⭐ webmaster
Rödvinssås
En mycket god och lyxig rödvinssås med lagom syra och mycket fyllig smak.
Välj gärna ett enkelt rött vin när du gör såsen eftersom smaksättningen ingår i receptet.
Såsen är god att servera till t.ex. kyckling, fläskfilé, biff, entrecôte eller oxfilé samt någon form av ugnsstekt potatis.
Ingredienser:
- 4 st schalottenlökar
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
- 6 dl rött matlagningsvin
- 2 st kalvbuljongtärningar
- eller 2 st köttbuljongtärningar
- 6 dl vatten
- 6 st vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 tsk salt
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 tsk soja
Utrustning:
Gör så här:
-
Skala och finhacka löken.
- 4 st schalottenlökar
-
Lägg smör, socker och den hackade löken i en kastrull. Låt fräsa några minuter tills löken är blank och fin.
- 2 msk smör
- 2 msk strösocker
-
Häll på rödvin. Tillsätt buljongtärning, vatten, vitpepparkorn, lagerblad, svartpeppar och salt.
- 6 dl rött matlagningsvin
- 2 st kalvbuljongtärningar
- eller 2 st köttbuljongtärningar
- 6 dl vatten
- 6 st vitpepparkorn
- 2 st lagerblad
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 tsk salt
-
Låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka tills ca en tredjedel av vätskan återstår. (Om du gör en sats av receptet ska det alltså vara ungefär 4 dl kvar.) Detta tar ca 20-30 minuter.
-
Häll såsen genom en sil till en annan kastrull för att få bort löken, lagerbladen och pepparkornen.
(Släng inte det du silat bort, se sista steget.)
-
Rör ut majsstärkelsen med lite vatten och vispa ner i såsen.
- 2 tsk majsstärkelse
-
Låt koka upp. Smaka av med soja. Nu är rödvinssåsen klar!
- 2 tsk soja
-
Servera gärna rödvinssåsen med den bortsilade löken vid sidan av, det är riktigt gott! (Ta dock bort lagerblad och vitpepparkornen.)
Serveringstips:
Tips för att undvika tillsatser:
Hållbarhet och förvaring:
| Varma såser |
⭐ webmaster
Gott Nytt År!!!
⭐ webmaster
Jag stekte lite entrecóte och gjorde en potatisgratäng till den.
Tack för ett finfint recept, det ska jag memorera!
⭐ webmaster