Fransk chokladtårta

Mycket god och fin lyxig chokladtårta som smälter i munnen. Lika enkel att göra som en kladdkaka men godare och lyxigare med mycket choklad.
Fransk chokladtårta
Fransk chokladtårta serverad med vispad grädde och hallon. Mums!
Timglas Tid: 40 min, varav 25 min i ugnen
Portioner 10-12 bitar
Näringsvärde Näringsvärde per bit, beräknat på 1 tårta = 12 bitar (64 g): 290 kalorier, 25 g kolhydrater, 20 g fett, 4 g protein, 0 g fibrer

Ingredienser:

Ev: Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Ta kokosflingor istället för ströbröd till formen.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning:

Ugn:

  • 175 °C i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter med över- och undervärme

Gör så här:

  1. Smält smör och choklad på svag värme, det får inte koka. Ta bort från värmen när drygt hälften smält och rör om tills allt smält och blivit en blank och fin jämn smet.

    smör och choklad smälter
    Smör och choklad smälter.
    smör och choklad blandat
    Smör och choklad blandat.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

    smord och bröad form
    Smord och bröad form.
  3. Häll på strösocker och äggen och eventuellt snabbkaffepulver om du vill ha lite kaffesmak.

    Vispa ihop eller rör kraftigt ihop detta till en jämn smet. Använd gärna elvisp.

    strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt
    Strösocker, ägg, snabbkaffepulver tillsatt.
    blandad smet
    Blandad smet.
  4. Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

    (Undvik att gräva med decilitermått i mjölpåsen - det är lätt att ta alldeles för mycket eftersom mjölet då packas. Häll istället upp mjölet eller väg det. Kakan blir torr av för mycket mjöl.)

    Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10-20 sek med elvisp.

    vetemjöl tillsatt
    Vetemjöl tillsatt.
    tårtsmeten klar
    Tårtsmeten klar.
  5. Häll smeten i formen och bred ut den lite grann om det behövs.

    tårtsmeten i formen
    Tårtsmeten i formen.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 20-25 minuter.

    (Vill man ha en kladdigare kaka väljer man kortare tid. Tänk på att även formens storlek spelar stor roll för gräddningstiden. En större form ger kortare gräddningstid än en mindre.)

    grädda i ugnen
    Grädda i ugnen.
    färdiggräddad chokladtårta
    Färdiggräddad chokladtårta.
  7. Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!

    fransk chokladtårta serveras
    Fransk chokladtårta serveras.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde och hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.

Se även dessa recept

| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Kommentarer och betyg

progress
Kontroll   info
Vill du ha svar?
info
✏️ Skrivet av Sofia
Kan man göra detta som muffins?
Äter lite kakor och tycker att halväten tårta ser tråkigt ut.
Vad ska man tänka på?
Kortare tid i ugnen? Högre ugnsvärme?
✏️ Skrivet av Marita
Jag undrar över mängden smör? Ska det verkligen vara så mycket? Jag har precis bakat kakan och smöret skiktade sig och kakan ser väldigt fet och "kladdig" ut. Kanske lägger det sig när den svalnat.
✏️ Skrivet av Susanne
Supergod! Den kommer jag garanterat att göra igen
✏️ Skrivet av Josefine
Underbart god! Bäst blir den om den får stå i kylen ett dygn innan servering. Då blir den som en kladdkaka och chokladkaka i ett. ;) Det är en jättebra receptsida du har! :)
💬 Svar till mimmi ✏️ Skrivet av Susanne
Jag använder nuförtiden alltid äkta vispgrädde (med kort hållbarhet) i alla recept. Det är den godaste och nyttigaste grädden (utan tillsatser och helt naturlig). I de recept där det står grädde kan man använda andra gräddsorter än vispgrädde. Se det som "valfri sort". Men jag rekommenderar alltid vispgrädde som sagt. Vill man ha lägre fetthalt kan man blanda vispgrädde med mjölk eller vatten i de recept där grädden inte ska vispas, vilket då är de recept där det bara står "grädde". Jag har nog skrivit vispgrädde överallt där grädden ska vispas. I nyare recept brukar jag skriva vispgrädde för det mesta även om den inte ska vispas.
Kul att du gillar min receptsida! :) Jag har ju hållit på med den i ungefär 10 år och vissa saker har ju förändrats med tiden så allt är inte konsekvent. Så det var inte alls någon dum fråga, snarare tvärtom! :)