta hastighet snabbt ihop till en jämn smet. Det är viktigt att man gör detta snabbt så att kakan snabbt kommer in i ugnen.

sockerkaka steg 13-15

13. Häll smeten i formen. 14. Ställ in i nedre delen av ugnen i 175°C. 15. Grädda sockerkakan i ca 45 minuter tills den fått fin färg och lossnar från kanten.

sockerkaka steg 16-18

16. Låt kakan svalna ett par minuter. 17. Stjälp sedan upp den på ett fat. Lossa formen men lägg över den igen och låt svalna. 18. Den färdiga sockerkakan.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Kommentera receptet på Sockerkaka

Skriv och läs alla 444 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Ingela Forsberg    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-04-06 22:05
Roligt att höra! :)
   kommentar  Skrivet av  Ingela Forsberg  2014-04-06 17:14
Allt fungergad perfekt. Kakan blev hög och fin och smakade jättebra.
   kommentar  Skrivet av  Sara  2014-02-06 16:02
Jag gjorde samma steg som det står, men till slut får jag en hård sockerkaka, varför? :(

Skriv och läs alla 444 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sockerkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne