| Efterrätter | Muffins & Mjuka Kakor |

Kladdkaka

Kladdkaka recept

Kladdkaka - ett recept på en kladdig chokladtårta. Mycket gott och uppskattat recept på kladdkaka!

Enkelt och gott recept på kladdkaka - en chokladtårta som är mångas favorit. Kladdkaka är gott till efterrätt eller som tårta med grädde till. Prova detta recept som är väl beprövat och som har tydliga bilder steg för steg.
Timglas Tid: 20 minuters jobb + 20 min i ugnen
Portioner 6-8 portioner

Ingredienser:

vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175°C.

Smält försiktigt smöret (eller margarinet) i en kastrull på spisen eller i en skål i mikron. Det kan vara bra att dela smöret i mindre bitar innan så går det fortare. I mikron kan ca 400 W vara lämplig effekt för att det inte ska skvätta smör.

Låt sedan det smälta smöret stå framme och svalna.

Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.

Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastigheten på elvispen.

Tillsätt mjölet. Tillsätt sist det smälta smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i en rund form som man kan smöra och bröa om man vill.

Grädda i 175°C i ca 20 minuter i mitten av ugnen. Om man vill ha en kladdigare kladdkaka så tar man kortare tid i ugnen.

När kladdkakan är färdiggräddad låter man den svalna och stå kallt tills den ska serveras.

Ingredienser till kladdkaka

Ingredienserna du behöver till kladdkaka: Vaniljsocker, strösocker, smör, ägg, vetemjöl och kakao.

Smälta smör

1. Smält försiktigt smöret i en kastrull eller i en skål i mikron på halv effekt, ca 400W. 2. Det färdigsmälta smöret.

Ägg och socker

3. Jag brukar knäcka ägg (ett i taget) i en liten skål med tunn kant. 4. Äggen hälls sedan över till en bunke. 5. Häll på sockret över äggen.

Kladdkakesmeten steg 1

6. Vispa ägg och socker gärna med en elvisp tills smeten blir ljusgul. 7. Tillsätt vaniljsocker och kakao. 8. Vispa till en jämn smet.

Kladdkakesmeten steg 2

9. Den jämna fina kladdkakesmeten. 10. Tillsätt vetemjöl. 11. Vispa till en jämn smet.

Kladdkaka smet steg 3

12. Den jämna smeten efter att vetemjöl tillsatts. 13. Tillsätt det smälta smöret. 14. Vispa till en jämn smet.

Kladdkakan i ugnen

15. Häll kladdkakesmeten i en rund form. 16. Smeten behöver inte bredas ut eftersom den smälter ut i ugnen. 17. Ställ in kladdkakan mitt i ugnen.

Färdig kladdkaka

18. Kladdkakan är klar och dags att ta ur ugnen. 19. Den färdiga kladdkakan sjunker ihop lite efter att man tagit ur den ur ugnen. 20. Låt kladdkakan svalna i rumstemperatur.

Kladdkaka till servering

Den färdiga kladdkakan redo att serveras med förslagsvis vispad grädde.

servera Serveringstips:

Vispad grädde eller glass. Sikta gärna florsocker över kladdkakan.

glödlampa Tips:

Du kan även grädda kladdkakan i mikrovågsugn om du har bråttom. Det tar 6-8 min (700W).

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Kladdkakan kan förvaras i kylskåp och håller sig minst 4-5 dagar. Kladdkakan går också bra att frysa. Hållbarhet 3-6 månader.

Kommentera receptet på Kladdkaka

Skriv och läs alla 1493 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Sofia    kommentar  Skrivet av  saili  2014-07-04 17:00
OH!!!! blev det så dåligt att den kastades?
Jag häller på att baka denna kakan just nu och skulle inte tro det att jag kommer att kasta den
Saili
 svar  Svar till  Sofia    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-06-13 02:21
Jag håller inte med om att den här kladdkaka blir som en chokladmuffins om man tar den mängd mjöl som står i receptet. Det är viktigt att tänka på att när man mäter upp mjölet att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen så att mjölet packas. Det ska vara "löst" och utan råge. Det bästa är att väga eller hälla upp mjölet. Det är mycket möjligt att du har mätt upp det rätt och det helt enkelt är en fråga om tycke och smak men eftersom det är så många som mäter upp mjölet fel vill jag ändå säga det eftersom det är ett av de vanligaste felen och det gäller alla recept med mjöl. :)
   kommentar  Skrivet av  Sofia  2014-06-13 02:17
För mycket mjöl i detta recept. Blev mer som en chokladmuffin tycker jag.

Och då hade jag ändå i den mindre än 20 min. Och min ugn brukar hålla rätt grader.

Så kastade denna å gjorde efter ett recept med mindre mjöl.

Skriv och läs alla 1493 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Kladdkaka är skrivet och fotat av Susanne Jarl.