Brownies

Enkelt recept på goda brownies som är en sorts amerikanska chokladrutor.
brownies
Mycket goda brownies får man med detta enkla recept.
Timglas Tid: 1 timme, varav 35 minuter i ugnen
Portioner ca 24 st
Näringsvärde Näringsvärde per brownie (31 g): 121 kalorier, 14 g kolhydrater, 6 g fett, 2 g protein, 1 g fibrer

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 150 °C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och låt resten smälta av befintlig värme. Rör om då och då.

    smält smör
    Smält smör.
  2. Ta fram en ugnsform ca 20x35 cm och smörj och bröa den eller klä den med bakplåtspapper.

    (Har du en bra form med non-stick-beläggning i bra skick så kan du ta den som den är utan att smörja och bröa eller använda bakplåtspapper.)

    en ugnsform
    En ugnsform (keramisk beläggning behöver ej smörjas).
  3. Hacka nötterna grovt, antingen i matberedare, med en hackare eller för hand med en vass kniv på en skärbräda.

    (Om man inte tål eller gillar nötter kan dessa uteslutas från receptet)

    hackade hasselnötter i matberedare
    Hackade hasselnötter i matberedare.
  4. Tillsätt strösocker, kakao, äggen, vaniljsocker, bakpulver och salt till det smälta smöret. Vispa till en jämn smet med handvisp eller elvisp på lägsta hastighet.

    ingredienser tillsatt till det smälta smöret
    Strösocker, kakao, ägg, vaniljsocker, bakpulver och salt tillsatt till det smälta smöret.
    en jämn smet
    En jämn smet.
  5. Tillsätt de hackade nötterna och vetemjölet. Rör eller vispa till en jämn smet (går bra att använda elvisp på lägsta hastighet).

    (Häll upp mjölet eller väg det, undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen eftersom mjölet då packas och man tar för mycket vilket leder till torra brownies.)

    nötter och vetemjöl tillsatt
    Nötter och vetemjöl tillsatt.
    brownies-smeten klar
    Brownies-smeten klar.
  6. Häll smeten i formen.

    brownies-smeten i formen
    Brownies-smeten i formen.
  7. Grädda brownies i 150°C i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

    färdiggräddade brownies
    Färdiggräddade brownies.
  8. Låt brownisarna svalna. Skär dem i rutor när kakan är ljummen eller helt avsvalnad.

    (Om man gräddat i form utan bakplåtspapper så stjälper man upp kakan på en skärbräda och skär enklast från undersidan. Har man gräddat med bakplåtspapper kan man bara lyfta upp det på en skärbräda och skära från ovansidan. Alternativt skär man rutorna med en kniv som inte förstör formen när kakan ligger i formen men det blir mer smuligt om man inte kan använda en vass kniv.)

    Servera eller lägg i burk med lock med smörpapper mellan lagren. Går bra att frysa.

    skär i rutor
    Skär i rutor.
    brownies klara att servera
    Brownies klara att servera.

servera Serveringstips:

Servera med vispad grädde och hallon. Det blir då en smaskig och fin efterrätt!

byt ut Variationstips:

Man kan om man vill garnera brownies. T.ex. kan man smälta 100 g choklad och breda ut och sedan lägga en valnöt på varje brownie.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Brownies går bra att frysa och håller sig minst 3 månader i frysen.

Se även dessa recept

| Muffins & Mjuka kakor |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av AHMED Ismail
Wow älskar browniesen jag bakade utan nötter
✏️ Skrivet av Anonym
Hej! Jag älskade dessa brownies. Dom var helt underbara! Tack för mig.
✏️ Skrivet av Sophia
Mycket goda brownies! De kommer jag baka flera gånger!
✏️ Skrivet av Kingen94
Goda
✏️ Skrivet av Sofia
Provade byta nötter mot rostade solroskärnor, också gott o helt ok som budgetvariant om man ej har råd med nötter.