| Laktosfritt | Muffins & Mjuka Kakor |

Sockerkaka

sockerkaka

Mycket god och saftig sockerkaka, perfekt att servera till fikat.

En mycket god och saftig sockerkaka som är enkel att göra. Väl beprövat recept på klassisk sockerkaka som jag verkligen rekommenderar dig att prova.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 1 timme
Portioner 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar

Ingredienser:

Till formen:

Sockerkaka:

laktosfritt Laktosfritt - Ta laktosfritt smör.
glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot Semper Mix och ta glutenfritt ströbröd.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Smörj och bröa en sockerkaksform, lite större än 1,5 liter. Sätt ugnen på 175°C.

    (Tips när du smörjer: använd en slickepott så går det snabbt och kladdfritt att smörja med vanligt smör. Strö sedan i ströbröd som fastnar i smöret, häll bort överflödigt ströbröd. Använder man en sockerkaksform med non-stick-beläggning är det inte säkert man behöver smörja och bröa formen för sockerkakan lossnar ändå.)

  2. Mät upp ägg och strösocker i en bunke. Vispa vitt och pösigt med elvisp (tar ca 30-45 sek).

  3. Tillsätt vaniljsocker och bakpulver. Vispa snabbt ihop med elvisp (ca 5 sek).

  4. Tillsätt vetemjölet och kör med lägsta hastighet på elvispen till en jämn smet. Kör inte längre tid än att det är blandat.

  5. Smält smöret, häll i vatten och låt få ett uppkok.

  6. Häll smörblandningen i smeten och rör för hand eller vispa till en jämn smet, om man använder elvisp, kör på lägsta hastighet. Häll smeten i formen.

    (Rör/vispa inte smeten mer än att det är blandat. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.)

  7. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter. 

    (Kakan ska få fin gyllene färg och man ska se att den släpper formens kant. Man kan även testa med en provsticka som ska vara torr när sockerkakan är klar.)

  8. Låt sockerkakan svalna i formen några minuter. Stjälp sedan upp den på ett fat. Låt kakan kallna under formen.

Beskrivande bilder

Sockerkaka steg 1
1.1. Smörj gärna med slickepott.
Sockerkaka steg 1.2
1.2. Smord och bröad form.
Sockerkaka steg 2
2.1. Ägg och strösocker.
Sockerkaka steg 2.2
2.2. Ägg och strösocker pösigt vispat.
Sockerkaka steg 3
3. Vaniljsocker och bakpulver.
Sockerkaka steg 4
4.1. Tillsätt vetemjöl.
Sockerkaka steg 4.2
4.2. Blandat.
Sockerkaka steg 5
5.1. Smält smör.
Sockerkaka steg 5.2
5.2. Häll i vatten.
Sockerkaka steg 5.3
5.3. Smör och vatten kokar.
Sockerkaka steg 6
6.1. Tillsätt smörblandningen.
Sockerkaka steg 6.2
6.2. Smeten färdig.
Sockerkaka steg 6.3
6.3. Smeten i formen.
Sockerkaka steg 7
7. Grädda i ugnen.
Sockerkaka steg 8
8.1. Färdiggräddad sockerkaka.
Sockerkaka steg 8.2
8.2. Stjälp upp och låt svalna under formen.
Sockerkaka steg 8.3
8.3. Sockerkakan klar att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon eller blåbär så har en enkel sockerkaka blivit en lyxig dessert.

byt ut Variationstips:

För en sockerfri sockerkaka för diabetiker kan du byta ut strösocker mot canderel strö (läs på förpackningen). Vaniljsockret kan du antingen utesluta eller ha kvar, det är ju väldigt liten mängd.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Sockerkakan går bra att frysa, hel, halv eller i bitar. Hållbarhet ca 6 månader. I rumstemperatur håller den sig en vecka.

Kommentera receptet på Sockerkaka

Skriv och läs alla 471 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Netten  2015-07-02 16:43
Undrar bara om man kan byta ut sockret mot sötströ.
Netten
 svar  Svar till  Tomas M    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-06-14 14:48
Tack så mycket!!! Kul att höra och tack för tipset!! :)
 svar  Svar till  Irene    kommentar  Skrivet av  susnet  2015-06-14 14:48
Tack snälla du för de fina orden! :)

Skriv och läs alla 471 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Sockerkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne