| Huvudrätter | Nötkött |

Helstekt entrecôte

helstekt entrecote

Helstekt entrecote passar bra som huvudrätt. Enkelt recept som passar bra till potatis eller ris samt sås.

Enkelt och gott är detta recept på helstekt entrecôte.
Timglas Tid: ca 1 timme 45 min varav 1 ½ timme i ugnen
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Skysås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten.

Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.

Stek i nedre av delen i ugnen i 175 grader till 62 grader för medium och 68 grader för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 1 ½ timme.

Sås: Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!

uppskuren entrecote

Skär upp entrecoten när den svalnat lite.

skysås recept

God skysås blir det med receptet. Om du tycker den blir stark kan man alltid tillsätta lite grädde.

Kommentera receptet på Helstekt entrecôte

Skriv och läs alla 11 kommentarer

De nyaste posterna

   kommentar  Skrivet av  Köttgalningen  
Jag har inga åsikter om såsen men däremot om hur man ska tillaga köttet. Gör ofta helstekt entrecote och det blir alltid hur gott som helst. Först steker jag hela köttbiten i en het panna med smör så att den får fin stekyta runtom. Sedan har jag ugnen på 125 grader (150 grader om jag har mer bråttom). Ju högre temp man tar desto mer ojämn färg brukar köttet få, den blir mer stekt i kanterna än i mitten. Ös skyn över köttet några gånger när det tillagas. Och sedan brukar jag ta ut köttet när den fått en temp på ca 57-58 grader och låter den vila under folie i ca 10-20 min. När du sedan skär upp köttet har du en perfekt köttbit som är mer åt rare/medium-rare vilket alltid är personligt men som jag föredrar. Som tillbehör rekommenderar jag ugnsteka rotgrönsaker med salt, peppar, honung och smör. Hoppas köttet smakar!
   kommentar  Skrivet av  Linnea  
Som nybörjare på kött måste jag fråga, om jag vill ha mer färg på köttet skulle jag kunna börja på högre temp för att sen sänka till en lägre än 175? (om man vill ha genomstekt).

Är en lergryta nått att ha till detta recept eller är det bara onödigt?
   kommentar  Skrivet av  Jimmy Ahlbäck  
en perfekt rätt lätt att gör och god smak
kan hålla med om att man ska ha lite mindre balsam vinäger

Skriv och läs alla 11 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Helstekt entrecôte är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus