| Huvudrätter | Nötkött |

Helstekt entrecôte

helstekt entrecote

Helstekt entrecote passar bra som huvudrätt. Enkelt recept som passar bra till potatis eller ris samt sås.

Enkelt och gott är detta recept på helstekt entrecôte.
Timglas Tid: ca 1 timme 45 min varav 1 ½ timme i ugnen
Portioner 6-8 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

Skysås:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt

Vintips:

Château de Saint Cosme (nr 74503)

Gör så här:

Gnid in kryddorna med hjälp av oljan runt om köttbiten. Lägg köttbiten i en form som är ungefär lika stor som köttbiten.

Stick in en köttermometer med spetsen så den hamnar i mitten av köttbiten.

Stek i nedre av delen i ugnen i en ugnstemperatur 125 - 150°C. Stek till termometern i köttet visar 60°C för medium eller 68°C för välstekt. Medium rekommenderas. Det tar ungefär 2-3 timmar. (En lägre ugnstemperatur tar längre tid men ger saftigare kött så om du har tid välj helst 125°C.)

Ta ut köttet från ugnen och lägg aluminiumfolie över och låt svalna och vila minst 30 minuter, gärna en timme innan köttet skärs upp och serveras. (Detta gör att köttet blir saftigare, skär man upp köttet direkt från ugnen rinner massor av köttsaft ur.)

Sås: Blanda köttspad, balsamvinäger, honung, kalvfond och rödvin. Låt koka upp och småkoka 1-2 minuter. Smaka av!

uppskuren entrecote

Skär upp entrecoten när den svalnat lite.

skysås recept

God skysås blir det med receptet. Om du tycker den blir stark kan man alltid tillsätta lite grädde.

Kommentera receptet på Helstekt entrecôte

Skriv och läs alla 19 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Siw    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Ja det är förvisso en syrlig sås men ja det är snålt tilltaget. Jag har det här receptet uppskrivet på min lista för att göra igen och förbättra det och då ska jag även se till att det blir lagom mängd sås.
   kommentar  Skrivet av  Siw  
Men nog är det väl lite snålt tilltagna ingredienser till såsen? Till 6 portioner!
 svar  Svar till  Köttgalningen    kommentar  Skrivet av  Susanne  
Tack för alla bra tips!

Skriv och läs alla 19 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Helstekt entrecôte är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt och matblogg! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!
/Susanne
facebook instagram twitter Pinterest google plus