| Efterrätter | Tårtor & bakelser |

Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta serverad med vispad grädde och hallon. Mums!

Mycket god och fin lyxig chokladtårta som smälter i munnen. Enkelt recept där man inte behöver dela äggen.
Timglas Tid: 40 min, varav 25 min i ugnen
Portioner 10-12 bitar

Ingredienser:

Ev: Servering:

glutenfritt Glutenfritt - Byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl. Ta kokosflingor istället för ströbröd till formen.
vegetariskt Vegetariskt

Utrustning du behöver:

Utrustning som är bra att ha:

Gör så här:

Smält smöret. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.

Dela chokladen i mindre bitar och lägg dessa i det varma smöret. Låt smälta och rör om under tiden tills det blir en fin chokladsmet. Det ska inte koka, ta i så fall bort kastrullen från plattan.

När nästan all choklad smält, ta av kastrullen från plattan så kan resten smälta av värmen som redan finns så slipper smeten bli onödigt varm. Rör tills det blivit en fin chokladsmet.

Häll på strösocker och äggen och eventuellt snabbkaffepulver om du vill ha lite kaffesmak. Vispa ihop eller rör kraftigt ihop detta till en jämn smet. Använd helst elvisp.

Häll på vetemjölet och rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tänk på att inte röra eller vispa mer än att det är blandat efter att du tillsatt vetemjölet, det tar bara ca 10 sek med elvisp.

Klicka ut smeten i formen och bred ut den lite grann. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C i ca 25 minuter.

Låt tårtan svalna. Vispa eventuellt grädde och tina eventuellt hallon. Servera!

fransk chokladtårta steg 1-3

1. Smält smöret. 2. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. 3. Låt chokladen smälta i smöret. Det ska inte koka. Rör om under tiden det smälter.

fransk chokladtårta steg 4-6

4. Rör om under tiden chokladen smälter så det blir en jämn och fin chokladsmet när all choklad smält. Ta av kastrullen från plattan om du inte redan gjort det. 5. Häll på äggen och strösocker. 6. Om man vill ha lite kaffesmak häller man på kaffepulver.

fransk chokladtårta steg 7-9

7. Vispa till en jämn smet, använd helst elvisp. 8. Tillsätt vetemjöl. 9. Rör snabbt ihop till en jämn smet, gärna med elvisp.

fransk chokladtårta steg 10-12

10. Klicka ut smeten i formen. 11. Bred ut smeten lite grann. 12. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 °C i ca 25 minuter.

fransk chokladtårta steg 13-14

13. Den färdiga chokladtårtan, när den löstagbara kanten tagits bort. 14. En bit fransk chokladtårta serverad med vispad grädde.

servera Serveringstips:

Servera gärna med vispad grädde och hallon.

hållbarhet och förvaring Hållbarhet och förvaring:

Förvara i kylskåp. Går också bra att frysa.

Kommentera receptet på Fransk chokladtårta

Skriv och läs alla 25 kommentarer

De nyaste posterna

 svar  Svar till  Pamela    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-03-24 16:24
Tack för tipsen! :)
   kommentar  Skrivet av  Pamela  2014-03-23 13:55
Kan tipsa om att denna kaka blir väldigt bra med glutenfritt mjöl också! :) Och med kokosflingor i stället för ströbröd.
 svar  Svar till  elias    kommentar  Skrivet av  Susanne  2014-01-19 18:34
Tänk på att inte gräva med decilitermått i mjölpåsen när du mäter upp mjölet för det är lätt att då ta för mycket mjöl eftersom det då packas. Tar man för mycket vetemjöl så blir kakan torrare. Sedan beror gräddningstiden även på hur stor form man har. Har du en större form så blir gräddningstiden kortare eftersom höjden på smeten blir lägre - kakan blir tunnare. Gräddningstiden beror också på ugnen, du kan behöva korta av tiden något om din kaka blev lite för torr och/eller kanske sänka den något i ugnen. Dessa tips är generella och gäller även andra liknande bakverk så det är alltid bra att tänka på om man vill optimera resultatet! :)
Tack för tipset med grädden, låter gott!:)

Skriv och läs alla 25 kommentarer

Se även dessa recept

Receptet på Fransk chokladtårta är skrivet och fotat av Susanne Jarl.

Välkommen till min receptsajt! Det är jag som gjort alla recept och programmerat sajten!
Hoppas du hittar något som faller dig i smaken!

/Susanne