| GI Recept | Huvudrätter | Julmat och bakverk till jul | LCHF | Nyårsrecept | Påsk - mat och godis |

Lammstek

Lammstek

Lammstek är både gott och enkelt att steka i ugnen. Servera gärna med såsen som tar till vara det goda spadet från steken.

Lammstek är enkelt att göra och passar bra som huvudrätt. Det här receptet passar bra både för lammstek med och utan ben. Det blir dock snyggare skivor med lammstek utan ben. Även recept på en god och enkel sås där spadet tas till vara.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 2 timmar
Portioner 8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Lammstek:

Sås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Gnid in lammsteken med olja, runt om. Strö på salt och rosmarin och gnid in med händerna både under- och ovansidan.

  2. Skiva vitlöken. Skär små snitt i köttet och stoppa in vitlöksskivorna.

  3. Lägg lammsteken i en ugnsfast form som är ungefär lika stor som steken. Stick in en köttermometer.

  4. Stek i nedre delen av ugnen i 175°C till termometern visar 60-70°C beroende på om du vill ha köttet rosa eller genomstekt. Detta tar ca 1 ½ timme.

  5. Ta ut steken och rulla in i aluminiumfolie och låt ligga ca 15-30 minuter. Skär köttet i skivor.

  6. Sås:

  7. Vispa ihop spadet från lammsteken med fond, balsamvinäger och idealmjöl.

  8. Låt koka upp under omrörning. Sänk värmen och låt koka 1-2 minuter.

Beskrivande bilder

Lammstek steg 1.1
1.1. Gnid in med olja.
Lammstek steg 1.2
1.2. Salta.
Lammstek steg 1.3
1.3. Rosmarin.
Lammstek steg 1.4
1.4. Lammstek med olja, salt och rosmarin.
Lammstek steg 2.1
2.1. Skär små snitt.
Lammstek steg 2.2
2.2. Stoppa in vitlöksskivor.
Lammstek steg 2.3
2.3. Fullstoppad med vitlök.
Lammstek steg 3
3. Lägg i ugnsform.
Lammstek steg 4
4. Stek i ugnen.
Lammstek steg 5.1
5.1. Färdigstekt.
Lammstek steg 5.2
5.2. Skär i skivor.
Lammstek steg 6
6. Vispa ihop såsen.
Lammstek steg 7.1
7.1. Låt såsen koka upp.
Lammstek steg 7.2
7.2. Färdig sås.

Vin som passar till Lammstek

Marqués de Cáceres

Marqués de Cáceres, Rött vin

Smak:

Bästa matchningen till lammsteken är en klassisk crianza från Spanien.

Om vinet:

Mjukt moget vin med klass. Bra all-around, perfekt till lamm.

Pris / Volym:

89 kr / 750 ml

Varunummer:

2734

Läs mer om vinet hos Systembolaget

Vinrekommendationen presenteras i samarbete med Domaine Wines.

servera Serveringstips:

Gott att servera med t.ex. klyftpotatis.

byt ut Variationstips:

Lammsteken är även god med t.ex. rödvinssås eller bearnaisesås.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Lammsteken håller sig minst 5 dygn i kylskåp. Kan även frysas.

Kommentera receptet på Lammstek

Skriv och läs alla 20 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Milad Ghaeny  2011-12-29 03:21
testa gör en buljong med gurkmeja salt svartpeppar vitlök lök tomatpure koka lugnt tills buljongen är fyllig i smaken hacka lammsteks skivorna gärna rosa stekta och lägg in i buljongen
servera med ångkokt basmati ris som du lagar med bondbönor dillkrydda lite färskvitlök butterghee och saffran vill man gå overkill så fixar man skivade potatis klyftor eller en tunnbrödsskiva i olja som botten på riset , servera allt sammans med färska örter och rädisor salladslök myntbasilika och en fet skiva feta ost eller persisk tabriz vitost (den kittlar gommen mer än grekiskan men den grekiska osten fungerar).
 svar  Svar till  Pernille    kommentar  Skrivet av  Susanne  2011-10-14 20:26
Låter jättegott! Tack för recepttipset! :)
   kommentar  Skrivet av  Pernille  2011-10-06 15:23
Kanongott är också vitkålspuré! Hacka vitkål grovt och koka 10-15 min i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och koka 20 min till i gräddmjölk tillsammans med rejält med vitlök. Kör det i mixern och koka ihop till mos-konsistens. Servera! Yummy...

Skriv och läs alla 20 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Lammstek är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne