| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kladdkaka

Kladdkaka recept

Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Mycket gott och uppskattat recept på kladdkaka!

Enkelt och gott recept på kladdkaka - en chokladtårta som är mångas favorit. Kladdkaka är gott till efterrätt eller som tårta med grädde till. Prova detta recept som är väl beprövat och som har tydliga bilder steg för steg.
Timglas Tid: 20 minuters jobb + 20 min i ugnen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175°C.

Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron. Det kan vara bra att dela smöret i mindre bitar innan så går det fortare. I mikron kan ca 400 W vara lämplig effekt för att det inte ska skvätta smör.

Låt sedan det smälta smöret stå framme och svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen.

Tillsätt mjölet. Tillsätt sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som man kan smöra och bröa om man vill.

Grädda i 175°C i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdigare kladdkaka så tar man kortare tid i ugnen.

När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras.

Ingredienser till kladdkaka

Ingredienserna du behöver till kladdkaka: Vaniljsocker, strösocker, smör, ägg, vetemjöl och kakao.

Smälta smör

1. Smält försiktigt smöret i en kastrull eller i en skål i mikron på halv effekt, ca 400W. 2. Det färdigsmälta smöret.

Ägg och socker

3. Jag brukar knäcka ägg (ett i taget) i en liten skål med tunn kant. 4. Äggen hälls sedan över till en bunke. 5. Häll på sockret över äggen.

Kladdkakesmeten steg 1

6. Vispa ägg och socker gärna med en elvisp tills smeten blir ljusgul. 7. Tillsätt vaniljsocker och kakao. 8. Vispa till en jämn smet.

Kladdkakesmeten steg 2

9. Den jämna fina kladdkakesmeten. 10. Tillsätt vetemjöl. 11. Vispa till en jämn smet.

Kladdkaka smet steg 3

12. Den jämna smeten efter att vetemjöl tillsatts. 13. Tillsätt det smälta smöret. 14. Vispa till en jämn smet.

Kladdkakan i ugnen

15. Häll kladdkakesmeten i en rund form. 16. Smeten behöver inte bredas ut eftersom den smälter ut i ugnen. 17. Ställ in kladdkakan mitt i ugnen.

Färdig kladdkaka

18. Kladdkakan är klar och dags att ta ur ugnen. 19. Den färdiga kladdkakan sjunker ihop lite efter att man tagit ur den ur ugnen. 20. Låt kladdkakan svalna i rumstemperatur.

Kladdkaka till servering

Den färdiga kladdkakan redo att serveras med förslagsvis vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Kladdkakan går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Kommentera receptet på Kladdkaka

Skriv och läs alla 1481 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Jenny  2014-04-23 20:51
Jag har bakat kladdkaka minst 1 gång i veckan varje år. Jag har haft mitt "egna" recept och den har blivit jätte god. Den har till och med varit så god så folk ringer och ber mig komma och göra kladdkaka hemma hos dem. Jag har känt att det kanske går att piffa upp den och av en slump hittade jag till din sida. Läste ditt recept och eftersom jag har gjort kladdkaka så många gånger kan jag via recepten räkna ut vad det kan smaka. Nu har jag gjort efter ditt recept 2 ggr eller ja, jag har lite mer vaniljsocker och kakao, men det är ju såklart efter smak,Första gången blev den väldigt god men jag råkade ha värmen på 200 grader. Idag (nyss) gjorde jag exakt samma men jag hade ugnen på 150 grader i 17 minuter och sen drog jag upp ugnen 175 grader i 4 min och den blev supergod. Min pojkvän tvingar mig nu i skrivande stund att göra en till och skäller på mig för att jag har ätit så mycket på den :) haha
   kommentar  Skrivet av  Bajen1001  2014-02-19 19:37
Glömde att smörja. OBS! GÖR INTE DET! GLÖM INTE!
 svar  Svar till  Frida    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-02-16 03:37
Ja formens storlek spelar stor roll. Tar man en mindre form så ligger ju smeten i ett tjockare lager och då blir gräddningstiden längre.

Skriv och läs alla 1481 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne