⭐ webmaster
Nötkladdkaka
Ingredienser:
- 100 g smör
- 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
Servering:
- ca 5 dl vispgrädde
Utrustning:
- 1 st form med löstagbar kant / springform ca 20 cm i diameter
- elvisp
Ugn:
- 175 °C i mitten av ugnen i ca 15 minuter med över- och undervärme
Gör så här:
-
Smält smöret, tag bort kastrullen från värmen när drygt hälften av smöret smält och rör om tills allt smör har smält.
- 100 g smör
-
Hacka nötterna grovt. Använd en vass kniv.
- 1,5 dl (100 g) hasselnötkärnor
-
Smörj en rund form ca 20 cm i diameter och beströ den med ströbröd.
-
Tillsätt ägg, strösocker, vaniljsocker, kakao och salt. Vispa till en jämn smet, använd gärna elvispen (ca 30 sekunder).
- 2 st ägg
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 msk kakao
- 0,5 tsk salt
-
Tillsätt vetemjölet.
Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet på lägsta hastigheten med elvispen eller med en sked.
(Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det eller väga det. Om du gräver i påsen med decilitermått packas mjölet och det blir för mycket vilket leder till en torrare kaka.)
- 1,5 dl (90 g) vetemjöl
-
Häll smeten i formen och bred ut den. Strö över de hackade nötterna.
-
Grädda i 175°C i ca 15 minuter i mitten av ugnen.
(Tiden i ugnen är avgörande för kladdigheten. För en kladdigare kladdkaka grädda kortare tid. Tänk även på att om du tar en större form så blir tiden i ugnen kortare.)
-
Låt nötkladdkakan svalna. Ställ den i kylskåp i minst en timme.
Flytta om du vill över kladdkakan till ett serveringsfat.
Servera med vispad grädde.
- ca 5 dl vispgrädde
Serveringstips:
Tips & tricks:
Planeringstips:
Hållbarhet och förvaring:
⭐ webmaster
Är det bara jag som märker att du har glömt tillsätta smält smör i nötkladdkaka.
Mvh