| Varma såser |

Rödvinssås

rödvinssås

Rödvinssås

Mycket god rödvinssås med mycket smak.
Visa recept steg för steg
Timglas Tid: 40 minuter
Portioner 5-6 portioner
matlåda Denna rätt är lämplig för matlådor.

Ingredienser:

laktosfritt Laktosfritt
glutenfritt Glutenfritt
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Gör så här:

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin.
  3. Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt.
  4. Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter.
  5. Häll såsen genom en sil till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen.

    (Släng inte det du silat bort, se sista steget.)

  6. Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen.
  7. Låt koka upp. Smaka av med soja. Nu är såsen klar!
  8. Servera gärna såsen med den bortsilade löken vid sidan av, det är riktigt gott! (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.)

Beskrivande bilder

Rödvinssås steg 1
1.
Rödvinssås steg 2.1
2.1.
Rödvinssås steg 2.2
2.2. Smöret har smält.
Rödvinssås steg 2.3
2.3. Löken har är genomskinlig och har fräst klart.
Rödvinssås steg 3
3.
Rödvinssås steg 4
4.
Rödvinssås steg 5
5.
Rödvinssås steg 6.1
6.1.
Rödvinssås steg 6.2
6.2.
Rödvinssås steg 7
7.
Rödvinssås steg 8
8.

servera Serveringstips:

Servera rödvinssåsen till en fin bit kött och t.ex. potatisgratäng eller klyftpotatis.

tillsatstips Tips för att undvika tillsatser:

Välj ekologiskt rödvin.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Överbliven rödvinssås förvaras i kylskåp och håller sig minst 5 dygn. Går bra att värma i mikro.

Kommentera receptet på Rödvinssås

Skriv och läs alla 2 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Anne    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-09-13 18:32
Roligt att höra! :) Låter gott! :)
   kommentar  Skrivet av  Anne  2014-09-13 12:20
Jättegott. Gjorde denna såsen till ugnsstekta rotsaker mmm... vad gott det blev. Hade Fläskytterfile till. En riktig festmåltid / Anne

Skriv och läs alla 2 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Rödvinssås är skrivet och fotat av Susanne Jarl.